Καταιγισμός σχολίων στη δημόσια διαβούλευση για το Νέο Λύκειο

Με “καταιγισμό” από σχόλια έληξε σήμερα το μεσημέρι η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο, το οποίο είχε δοθεί στη δημοσιότητα γι' αυτό τον σκοπό στις 10 Αυγούστου και πλέον στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος για τους μαθητές της Α' Λυκείου.

Στις δέκα ημέρες που είχε αναρτηθεί το νομοσχέδιο σε ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας εστάλησαν, από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, 3.820 σχόλια. Οι περισσότερες ενστάσεις προέρχονται από καθηγητές της Πληροφορικής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ως μάθημα επιλογής που γίνεται πλέον, το μάθημα της Πληροφορικής εξαφανίζεται ουσιαστικά από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ενστάσεις διατυπώνουν και οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής για τη μείωση των ωρών γυμναστικής από δύο σε μία στη Β' Λυκείου, και έτσι τα περισσότερα σχόλια (1.258 συνολικά ή το 33% των συνολικών σχολίων) συγκέντρωσε το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, περί Διάρθρωσης των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, που αναφέρεται στα μαθήματα και στο εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας.

Από εκεί και πέρα, 641 ήταν τα  σχόλια που συγκέντρωσε το άρθρο 8, που αφορούσε στο Επαγγελματικό λύκειο και συγκεκριμένα στις ομάδες προσανατολισμού, στους τομείς και στις ειδικότητες των ΕΠΑΛ.

Το άρθρο 4, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αναδείχθηκε ως το τρίτο  πολυσχολιασμένο άρθρο, ενώ το άρθρο για τα προγράμματα σπουδών στα Επαγγελματικά Λύκεια συγκέντρωσε 243 σχόλια και το άρθρο για τους σκοπούς του Γενικού λυκείου δέχθηκε 146 σχόλια.

Έξι άρθρα, όπως φαίνεται και από τον πίνακα που ακολουθεί συγκέντρωσαν το 73,3% των προτάσεων – σχολίων. Τα υπόλοιπα εκ των 39 συνολικά άρθρων του σχεδίου σχολιάστηκαν σε μικρότερο βαθμό από πολίτες και φορείς.