Καμπανάκι για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων κρούει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του στη βουλή προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά. Στην ερώτηση, που συνυπογράφουν εννέα ακόμη βουλευτές της ΝΔ, ζητείται πληροφόρηση για τους λόγους της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στη προετοιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που ξεκινούν στις 18 Μαΐου 2015. Μάλιστα, ερωτάται ο υπουργός αν η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην διαφωνία για τα κριτήρια επιλογής των νέων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος «εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας παρατηρείται μια πρωτόγνωρη και ανησυχητική καθυστέρηση στην προετοιμασία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς και της οργάνωσης των βαθμολογικών κέντρων» ενώ «αυτές οι διαδικασίες τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσαν ήδη από αρχές Μαρτίου». Μάλιστα, «το υπουργείο Παιδείας δεν έχει καν προχωρήσει στην επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, οι οποίοι σύμφωνα και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι οι επόπτες των εξετάσεων και οι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή τους σε κάθε Περιφέρεια. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί εύλογο προβληματισμό για την έγκαιρη ολοκλήρωση των αναγκαίων διαδικασιών για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά επίσης γεννά ερωτηματικά για τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Παιδείας δεν ολοκληρώνει την επιλογή των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης».
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει ότι, αν και «ο υποψήφιος πρέπει να διαθέτει α) πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, β) 15ετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία και γ) σημαντικά διοικητικά και επιστημονικά προσόντα» εντούτοις «από σχετικές αναφορές των ΜΜΕ πληροφορούμαστε ότι αιτία της καθυστέρησης αποτελεί η διαφωνία του Υπουργού Παιδείας με τον Αναπληρωτή υπουργό του, και ο λόγος της διαφωνίας είναι τα κριτήρια επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, μαθαίνουμε ότι υπάρχουν πιέσεις για τις θέσεις αυτές να επιλεγούν πρόσωπα τα οποία πρόσκεινται στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι δεν διαθέτουν τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσόντα».
Η ερώτηση καταλήγει με την επισήμανση ότι «η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων αφορά δεκάδες χιλιάδες μαθητές, όπως και τις οικογένειές τους, καθώς σε αυτές κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των παιδιών τους» ενώ «ο χώρος της Παιδείας δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο προώθησης μικροκομματικών επιδιώξεων και κομματικών ή προσωπικών επιλογών».
Την ερώτηση εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο συνυπογράφουν και οι βουλευτές κ.κ.: Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Γκιουλέκας, Στέφανος Γκίκας, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Στύλιος και η κα Άννα Καραμανλή.
Ακολουθεί η ερώτηση:
Όπως έχει ανακοινωθεί οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν φέτος στις 18 Μαΐου. Το διάστημα το οποίο απομένει είναι εξαιρετικά μικρό για την αρμόζουσα προετοιμασία μιας διαδικασίας που συνιστά την κορύφωση της δοκιμασίας τόσο των συμμετεχόντων στις εξετάσεις μαθητών όσο και των γονέων τους. Τα χρονικά περιθώρια καθίστανται ακόμη πιο ασφυκτικά, καθώς στις 3 Απριλίου τα σχολεία κλείνουν για τις διακοπές του Πάσχα και ανοίγουν πάλι στις 20 Απριλίου. Παρά ταύτα, όμως, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας παρατηρείται μια πρωτόγνωρη και ανησυχητική καθυστέρηση στην προετοιμασία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς και της οργάνωσης των βαθμολογικών κέντρων. Να σημειωθεί ότι αυτές οι διαδικασίες τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσαν ήδη από αρχές Μαρτίου.
Αντ’ αυτού, όπως προκύπτει και από δημοσιεύματα του Τύπου, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει καν προχωρήσει στην επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, οι οποίοι σύμφωνα και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι οι επόπτες των εξετάσεων και οι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή τους σε κάθε Περιφέρεια.
Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί εύλογο προβληματισμό για την έγκαιρη ολοκλήρωση των αναγκαίων διαδικασιών για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά επίσης γεννά ερωτηματικά για τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Παιδείας δεν ολοκληρώνει την επιλογή των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.
Ως γνωστόν, οι προϋποθέσεις επιλογής όπως αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 12, παρ.1 του Ν.3260/2004 (ΦΕΚ151 τ.Α΄), και περιλαμβάνονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (16.2.15) είναι σαφείς: Ο υποψήφιος πρέπει να διαθέτει
α) πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
β) 15ετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία και
γ) σημαντικά διοικητικά και επιστημονικά προσόντα.
Επίσης, από σχετικές αναφορές των ΜΜΕ, πληροφορούμαστε ότι αιτία της καθυστέρησης αποτελεί η διαφωνία του Υπουργού Παιδείας με τον Αναπληρωτή υπουργό του, και ο λόγος της διαφωνίας είναι τα κριτήρια επιλογής των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, μαθαίνουμε ότι υπάρχουν πιέσεις για τις θέσεις αυτές να επιλεγούν πρόσωπα τα οποία πρόσκεινται στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι δεν διαθέτουν τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσόντα. Μάλιστα έχουν διαρρεύσει και συγκεκριμένα ονόματα για τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Αττικής, Θεσσαλονίκης και Πελοποννήσου.
Η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων αφορά δεκάδες χιλιάδες μαθητές, όπως και τις οικογένειές τους, καθώς σε αυτές κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των παιδιών τους. Επιπλέον, ο χώρος της Παιδείας δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο προώθησης μικροκομματικών επιδιώξεων και κομματικών ή προσωπικών επιλογών
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Ποιοι οι λόγοι της καθυστέρησης της προετοιμασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων που πρόκειται να αρχίσουν στις 18 Μαΐου 2015;
2. Σχετίζεται η καθυστέρηση της προετοιμασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων με την επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών που είναι οι υπεύθυνοι της διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων στις περιφέρειές τους;
3. Θα είναι έτοιμες οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας για την ομαλή διεξαγωγή των Εξετάσεων, καλύπτοντας το χρονικό διάστημα που απομένει το δημιουργηθέν κενό;
4. Αληθεύει ότι η επιλογή των νέων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας δεν θα εδράζεται στα κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία τα οποία εξασφαλίζουν την αξιοκρατία, αλλά αντιθέτως θα εκτιμηθεί η πολιτική δράση των υποψηφίων;
Αθήνα, 30 Μαρτίου 2015
Οι ερωτώντες βουλευτές:
1. Μάξιμος Χαρακόπουλος
2. Ευριπίδης Στυλιανίδης
3. Κώστας Τσιάρας
4. Χρήστος Μουκώρος
5. Μάριος Σαλμάς
6. Κώστας Γκιουλέκας
7. Στέφανος Γκίκας
8. Γιώργος Βλάχος
9. Γιώργος Στύλιος
10. Άννα Καραμανλή