Η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει θετικά την επίδοση των μαθητών στα μαθήματά τους, όπως προκύπτει από τα δεδομένα που υπάρχουν και προέρχονται από την εφαρμογή σχετικών προγραμμάτων σε πολλά Ευρωπαϊκά σχολεία.
Αυτό μεταξύ άλλων επισημάνθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής στα Χανιά ο Οργανισμός Δημοτικής Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου και είχε ως θέμα: “Το παιχνίδι της φυσικής κατάστασης και της υγείας”.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Τάσος Μαραγκουδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα μοντέλα εκπαίδευσης που έχουν εφαρμοστεί σε πολλά σχολεία της Ευρώπης.
Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, “έχει αποδειχτεί ότι τα κλασσικά θρανία εγκλωβίζουν το σώμα των μαθητών. Υπάρχουν μέθοδοι που έχουν εφαρμοστεί σε αρκετά πειραματικά σχολεία σε ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν βελτιώσει σημαντικά την απόδοση των παιδιών στα μαθήματά τους. Αξίζει να αναφέρω, ότι στη Γαλλία σε πειραματικά σχολεία οι μαθητές δεν κάθονται ακριβώς σε θρανία, αλλά σε τύπου θρανία, όπου από κάτω υπάρχει ένα στατικό ποδήλατο. Έτσι, καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παιδιά μπορούν και κινούν τα πόδια τους και αυτό έχει δείξει ότι μπορούν να συγκεντρώνονται καλύτερα, ενώ παράλληλα και να ασκούνται”.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε και ένα βίντεο το οποίο δημιούργησε ο Κένεθ Κούπερ (τεστ Κούπερ), το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Ουσιαστικά, είναι ένα παιχνίδι με βαθμονομικό πίνακα, στο οποίο ο ενδιαφερόμενος συγκεντρώνει βαθμούς ανάλογα με τη δραστηριότητα, την κίνηση ή το άθλημα που κάνει κάθε ημέρα. Οι βαθμοί που θα συγκεντρώσει στο τέλος της εβδομάδας, του δείχνουν το πόσο καλά διατηρεί την υγεία του.