Με συγκεντρώσεις και πορείες, πριν αποφασίσει και τυπικά τις απεργίες που ήδη έχει προαναγγείλει, αντιδρά η ΟΛΜΕ
στη διαθεσιμότητα αλλά και στο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο.
Οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ ολοκληρώνονται την Πέμπτη. Αυτό που απομένει είναι να αποφασίσουν για την ημέρα έναρξης και τη διάρκεια των απεργιών. Την τελική απόφαση θα πάρει η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ την προσεχή Δευτέρα.
Στο μεταξύ, στα άκρα οδηγείται και η αντιπαράθεση πανεπιστημίων και ΤΕΙ με το υπουργείο Παιδείας.
Απεργιακές κινητοποιήσεις, οι περισσότερες μέσα στην περίοδο εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών, αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας.
Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) αποφάσισε δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, 10, 11 και 12, 13 Σεπτεμβρίου, καθώς και μία πενθήμερη απεργία από τις 16 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο για τις εγγραφές είναι από τις 11 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.
Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει άδικη, ανορθολογική, αντιμεταρρυθμιστική και ανορθόδοξη τη μέθοδο που υιοθετεί το υπουργείο για να θεραπεύσει "τις όντως υπαρκτές και χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις των δημοσίων δομών".
Όπως λέει, "αποφασίζει πρώτα, αυθαίρετα, τον αριθμό αυτών που θεωρεί ότι πλεονάζουν - 1.765 - και στη συνέχεια αναζητεί μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες το προσωπικό που θέλει, ανυπερθέτως, να θέσει σε διαθεσιμότητα. Για κάθε νοήμονα άνθρωπο όλα αυτά είναι προσχηματικά".