Στο μηχανογραφικό του 2013-14 υπάρχουν αρκετά τμήματα που συνδέονται με τις καλές τέχνες. Τα τμήματα θεατρικών σπουδών, θεάτρου, κινηματογράφου δηλώνονται συνειδητά από μαθητές με καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Ωστόσο αν κάποιοι δεν καταφέρουν να εισαχθούν σε ένα από τα πιο πάνω τμήματα υπάρχουν και άλλες επιλογές που οδηγούν σε καλλιτεχνικά επαγγέλματα εκτός της διαδικασίας των Πανελληνίων εξετάσεων. Μια πολύ καλή εναλλακτική με αναγνώριση από το κράτος αποτελούν οι Ανώτερες σχολές Δραματικής τέχνης και χορού.
Ανώτερες σχολές Δραματικής τέχνης
Στην Ελλάδα λειτουργούν δημόσιες άλλα και ιδιωτικές δραματικές σχολές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιλέξει ο υποψήφιος μια σχολή που να είναι αναγνωρισμένη από το κράτος ώστε να εξασφαλίσει το δικαίωμα διεκδίκησης θέσεων όχι μόνο στον ιδιωτικό άλλα και στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήσαμε από το Υπουργείο Πολιτισμού υπάρχουν δύο δημόσιες σχολές αυτές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη και του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Ωστόσο υπάρχει και πληθώρα αναγνωρισμένων ιδιωτικών σχολών εκ των οποίων 26 δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη και 1 στο Βόλο. Πλήρη κατάλογο και στοιχεία επικοινωνίας είναι διαθέσιμα στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.yppo.gr/6/g6320.jsp?obj_id=3050
Προϋποθέσεις εισαγωγής στις κρατικές σχολές Δραματικής Τέχνης
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της σχολής του Θεάτρου Βορείου Ελλάδας απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις είναι το απολυτήριο λυκείου. Επίσης δεν θα πρέπει ο υποψήφιος να ξεπερνά το 25ο έτος της ηλικίας. Μετά από την κατάθεση μιας σειράς δικαιολογητικών οι υποψήφιοι συμμετέχουν αρχικά σε προκαταρκτικές και ακολούθως σε εισαγωγικές εξετάσεις. Στις προκαταρκτικές εξετάσεις πρέπει να απαγγείλει από μνήμης ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής δύο (2) αποσπάσματα (μονόλογοι, ένας από αρχαίο έργο ή κλασικό, και ένας από σύγχρονο) έργων της αρεσκείας του και ένα ποίημα. Τα αποτελέσματα των επιτυχόντων ανακοινώνονται την επόμενη μέρα και όσοι πετύχουν συνεχίζουν στο επόμενο στάδιο εκεί εξετάζονται στα ακόλουθα:
α. Υποκριτική - αυτοσχεδιασμός (ένας θεατρικός μονόλογος της επιλογής του υποψηφίου -διαφορετικός από τον α' γύρο- και δύο μονόλογοι που θα δοθούν εγκαίρως από τη Σχολή.
β. Τραγούδι (επιλογή του υποψηφίου, κατά προτίμηση ελληνικό)
γ. Στοιχειώδης κίνηση
δ. Στοιχειώδεις γνώσεις θεάτρου και λογοτεχνίας (γραπτά)
Η φοίτηση στις κρατικές σχολές είναι τριετής και σε αντίθεση με τις ιδιωτικές οι σπουδαστές δεν πληρώνουν δίδακτρα.
Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες:
http://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=9
http://www.n-t.gr/el/education/dramaschool/
Προϋποθέσεις εισαγωγής στις ιδιωτικές σχολές δραματικής τέχνης και μαθήματα
Για την εγγραφή στο Α΄ έτος των Ανωτέρων Ιδιωτικών Σχολών Δραματικής Τέχνης, απαιτείται απολυτήριο Λυκείου, υποβολή αίτησης στο Πρωτόκολλο του Υπουργείου Μπουμπουλίνας 20-22 Αθήνα, μέχρι 15 Ιουλίου και συμμετοχή σε εισαγωγικές εξετάσεις οι οποίες διενεργούνται τον Σεπτέμβριο μήνα, από Επιτροπή που ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από προκήρυξή του. Η διάρκεια της φοίτησης είναι τρία έτη και τα δίδακτρα καθορίζονται από τις ίδιες τις σχολές.
Τα μαθήματα τα οποία διδάσκονται στον τριετή κύκλο σπουδών είναι τα εξής:
Κύρια
α. Υποκριτική - Αυτοσχεδιασμός
β. Αγωγή Προφορικού λόγου (ορθοφωνία)
γ. Κίνηση - Χορός
Δευτερεύοντα
α. Μουσική - Τραγούδι
β. Δραματολογία (Ελληνικού και ξένου Θεάτρου)
γ. Ιστορία Θεάτρου
δ. Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
ε. Ιστορία και Πρακτική Κινηματογράφου
στ. Σκηνογραφία - Ενδυματολογία και διασκευή προσώπου
Προαιρετικά
Oπλομαχητική - Ξιφασκία
Τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι είναι Υποκριτική, Απαγγελία - Τραγούδι και Στοιχειώδεις Θεωρητικές γνώσεις Ιστορίας Θεάτρου και Λογοτεχνίας (γραπτά).
Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν έχει απολυτήριο Λυκείου, αλλά έχει συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας του μέχρι τις 30 Ιουνίου, μπορεί να δώσει εξετάσεις σε ειδική Επιτροπή εξαιρετικών ταλέντων, του άρθρου 12 του Νόμου 1158/81, αφού υποβάλλει αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20-22 Αθήνα), μέχρι 15 Ιουλίου συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν την αίτηση μαζί με τα εξεταζόμενα μαθήματα από τον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.yppo.gr/files/g_48423.pdf
Ανώτερες σχολές χορού
Όσοι και όσες λατρεύουν το χορό και θα ήθελαν να αποκτήσουν τη δυνατότητα να γίνουν καθηγητές χορού μπορούν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα σπουδάζοντας σε δημόσιες ή αναγνωρισμένες ιδιωτικές σχολές. Στη χώρα μας υπάρχει μια μόνο δημόσια σχολή χορού στην Αθήνα και 12 ιδιωτικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τον κατάλογο των σχολών και τα τηλέφωνα επικοινωνίας στο σύνδεσμο που παραθέτουμε http://www.yppo.gr/6/g6320.jsp?obj_id=2250
Κρατική σχολή ορχηστρικής τέχνης
Η μοναδική κρατική σχολή χορού έχει την έδρα της στην Αθήνα. Για την εισαγωγή στα επαγγελματικά τμήματα απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις είναι το απολυτήριο λυκείου. Επίσης υπάρχει και εδώ ως ανώτατο όριο ηλικίας των υποψηφίων το 25ο έτος. Οι ενδιαφερόμενοι εξετάζονται στο μπαλέτο, το σύγχρονο χορό και τη ρυθμική. Τα αποτελέσματα τοιχοκολλούνται στην είσοδο της σχολής υπογεγραμμένα από την Διευθύντρια της ΚΣΟΤ.
Η εγγραφή στα μητρώα της σχολής πραγματοποιείται με την έναρξη του σχολικού έτους. Πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι και από την ιστοσελίδα της σχολής http://www.ksot.gr/h_sxoli/
Μαθήματα
Στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνονται τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά μαθήματα.
Πρακτικά Μαθήματα
Κλασικό μπαλέτο
Σύστημα Βασιλικής Ακαδημίας Χορού (R.A.D.)
Ρωσικό σύστημα
Γαλλικό σύστημα
Σύγχρονος χορός
Τεχνική Graham
Τεχνική Release
Τεχνική Cunningham
Τεχνική Limon
Χορογραφία
Ρυθμική
Ελληνικοί χοροί
Θεωρητικά Μαθήματα
Χορολογία
Διδασκαλία-Ανάλυση μπαλέτου
Ιστορία τέχνης
Ιστορία χορού
Ιστορία-Θεωρία μουσικής
Ανατομία
Ψυχολογία
Ιδιωτικές σχολές χορού
Για την εγγραφή στο Α΄ έτος των Ανώτερων Ιδιωτικών Σχολών Χορού (τμήμα Καθηγητών Χορού), απαιτείται απολυτήριο Λυκείου, υποβολή αίτησης, στο Υπουργείο Πολιτισμού, Πρωτόκολλο (Μπουμπουλίνας 20-22, 101 86 Αθήνα) μέχρι 15 Ιουλίου και συμμετοχή σε εισαγωγικές εξετάσεις οι οποίες διενεργούνται κάθε Σεπτέμβριο, από Επιτροπή, που ορίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού μετά την έκδοση της προκήρυξης των ανωτέρω εξετάσεων. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και με την αυτή διαδικασία διεξάγονται από την ίδια επιτροπή και οι εισαγωγικές εξετάσεις των υποψηφίων για το τμήμα Χορευτών, με την προϋπόθεση ότι είναι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου τριτάξιου Γυμνασίου και έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους έως και τις 31 Αυγούστου.
Η φοίτηση στις εν λόγω Σχολές είναι τριετής, καθημερινή, υποχρεωτική, τα δε δίδακτρα καθορίζονται από τις ίδιες τις Σχολές ελεύθερα. Τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται στις εισαγωγικές εξετάσεις οι υποψήφιοι είναι: κλασικό μπαλέτο, σύγχρονος χορός, αυτοσχεδιασμός και έκθεση ιδεών μόνο για το τμήμα Καθηγητών Χορού.
Η ύλη των εισαγωγικών εξετάσεων περιλαμβάνεται στο παράρτημα 1, του άρθρου 24, του Π. Δ/τος 372/83. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τις αιτήσεις από τον ακόλουθο δικτυακό τόπο http://www.yppo.gr/files/g_48424.pdf
Εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Τόσοι οι απόφοιτοι των αναγνωρισμένων δραματικών σχολών όσο και των σχολών χορού μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές σε δημόσια σχολεία διδάσκοντας τα μαθήματα της ειδικότητας τους. Για παράδειγμα στα καλλιτεχνικά σχολεία απόφοιτοι σχολών χορού διδάσκουν τα μαθήματα κίνηση-χορός, κλασικός και σύγχρονος χορός. Οι απόφοιτοι των δραματικών σχολών εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ18.41 και αρκετοί προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι σε δημοτικά σχολεία. Φυσικά εκτός από το δημόσιο τομέα μπορούν να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα σε θεατρικά εργαστήρια ή σε σχολές χορού.
Επιμέλεια-επεξεργασία
Καλόγηρος Βασίλειος
Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ
Επιστημονικός υπεύθυνος EMPLOY