Ακαδημαϊκή διαβάθμιση τίτλων μουσικών σπουδών από Ωδεία

Η έλλειψη ακαδημαϊκής διαβάθμισης και ισοτιμίας των τίτλων μουσικών σπουδών από Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Ωδεία/Μουσικές Σχολές) πράγματι έχει δημιουργήσει διαχρονικά πολλά προβλήματα στους κατόχους τους τα οποία τίθενται κατά καιρούς υπόψη του Τμήματος Μουσικής Εκπαίδευσης του ΥΠΟΠΑΙΘ. 

Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς μετά από ερώτηση της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Άννας Βαγενάς που θέτει μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι μουσικών εκπαιδευτηρίων που δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο ενώ από την άλλη μουσικοί οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από μεγάλα Ωδεία πριν την ίδρυση ελληνικών πανεπιστημιακών μουσικών ιδρυμάτων δεν έχουν  δικαίωμα να συνεχίσουν την εξέλιξή τους με την αντίστοιχη αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους και θεωρούνται απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Η κα Βαγενά αναφέρει ότι σε εργασιακό επίπεδο οι κάτοχοι μουσικών διπλωμάτων που υπηρετούν στο δημόσιο αντιμετωπίζονται ως ΔΕ και δεν μπορούν, παρά τις πολυετείς σπουδές τους, να αμειφθούν ως ΤΕ αλλά ούτε και ως ΠΕ. Η ίδια ρωτά τον υπουργό εάν σκοπεύει να αποκαταστήσει την αδικία εις βάρος των σπουδαστών των μουσικών ιδρυμάτων και να προβεί σε αυτόματη αναγνώριση των εν λόγω σπουδών και αν ναι με ποιο τρόπο. 

Ο Αριστείδης Μπαλτάς αναφέρει ότι με τη δημιουργία του ενιαίου Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων το ζήτημα θα επανεξεταστεί από κοινού από τις συναρμόδιες Υπηρεσίας, του ενιαίου πλέον Υπουργείου, προκειμένου να δοθεί η προσφορότερη λύση. 

Καλόγηρος Βασίλειος