Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» σχετικά με τα μυθεύματα περί δήθεν «ρουσφετολικών» αποσπάσεων αντί μετατάξεων, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, διευκρινίζει τα εξής:
- Ήδη εδώ και δύο χρόνια, από το 2013, δεν έχει εξεταστεί καμία από τις 700 αιτήσεις εκπαιδευτικών που αιτήθηκαν μετάταξης. Είναι απαράδεκτο, λοιπόν, να επιστρατεύονται οι παθογένειες της διοίκησης της εκπαίδευσης που υπάρχουν εδώ και χρόνια προκειμένου να δικαιολογηθεί ο απαράδεκτος τίτλος περί «ρουσφετολικών» αποσπάσεων.Επιπροσθέτως, χωρίς η διαδικασία των αποσπάσεων να έχει ολοκληρωθεί, χωρίς να υπάρχουν ονόματα ή στοιχεία, οι μελλοντικές αποσπάσεις χαρακτηρίστηκαν ρουσφετολογικές. Κάνοντας δίκη προθέσεων, έμειναν μόνο στις όντως καθυστερημένες αλλά αναγκαίες μετατάξεις (περισσότερες από 200) εκπαιδευτικών στο διοικητικό κλάδο, που όμως σε σημαντικό αλλά όχι απόλυτο βαθμό οφείλονται στον όγκο προβλημάτων που η σημερινή κυβέρνηση έχει παραλάβει. Ο έλεγχος του φακέλου των υπό μετάταξη εκπαιδευτικών είναι και από μόνος του χρονοβόρος διαδικασία που όμως ολοκληρώνεται σύντομα. Αναφορικά με την εγκύκλιο για τις αποσπάσεις, η έκδοση της έγινε όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων από την πρώτη στιγμή προχωρά χάρη στην δυναμική, την πείρα και τις γνώσεις του συνόλου των διοικητικών υπαλλήλων του και των εκπαιδευτικών του, χωρίς διακρίσεις.
- Τέλος, αναφορικά με την εμμονή ορισμένων να επαναφέρουν το θέμα της επιλογής των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, το Υπουργείο ξεκαθαρίζει -για ακόμη μια φορά- ότι ενήργησε νόμιμα και με βάση τον ισχύοντα νόμο. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη στην κείμενη νομοθεσία διαδικασία επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης (άρθρο 12 παράγραφος 1 περίπτωση α’ εδάφιο δεύτερο του ν. 3260/2004 (Α΄ 151), η επιλογή τους γίνεται αποκλειστικά από τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων από κατάλογο υποψηφίων που συντάσσεται από την αρμόδια υπηρεσία, και στον οποίο περιλαμβάνονται υποψήφιοι που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (κατοχή πτυχίου ΑΕΙ, 15ετή εκπαιδευτική υπηρεσία και σημαντικά διοικητικά και επιστημονικά προσόντα).
- Τέλος, το γεγονός ότι Έλληνες δημοσιογράφοι -προκειμένου να στηρίξουν τον τίτλο του δημοσιεύματός τους περί «ρουσφετιών»- επικαλούνται την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων κ. Γκι Φέρφχοφσταντ στη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής για το ελληνικό ζήτημα, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι μερίδα των ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης συντάσσεται με την ρητορική και τις πολιτικές που βάλλουν ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού.