Καταγγελία – βόμβα και ενστάσεις για το 4ο θέμα της Φυσικής

Σε μια καταγγελία - βόμβα προχώρησε το πρωί της Πέμπτης στον ΒΗΜΑ 99,5 ο α' αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Παναγιώτης Φιλντίσης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος το 4ο θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα της Φυσικής είχε αναρτηθεί προ δύο μηνών σε ιστοσελίδα καθηγητών, που συνδιαχειρίζεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων.

Όπως τόνισε, το εν λόγω θέμα είχε προκαλέσει αναλυτική συζήτηση για τη λύση του μεταξύ των μελών της ιστοσελίδας. Σύμφωνα με τον κ. Φιλντίση, τουλάχιστον 50 καθηγητές αντάλλαξαν απόψεις για το πως μπορεί να λυθεί το εν λόγω ζήτημα.

Στο μεταξύ ενστάσεις για την ποιότητα των θεμάτων της Φυσικής, στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, διατύπωσε χθες η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Σε ανακοίνωση της επιτροπής επίλυσης των θεμάτων, επισημαίνεται ότι τα θέματα της Φυσικής κάλυπταν σχεδόν το εύρος της εξεταστέας ύλης. Ήταν απαιτητικά και απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές, ωστόσο δεν είχαν την απαραίτητη διαβάθμιση, όπως τόνισαν οι φυσικοί.

Πρόκειται για σύμπτωση, δήλωσε ο Μανώλης Λαμπράκης, ο καθηγητής που ανέβασε το θέμα στην ιστοσελίδα. Ο καθηγητής, που δεν έχει ο ίδιος σχέση με την επιτροπή των πανελλαδικών, σημείωσε ότι το θέμα των εξετάσεων δεν ήταν αυτούσια η άσκηση που είχε ανεβάσει ο ίδιος, αλλά η κεντρική ιδέα είναι η ίδια.

Όπως είπε, στην εν λόγω ιστοσελίδα υπάρχουν τουλάχιστον 5.000 θέματα και σίγουρα θα υπάρχει παρόμοιο και με το 3ο θέμα.

Ο κ. Λαμπράκης σημείωσε ότι η επιτροπή είναι πολύ δύσκολο να βρει πρωτότυπες ασκήσεις, μετά από τόσα χρόνια εξετάσεων και δεδομένης της συγκεκριμένης ύλης που διδάσκονται οι μαθητές.

Σε νέα της ανακοίνωση η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τονίζει ότι: "Μετά από ενδελεχή εξέταση των θεμάτων στο μάθημα της Φυσικής Κατεύθυνσης έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

1. Ισχύουν απόλυτα τα όσα επεσήμανε η επιτροπή των συναδέλφων μας που έλυσε τα θέματα και εξέδωσε την ανακοίνωση της 22/5/2013

2. Μεγάλο μέρος των θεμάτων είναι εκτός της φιλοσοφίας του Σχολικού βιβλίου και της διδασκαλίας του μαθήματος στο σχολείο.

3. Αρκετά ερωτήματα είναι εκτός του αναλυτικού προγράμματος που σήμερα ισχύει. Το γεγονός αυτό κάνει ακόμα πιο επίκαιρο το αίτημα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για αλλαγή του αναλυτικού προγράμματος.

4. Τίθεται σοβαρό ζήτημα δεοντολογίας και τάξης σε σχέση με το 4ο θέμα διότι παραπλήσιο αυτού υπήρχε σε γνωστό ιστολόγιο συναδέλφου από τον Μάρτιο και μάλιστα έτυχε σχολιασμών μεταξύ άλλων συναδέλφων.

5. Δυστυχώς η άποψη των συναδέλφων για το τι Φυσική διδάσκουμε και τι ζητούμε από τους μαθητές μας, οδηγεί τα παιδιά μακριά από την Φυσική και τις επιστήμες που έχουν σχέση με αυτή.

Δεν τίθεται θέμα δεοντολογίας και τάξης για το ερώτημα Δ της φυσικής, αναφέρει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, καθώς είχε αναρτηθεί σε site.Η Επιτροπή αναφέρει ότι είναι φυσικό σε όλα τα μαθήματα, τα θέματα που τίθενται στις εξετάσεις να προσιδιάζουν με κάποια από τα χιλιάδες δημοσιευμένα, ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο.

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων

Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) με αφορμή δημοσιεύματα για τα θέματα στο μάθημα "Φυσική Κατεύθυνσης" ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄, ανακοινώνει τα ακόλουθα:
1.    Όλα τα θέματα και τα επιμέρους ερωτήματα είναι αυστηρώς εντός της διδακτέας-εξεταστέας ύλης και σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα των Λυκείων.
2.    Όλα τα θέματα διαμορφώθηκαν εντός της ΚΕΕ από την εισηγητική επιτροπή του μαθήματος με τη διαδικασία που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Τα θέματα συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα από την ολομέλεια της ΚΕΕ.
3.    Είναι φυσικό σε όλα τα μαθήματα, τα θέματα που τίθενται στις εξετάσεις να προσιδιάζουν με κάποια από τα χιλιάδες δημοσιευμένα, ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο.
4.    Κατόπιν τούτου, δεν τίθεται ζήτημα δεοντολογίας και τάξης για τα θέματα στο μάθημα "Φυσική Κατεύθυνσης" ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄.

 

Δείτε εδώ το θέμα που ανέβηκε στην ιστοσελίδα και εδώ τα σχόλια των καθηγητών για την ορθή πρόβλεψη.

Δείτε την εκφώνηση και τις απαντήσεις στο θέμα της Φυσικής.

Σε αναγκαστική έκτακτη συνεδρίαση σύρθηκε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ύστερα από την καταγγελία του Αντιπροέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Τη διερεύνηση της καταγγελίας του Α' Αντιπροέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Π. Φιλντίση, για τα θέματα της Φυσικής στις πανελλαδικές ζητεί ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Τζαμτζής, με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.