Ιστορία Γενικής Παιδείας, ένα μάθημα για λίγους, τολμηρούς και λάτρεις της Ιστορίας. Το πλήθος των πληροφοριών και ο όγκος της ύλης καθιστούν το μάθημα δύσκολο στην αποστήθισή του με αποτέλεσμα πολλοί από τους υποψήφιους να το αποφεύγουν. Ωστόσο όσοι το επιλέξατε πρέπει να προσέχετε τα εξής:
- Στη διατύπωση του ορισμού να είστε ακριβείς. Απαιτείται μάλιστα κάποιες φορές να αλλάξει η διατύπωση του βιβλίου προκειμένου ο ορισμός να είναι σαφής.
- Ελέγξτε προσεκτικά τις προτάσεις Σωστού – Λάθους μιας και το λάθος ενδέχεται να βρίσκεται σε οποιοδήποτε σημείο της πρότασης.
- Στις ερωτήσεις ανάπτυξης φροντίστε να σκεφτείτε σε ποιο ακριβώς απόσπασμα του βιβλίου αναφέρεται η ερώτηση. - - Καλό είναι να μην γράψετε ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο από αυτό.
- Στην ανάπτυξη των παραθεμάτων ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Πρώτα διαβάστε την ερώτηση και φέρτε στο μυαλό σας σε ποια ακριβώς ενότητα αναφέρεται.
- Στη συνέχεια διαβάστε το παράθεμα που σας δίνεται και σημειώστε τα σημεία εκείνα που σχετίζονται με την ερώτηση.
- Κάντε ένα σύντομο διάγραμμα της απάντησής σας προσπαθώντας να συνδυάσετε τα δεδομένα σας αποφεύγοντας τις επαναλήψεις. Αν δηλαδή ένα στοιχείο αναφέρεται και στο παράθεμα και στην ιστορική αφήγηση δε χρειάζεται να το γράψετε δύο φορές αλλά μία.
- Καλό θα ήταν να γίνεται διάκριση μεταξύ των στοιχείων που αντλείτε από το σχολικό βιβλίο και αυτών από το ιστορικό παράθεμα. Σε περίπτωση που το παράθεμα έρχεται σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στο σχολικό βιβλίο, θα πρέπει να επισημάνετε την αντίθεση αυτή.
Έστω κι αν δεν γνωρίζετε την απάντηση στην ερώτηση του παραθέματος διαβάστε το παράθεμα και απαντήστε με τα στοιχεία που σας δίνει. Πολλές φορές μόνο από το παράθεμα μπορεί να συλλέξει κανείς αρκετές μονάδες.
Η δυσκολία στο μάθημα της ιστορίας έγκειται στο ότι οι υποψήφιοι πρέπει να αποδώσουν σχεδόν κατά λέξη το περιεχόμενο του βιβλίου γι αυτό και τα θέματα τις περισσότερες φορές είναι ξεκάθαρα. Δεν πρέπει λοιπόν να ανησυχείτε για τη διατύπωση των ερωτήσεων. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο κοντά στα δεδομένα του βιβλίου. Αν κάποια ερώτηση σας δυσκολέψει είναι προφανές ότι προχωράτε στην επόμενη φροντίζοντας να δηλώνετε σε ποια ερώτηση απαντάτε.
Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία!
Για το Σύγχρονο Φροντιστήριο Μ.Ε., έγραψε η Μαρία Ρούβαλη, Φιλόλογος.