"Δεν έχει αναληφθεί καμία συγκεκριμένη δέσμευση ως προς το ύψος της χρηματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και οι δυο πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη να τηρηθεί η αρχή της ισοτιμίας, δηλαδή της ισομερούς χρηματοδότησης και της ισότιμης συναπόφασης για όλους τους όρους και τις κατευθύνσεις της λειτουργίας του Ιδρύματος. Η αρχή της ισοτιμίας καθηλώνει βέβαια τη δραστηριότητα του Ιδρύματος στις εκάστοτε οικονομικές δυνατότητες της ελληνικής πλευράς. Διασφαλίζει όμως ότι το Ίδρυμα έχει το χαρακτήρα ισότιμης συνεργασίας των δυο πλευρών και όχι ενίσχυσης ή βοήθειας της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Η αρχή της ισοτιμίας διασφαλίζει επίσης ότι το Ίδρυμα, παρά τους φόβους που διατυπώνονται από τον ερωτώντα βουλευτή και που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς στην ελληνική δημόσια συζήτηση, δεν τέμνεται με κανέναν τρόπο με το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων".
Τα παραπάνω αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβίβασε στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς μετά από ερώτηση του βουλευτή Κώστα Δαμαβολίτη ο οποίος ζητούσε να μάθει μεταξύ των άλλων αν ο υπουργός προτίθεται να επαναξιολογήσει τη σκοπιμότητα του Γραφείου Νεολαίας, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες πρακτικές μια χώρας που ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει την δημόσια εικόνα της.
Ο ερωτών βουλευτής σημείωνε στο κείμενό του πως τα σενάρια περί σκοπιμότητας ενισχύονται από την αντίστοιχη πρακτική της Γερμανίας στην περίπτωση της Πολωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η σύσταση του Γερμανοπολωνικού Γραφείου Νεολαίας ήρθε τη στιγμή που η Πολωνία ζήτησε από τη Γερμανία επιπλέον αποζημιώσεις λέγοντας ότι «η χώρα δεν έχει λάβει επαρκή οικονομική επανόρθωση για καταστροφές και απώλειες από τη γερμανική επιθετικότητα, κατοχή και γενοκτονία», ενώ λίγο αργότερα η Πολωνία με την στήριξη της Γερμανίας μπήκε ως μέλος – κράτος της ΕΕ διαβεβαιώνοντας το Βερολίνο ότι δεν θα υποβάλλει επίσημα το αίτημά της για αποζημιώσεις.
Ο υπουργός αναφέρει ότι η σύσταση Ελληνό - Γερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας αποτελεί πρόταση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, προς τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ Παπούλια, κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου 2014. Ο Έλληνας Πρόεδρος είχε εκφράσεις τη θετική του πολιτική βούληση.
Πρότυπο για τη σύσταση του Ιδρύματος αποτελούν το Γαλλο – Γερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1963 και συνέβαλε ιδιαίτερα, μέσα από πολύ επιτυχημένα προγράμματα και πρωτοβουλίες, στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και το Γερμανο – Πολωνικό Ίδρυμα Νεολαίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1991 και έχει επίσης να επιδείξει μια διαδρομή θετικών εμπειριών και επιτυχημένων δράσεων. Η σύσταση Ελληνο – Γερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας δεν συνδέεται με το Ελληνο – Γερμανικό Ταμείο για το μέλλον, το οποίο αποτελεί μια μονομερή πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς.
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρεται και σε διάφορες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν καθώς και σε αυτή της κ. Marks με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς στην οποία επανέλαβε την πολιτική βούληση της χώρας της για ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα της νεολαίας μέσα από τη σύσταση Ελληνο-Γερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.
Ακολούθως στη βάση της δήλωσης προθέσεων του Σεπτεμβρίου 2014 με κοινή ανακοίνωσή τους και οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν τη βούληση τους να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις στο εγγύς μέλλον. Οι ανταλλαγές μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής νεολαίας, που έχουν ήδη εντατικοποιηθεί από την προηγούμενη χρονιά, με την προγραμματιζόμενη σύσταση του Ιδρύματος Νεολαίας θα τεθούν σε σταθερά θεμέλια με προσανατολισμό προς το μέλλον. Έμφαση θα δοθεί στις σχολικές, εξωσχολικές και επαγγελματικές ανταλλαγές.
Ο προσανατολισμός αυτό σημαίνει ότι οι δραστηριότητες του Ιδρύματος θα στραφούν προνομιακά σε εκείνους τους νέους ανθρώπους που δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες ούτε άλλες διόδους ( πχ προγράμματα ακαδημαϊκών ανταλλαγών) προκειμένου να ταξιδεύουν, να έρχονται σε επαφή με ομηλίκους τους σε άλλες χώρες και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.
Κατά τη συνάντηση η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι η σύσταση του Ιδρύματος δεν μπορεί να γίνει στη βάση της ιδρυτικής συνθήκης του Γερμανο-Πολωνικού Ιδρύματος Νεολαίας με κάποιες στοιχειώδεις προσαρμογές, όπως είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Αντίθετα στόχος είναι να προωθηθεί μια οργανωτική δομή που θα ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες της ελληνικής πλευράς και θα μπορεί πράγματι να υποστηριχθεί. Η οργανωτική δομή του Ιδρύματος και οι όποιες άλλες παράμετροι θα συζητηθούν σε συνάντηση τεχνικών κλιμακίων των δυο πλευρών που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2015 στην Αθήνα.
Καλόγηρος Βασίλειος