Σε υποχρεωτικές μεταθέσεις θα υποβάλλονται από τη νέα χρονιά δάσκαλοι και καθηγητές που θεωρούνται υπεράριθμοι και δε συμπληρώνουν το 75% του υποχρεωτικού τους ωραρίου.
Οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί θα κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης που θα συντάσσονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια ανά περιοχή μετάθεσης, ανά κλάδο και ανά ειδικότητα.
Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να "εξοικονομήσει" προσωπικό, με δεδομένο ότι και φέτος οι προσλήψεις μόνιμων θα είναι μηδενικές και των αναπληρωτών μόλις κοντά στις 2.000.
Ποιους εκπαιδευτικούς αφορά
Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο έχει ήδη σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία, αφορά, σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", στους εκπαιδευτικούς που πλεονάζουν εξ ολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούν και είναι περισσότεροι από τις κατανεμημένες στην οικεία περιοχή οργανικές θέσεις του κλάδου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και του κλάδου και της ειδικότητας στη δευτεροβάθμια.
Πρόκειται για εκείνους τους εκπαιδευτικούς που παραμένουν υπεράριθμοι στη διάθεση των περιφερειακών συμβουλίων, ανεξαρτήτως αν έχουν τοποθετηθεί σε σχολική μονάδα.
Η διαδικασία υπαγωγής στις λίστες των ολικά υπεράριθμων
Αναλυτικά, οι εκπαιδευτικοί που δε συμπληρώνουν το 75% του διδακτικού τους ωραρίου σε σχολική μονάδα με μαθήματα πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, ή πρώτης και δεύτερης ειδικότητας ορίζονται ως ολικά υπεράριθμοι.
Κατόπιν, κατατάσσονται στους πίνακες ύστερα από κοινή εισήγηση των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων και των δύο βαθμίδων και επιτρέπεται να διδάξουν και στις δύο.
Μετά την ένταξή τους στους πίνακες, οι ολικά υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί υποβάλουν δήλωση προτίμησης σχολείων, οι οποίες δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνουν περισσότερα από τρία σχολεία ή δύο ομάδες σχολείων.
Εάν οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν τη μετάθεσή τους στην ίδια θέση ισοβαθμούν, προηγείται ο εκπαιδευτικός που επιθυμεί τη μετάθεση, κατά σειρά προτεραιότητας, για συνυπηρέτηση συζύγου και για λόγους εντοπιότητας.
Οι οριστικοί πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης θα κυρώνονται το αργότερο έως 15 Ιουνίου εκάστου έτους.
Αύξηση ωραρίου διδασκαλίας προβλέπει το πολυνομοσχέδιο
Κατά δύο ώρες αυξάνεται το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς λόγω της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013- 2016, θα προσληφθεί μικρός αριθμός αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.
Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε από την κυβέρνηση και θα ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος, με στόχο την εκταμίευση των δύο δόσεων των 8,8 δις. ευρώ. Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνουν όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.
Οι αλλαγές στους υπηρετούντες στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, "αγγίζουν" και αυτούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριό τους.
Στην περίπτωση αυτή, είτε θα απασχολούνται λιγότερες ώρες από αυτές του υποχρεωτικού τους ωραρίου, με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, είτε θα απασχολούνται σε σχολικές δράσεις όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η ενίσχυση της γλωσσομάθειας, οι αθλητικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες στο σχολείο που υπηρετούν ή σε άλλο σχολείο του ίδιου ιδιοκτήτη που λειτουργεί στην ίδια πόλη.