Παγώνουν οι εκπαιδευτικές άδειες στα ιδιωτικά σχολεία

Την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας προκάλεσε το ρεπορτάζ του news.gr για τις εκπαιδευτικές άδειες, που λαμβάνουν οι συνδικαλιστές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οι οποίοι και πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν είχαν υπαχθεί μέχρι σήμερα στο νόμο, που προέβλεπε το πάγωμα των εκπαιδευτικών αδειών σε όλο το Δημόσιο.

Η αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υποθέσεων του υπουργείου ενημέρωσε ότι η αρμόδια υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου πάγωσε τη μισθοδοσία ιδιωτικών εκπαιδευτικών, στους οποίους είχαν χορηγηθεί νέες εκπαιδευτικές άδειες τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό έγινε, γιατί τα στελέχη της συγκεκριμένης υπηρεσίας επικαλέστηκαν το άρθρο 9, παράγραφος 14 του νόμου 4057/2012, που προβλέπει ότι “δεν χορηγούνται άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης... για τη συμμετοχή του υπαλλήλου σε προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης μέχρι τις 31.12.2012”.

Το άρθρο αυτό αναφέρεται σε δημοσίους υπαλλήλους και σε εργαζόμενους με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.). Το συνδικαλιστικό όργανο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών διαμαρτύρεται και ζητά τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος και την αποπληρωμή των αποδοχών των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών, υποστηρίζοντας πως ούτε δημόσιοι υπάλληλοι είναι, ούτε έχουν σχέση Ι.Δ.Α.Χ.

Από τη στιγμή, όμως, που πληρώνονται από λογαριασμό του κρατικού προϋπολογισμού, είναι λογικό να ακολουθούν τα ισχύοντα για τους υπόλοιπους υπαλλήλους. Θυμίζουμε ακόμα ότι οι αποδοχές τους ακολουθούν αυτές των εκπαιδευτικών του Δημοσίου, τόσο στις αυξήσεις, όσο και στις μειώσεις.

Το μπαλάκι πλέον βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που καλείται να αποφανθεί οριστικά για το θέμα.