Σε πολιτική και συνδικαλιστική απομόνωση κινδυνεύουν να βρεθούν οι εκπαιδευτικοί.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα των καθηγητών για προσωρινή αναστολή της επιστράτευσης. Την ίδια στιγμή, οι ελπίδες των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ ότι θα καταφέρουν να καθυστερήσουν το... ντύσιμο στο χακί, με παράλληλη κήρυξη απεργίας την Παρασκευή από την ΑΔΕΔΥ αποδείχθηκαν φρούδες.
Η ΑΔΕΔΥ κατήγγειλε τον "κυβερνητικό αυταρχισμό", δεν έκανε όμως το χατήρι της ΟΛΜΕ και εξήγγειλε 24ωρη απεργία για την Τρίτη και τετράωρη στάση εργασίας για την Πέμπτη. Για την Παρασκευή, όμως "ένιπτε τας χείρας της".
Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, πάντως, οι οποίοι επιστρατεύονται, πραγματοποίησαν διαδήλωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα της Δευτέρας με σαφείς αναφορές στο... χακί και στη λογική της κυβέρνησης.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η ΟΛΜΕ πήρε ξεκάθαρη στάση απέναντι από την ΑΔΕΔΥ, καθώς δε συμμετέχει στην απεργία που ζήτησε, επειδή εκείνη γίνεται διαφορετική ημέρα. Μάλιστα, από την Ομοσπονδία γίνεται λόγος για "κοροϊδία"!
Νέοι συσχετισμοί σχηματίζονται στον συνδικαλιστικό χώρο και οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται πλέον να δράσουν μόνοι τους.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεδριάζουν την Τρίτη 14 Μαΐου οι κατά τόπους ΕΛΜΕ για να επικυρώσουν -ή να απορρίψουν- την πρόταση για απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου και από τη Δευτέρα 20 του μηνός έως και τις 24 Μαΐου, δηλαδή τις έξι πρώτες μέρες των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Πρόκειται για την πρόταση που οδήγησε στην κυβερνητική απόφαση της προληπτικής επιστράτευσης, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι επιδόσεις των 88.000 φύλλων πορείας στους επιστρατευμένους εκπαιδευτικούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις αντιδραστικές κυβερνητικές προσεγγίσεις στο θέμα, με φήμες ακόμη και για απόλυση σε περίπτωση ανυπακοής μπροστά στην επίταξη διδασκαλικών υπηρεσιών, σε περιφερειακές ΕΛΜΕ, που συνεδρίασαν τη Δευτέρα, το κλίμα είναι υπέρ της κινητοποίησης με μεγάλη πλειοψηφία και η συμμετοχή εκπαιδευτικών στη διαδικασία ήταν μαζική.