Στην ελίτ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων βρίσκονται και πέντε ελληνικά πανεπιστήμια σύμφωνα με τη μελέτη της ισπανικής παγκόσμιας κατάταξης “Webometrics”.
Η κατάταξη αυτή, την οποία και παρουσίασε το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης παρουσιάζει μεταξύ άλλων και τα ελληνικά Πανεπιστήμια, τα οποία ανήκουν στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης.
Πρόκειται για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πατρών. Σύμφωνα με την ίδια λίστα, τρία ακόμη πανεπιστημιακά ιδρύματα τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Ιωαννίνων και το Δημοκρίτειο Θράκης βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης.
Την πρωτιά στην Ελλάδα κατέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα εντάσσεται στο καλύτερο 1% παγκοσμίως.
Για πρώτη φορά στο 10% των καλύτερων ανώτατων ιδρυμάτων εμφανίζονται και δύο ΤΕΙ, το Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και αυτό της Πάτρας.
Παρόλ' αυτά οι Ισπανοί επιστήμονες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της κρίσης στην εκπαίδευση και επισημαίνουν ότι έχει ανακόψει την ανοδική πορεία που κατέγραφαν τα ελληνικά ιδρύματα στο παρελθόν.
Μεταξύ του 2012 και του 2013, τα δέκα από τα 23 ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια βελτίωσαν τη θέση τους, αλλά σε σχέση με τη σύγκριση πριν από ένα χρόνο, ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί στο μισό.
Η λίστα του Webometrics Ranking of World Universities καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC), το κύριο ερευνητικό σώμα της Ισπανίας και δίνει πληροφορίες για 21.250 πανεπιστήμια σύμφωνα με την παρουσία τους στο Διαδίκτυο. Η κατάταξη αυτή ανανεώνεται κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο.