Πανεπιστημιακοί: Πέπλο βίας πάνω από τα ελληνικά πανεπιστήμια

Στα φαινόμενα βίας, τα οποία πλήττουν το τελευταίο διάστημα τα πανεπιστήμια με θύματα αρκετούς πανεπιστημιακούς αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου Νίκος Σταυρακάκης. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ καταδίκασε τόσο τα επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο την Τετάρτη, όσο και τις κατά καιρούς επιθέσεις εναντίον καθηγητών, τα οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έχουν δημιουργήσει ένα “πέπλο τρόμου”.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κύριος Σταυρακάκης ζήτησε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την εξάλειψη παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, ενώ καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να εξετάσει όλες τις διαστάσεις του προβλήματος και να συμβάλλει στην ομαλή διεξαγωγή της ακαδημαϊκής διαδικασίας.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες στο Ίδρυμα είναι η παράθεση των κρουσμάτων, μόνο των τελευταίων ημερών, που κάνει ο πρόεδρος και συγκεκριμένα:

- Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε στο γραφείο του πρύτανη Κωνσταντίνου Γάτσιου και προκάλεσε σοβαρότατες καταστροφές.

- Τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013 ομάδα ατόμων περικύκλωσε τον αντιπρύτανη του Ιδρύματος, Εμμανουήλ Γιακουμάκη, και σπρώχνοντας, απειλώντας και προπηλακίζοντάς τον, τον εξώθησαν στην οδό Πατησίων απαιτώντας να «ζητήσει από την αστυνομία να αποχωρήσει».

- Την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013 κουκουλοφόροι κατέστρεψαν το άγαλμα του ευεργέτη του Ιδρύματος Μαρασλή και τα τζάμια της ιστορικής Αίθουσας Τελετών του Ιδρύματος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ εκφράζει «την αμέριστη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας στους άμεσα πληγέντες: τον πρύτανη Κωνσταντίνο Γάτσιο και τον αντιπρύτανη Μανόλη Γιακουμάκη, καθώς και σε όλους τους συναδέλφους, τους φοιτητές και λοιπούς εργαζόμενους του Οικονομικού Πανεπιστημίου για τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνούν τώρα και χρόνια, αναγκαζόμενοι να ζουν και να εργάζονται καθημερινά σε συνθήκες υψηλού ρίσκου! "Τους στηρίζουμε", τονίζει, " με όλες μας τις δυνάμεις και τους διαβεβαιώνουμε ότι κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως εφικτό για να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν ο εφιάλτης που σήμερα βιώνουν, για να απομακρυνθεί το πέπλο του τρόμου που απλώνεται πάνω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στα μέλη ενός Ιδρύματος που βρίσκονται διεθνώς στην πρωτοπορία της έρευνας και της ακαδημαϊκής δράσης, δεν αξίζει αυτή η τραγική πραγματικότητα''!”.

Σε αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα, οι καθηγητές απευθύνουν έκκληση:

1) στην Πολιτεία και ειδικά στο υπουργείο Παιδείας να συνδράμει στο μέγιστο δυνατό και με κάθε τρόπο τα Πανεπιστήμια, πριν θρηνήσουμε θύματα, βάζοντας το θέμα της βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους στη λίστα των άμεσων προτεραιοτήτων τους.

2) στο ελληνικό Κοινοβούλιο και ειδικά στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων να συγκαλέσει άμεσα ειδική συνεδρίαση για τη βία στα Πανεπιστήμια, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα της ΠΟΣΔΕΠ, με σκοπό να συζητηθούν όλες οι εμφανείς και αφανείς διαστάσεις του προβλήματος, να ενημερωθούν τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας και να εξεταστούν μέτρα για την αντιμετώπισή του.

3) στις ηγεσίες των Ιδρυμάτων να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε τα Ιδρύματά τους να επιτύχουν την απρόσκοπτη και αδιατάρακτη διεξαγωγή όλων των ακαδημαϊκών λειτουργιών. Όμως είναι πλέον προφανές ότι η Πολιτεία οφείλει να δώσει στις Διοικήσεις όλα τα απαραίτητα μέσα –όπως η διεθνής πραγματικότητα υποδεικνύει– ώστε να μπορούν τα Ιδρύματα να λειτουργούν απρόσκοπτα μέσα σε ένα απόλυτα ακαδημαϊκό περιβάλλον.

4) ειδικότερα, θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν οι χώροι που παρανόμως κατέχονται από διάφορες ομάδες (στέκια κ.λπ.) και αφού επανέλθουν εντός ελληνικής επικράτειας, να αποδοθούν πλήρως στη Διοίκηση των Ιδρυμάτων. Επίσης, να απομακρυνθούν λειτουργίες που δεν αποτελούν μέρος ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων. Ειδικά αυτές που προωθούν λογικές μίσους και ανεξέλεγκτης βίας δεν μπορούν να έχουν θέση σε ένα ακαδημαϊκό και επιστημονικό περιβάλλον».

Εξάλλου, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, με ανακοίνωσή της για το θέμα της βίας στα Πανεπιστήμια, έστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας ζητώντας του να αναλάβει πρωτοβουλία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την αντιμετώπισή τους.

Όμως και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, ( ΟΛΜΕ), με σημερινή ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη σημαντική, όπως λέει, αύξηση στα σχολεία, των περιστατικών βίας που συνδέονται με ακραίες αυταρχικές, ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις τις οποίες και καταδικάζει.

“Φορείς και ομάδες που εμφορούνται από αντιδημοκρατικές αντιλήψεις", σημειώνεται στην ανακοίνωση, "επιχειρούν να αξιοποιήσουν το γενικότερο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης για να καλλιεργούν την απέχθεια και το μίσος κατά παιδιών που έχουν συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά, να εκφοβίζουν αυτά ή άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και ακόμα και να προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες για να επιβάλουν τις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις τους”.