Στο σχέδιο νόμου για το νέο λύκειο παρουσιάζεται αναλυτικά και το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.
Πλέον για την εισαγωγή θα προσμετρούνται και οι βαθμοί προαγωγής και των τριών τάξεων του λυκείου μα βάση συντελεστή ενώ για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα οι συντελεστές βαρύτητας θα καθορίζονται από τα Πανεπιστήμια και όχι από το Υπουργείο όπως γινόταν έως τώρα. Με βάση λοιπόν το σχέδιο νόμου του Υπουργείο παρουσιάζομαι αναλυτικά το τι θα ισχύσει για τους μαθητές της Α τάξης του Λυκείου.
Τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα
Ανθρωπιστικές σπουδές
Αρχαία
Ιστορία
Λατινικά
Έκθεση
Παιδαγωγικά τμήματα
Ιστορία
Μαθηματικά-στατιστική
Αρχές Φυσικής
Έκθεση
Πολυτεχνία – Πληροφορική
Χημεία
Μαθηματικά
Φυσική
Έκθεση
Επιστήμες Υγείας
Φυσική
Χημεία
Βιολογία
Νεοελληνική γλώσσα
Οι συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων θα καθορίζονται από τα Πανεπιστήμια
Όπως αναφέρεται : Ο καθορισμός του συντελεστή βαρύτητας σε ένα (1) μάθημα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση πραγματοποιείται μετά από πρόταση της γενικής συνέλευσης του αρμόδιου Τμήματος προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία περιέρχεται σε αυτόν έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους.
Βαθμός Α τάξης Λυκείου Χ 0.5
50% θέματα από τράπεζα + 50% από τον εκπαιδευτικό
Ο γενικός βαθμός προκύπτει από τον μέσο όρο της προφορικής ή και της γραπτής, εφόσον αυτό εξετάζεται γραπτώς.
Βαθμός Β τάξης Λυκείου Χ 0.7
50% θέματα από τράπεζα + 50% από τον εκπαιδευτικό
Ο γενικός βαθμός προκύπτει από τον μέσο όρο της προφορικής ή και της γραπτής, εφόσον αυτό εξετάζεται γραπτώς .
Βαθμός Γ τάξης Λυκείου Χ 0.9
50% θέματα από τράπεζα + 50% από τον εκπαιδευτικό
Ο γενικός βαθμός προκύπτει από τον μέσο όρο της προφορικής ή και της γραπτής, εφόσον αυτό εξετάζεται γραπτώς.
Πώς θα γίνεται ο υπολογισμός αναλυτικά:
Οι βαθμοί των τριών τάξεων
Το άθροισμα των βαθμών των τριών τάξεων μετά την προσαρμογή τους με τους συντελεστές και διαιρείται δια του 3 και το πηλίκο είναι ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης (ΒΠΑ).
Ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α’ τάξης Γενικού Λυκείου πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 0,5, της Β’ τάξης Γενικού Λυκείου πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 0,7 και ο γενικός βαθμός απόλυσης της 10 Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 0,9 αθροίζονται και διαιρούνται δια τρία. Το εν λόγω πηλίκο αποτελεί τον Β.Π.Α.
Όταν ο Β.Π.Α. είναι μεγαλύτερος του μέσου όρου της βαθμολογίας των τεσσάρων (4) πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, τότε ο Μ.Ο. των μαθημάτων πολλαπλασιάζεται με συντελεστές 0,5 και 0,7 και 0,9 και τα γινόμενα αυτών αθροίζονται και διαιρούνται δια του τρία. Το εν λόγω πηλίκο λογίζεται ως πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Όταν ο Β.Π.Α. είναι μικρότερος του μέσου όρου της βαθμολογίας των τεσσάρων (4) πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, τότε ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α’ τάξης Γενικού Λυκείου προσαυξανόμενος κατά μία
μονάδα και πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 0,5, ο γενικός βαθμός προαγωγής της Β’ τάξης Γενικού Λυκείου προσαυξανόμενος κατά μία μονάδα και πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 0,7 και ο γενικός βαθμός απόλυσης
της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου προσαυξανόμενος κατά μία μονάδα και πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 0,9 αθροίζονται και διαιρούνται δια του τρία. Το εν λόγω πηλίκο λογίζεται ως πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή του
μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Δείτε το έγγραφο με όλες τις απαντήσεις και παραδείγματα: