Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο "Αθηνά" και μετά την παρουσίασή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας προγραμματίζουν για το απόγευμα της Παρασκευής, σπουδαστές από διάφορα AΤΕΙ, με στόχο να διαμαρτυρηθούν για τις συγχωνεύσεις τμημάτων, που προβλέπει ο νέος χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) απευθυνόμενο στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος αναφέρεται για άλλη μια φορά στους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στη δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου με την επωνυμία "Αδαμάντιος Κοραής", στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πέντε Πανεπιστήμια και συγκεκριμένα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Σύμφωνα με την πρυτανεία του ΟΠΑ που υπογράφει την επιστολή προς τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Ιδρύματος, "συστήνεται ένα καινοφανές στην νομική τάξη ΝΠΔΔ, που αποτελείται από επί μέρους ΝΠΔΔ, σε αντίθεση με το ισχύον νομικό πλαίσιο περί ΑΕΙ, όπου τα ΑΕΙ αποτελούνται από σχολές. Μοιραίο είναι τα υφιστάμενα ΝΠΔΔ που συμμετέχουν ως μέλη τού "Αδαμάντιος Κοραής" να μετατραπούν σε Σχολές. Με την διαπίστωση αυτή τεκμηριώνεται η βάσιμη πλέον ανησυχία μας ότι το "Αδαμάντιος Κοραής" σημαίνει συρρίκνωση και υποβάθμιση του ΟΠΑ.
Σημαίνει κατασπατάληση και απαξίωση ενός μεγάλου επιστημονικού κεφαλαίου και μιας ακαδημαϊκής παράδοσης, που έχει σωρευθεί με μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία 90 και πλέον χρόνια. Σημαίνει υποβάθμιση πτυχίων, καθώς και περιορισμούς και αποκλεισμούς για τους φοιτητές μας".
Οι Πανεπιστημιακοί δηλώνουν αποφασισμένοι να "δώσουν αγώνα για τη μη εφαρμογή αυτής της πολιτικής, που με ανομολόγητους στόχους, αγνοεί την αριστεία, την εξωστρέφεια και την κοινωνική λογοδοσία -στόχους που συστηματικά και με διεθνώς αναγνωρισμένη επιτυχία διακονεί το ΟΠΑ- δημιουργεί επιπλέον αχρείαστες γραφειοκρατικές δομές και καταδικάζει το ΟΠΑ σε συρρίκνωση, απαξίωση και υποβάθμιση".
Η πρυτανεία μάλιστα επικαλείται την 90ετή προσφορά του Ιδρύματος "στη νεολαία και την οικονομία της πατρίδας μας και από την ανάδειξή του ως κέντρου αριστείας και φορέα διεθνοποιημένων εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, να μην συμπεριληφθεί το ΟΠΑ στο "Αδαμάντιος Κοραής". Επίσης, ζητεί "να διασφαλιστεί η αυτόνομη πορεία του και να γίνει σεβαστή η συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική εγγύηση του αυτοδιοίκητου, στο πλαίσιο των οποίων, όταν το απαιτεί η ακαδημαϊκή πρόοδος και η επιστημονική ανάπτυξή του, θα συνεργάζεται με τους φορείς που αυτό επιθυμεί".
Η πρυτανεία δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ρύθμιση για το Πανεπιστήμιο Αδαμάντιος Κοραής και δηλώνει ότι "ως ακαδημαϊκή κοινότητα θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση της αυτοτέλειας του ΟΠΑ, της αυτονομίας του και της απρόσκοπτης λειτουργίας και προόδου του προς όφελος της νεολαίας του και της προόδου της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στην πατρίδα μας". Με την έκφραση αυτή η πρυτανεία υπονοεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Όμως και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) με ανακοίνωση της για το σχέδιο "Αθηνά" υποστηρίζει ότι αυτό το σχέδιο που έχει κατατεθεί, "παρεκκλίνει σημαντικά από την κοινώς αποδεκτή αρχή του εξορθολογισμού του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και άλλα ποιοτικά κριτήρια, διατηρώντας σε πολλές περιπτώσεις τις παθογένειες του παρελθόντος, που το ίδιο φιλοδοξούσε να θεραπεύσει.
Δεν πείθει για το αδιάβλητο των επιλογών του, ούτε ανταποκρίνεται στους στόχους που το ίδιο το Υπουργείο είχε θέσει, επιχειρείται δε η ταχύτατη χωρίς διάλογο θέση σε ισχύ του και χωρίς έγκυρο νομοθετικό έρεισμα".
Με την ίδια ανακοίνωση η ΠΟΣΔΕΠ, επισημαίνει όμως ότι ο σημερινός χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης «είναι αποτέλεσμα διεύρυνσης χωρίς στρατηγικό σχέδιο, με κριτήρια που ελάχιστα σχετίζονται με την ακαδημαϊκή λειτουργία ή με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας".
Η ΠΟΣΔΕΠ καταλήγει τονίζοντας ότι "θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους του "Σχεδίου Αθηνά" στην έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας που συγκαλείται με διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή αντιπροσώπων όλων των Συλλόγων μελών ΔΕΠ, την επόμενη Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013" και ζητεί από το υπουργείο Παιδείας να αναστείλει τη διαδικασία προώθησης του Σχεδίου προς την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να ολοκληρωθεί σωστά ένας ουσιαστικός διάλογος με όλους τους αρμόδιους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Πάντως ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή, έκανε λόγο για τις ευθύνες των κομμάτων που πολλαπλασίασαν τα τμήματα, αφού από 300 που ήταν το 1993 σήμερα έφτασαν τα 534.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές ο κ. Αρβανιτόπουλος συνέχισε: "Ξέρετε γιατί; Διότι στη μήτρα αυτού του ιδεολογικού υποδείγματος είστε εσείς. Αυτό είναι το ιδεολογικό υπόδειγμα που ακολουθήθηκε από τα πανεπιστήμια και από την ακαδημαϊκή, την πανεπιστημιακή, το σινάφι μας. Η ιδεολογική ηγεμονία στα πανεπιστήμια που έβγαλε αυτό το ιδεολογικό πρόταγμα είστε εσείς. Δεν είστε άμοιροι ευθυνών. Εάν με την ίδια αυστηρότητα που προσπαθείτε τώρα να ελέγξετε την κάθε αλλαγή, είχατε ελέγξει τον τρόπο που αναπτύχθηκε ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα".
Κι ο υπουργός κατέληξε λέγοντας: "Δεν είναι επιλογή μου να εκδώσω προεδρικά διατάγματα. Αυτά τα ορίζει ο νόμος και η δημοκρατική νομιμοποίηση για την διαδικασία, η οποία έρχεται από το γεγονός ότι αυτός ο νόμος, νομοθετήθηκε στην προηγούμενη Βουλή με ευρεία, συντριπτική, θα έλεγα, κοινοβουλευτική πλειοψηφία".