Αν και μπήκε ο Μάρτιος τα κενά καλά κρατούν καθώς όπως αναφέρει σε ενημερωτικό του ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ κ. Παληγιάννης αυτή τη στιγμή μόνο στην Αθμια Εκπαίδευση λείπουν από τα σχολεία 2.200 εκπαιδευτικοί. Στη Β/θμια ο αριθμός των κενών είναι περίπου 300 για τη γενική εκπαίδευση ενώ αν αθροίσουμε και αυτά των δομών της Ειδικής Εκπαίδευσης και των Μουσικών Σχολείων αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα κενά φθάνουν και ίσως ξεπερνούν τις 3.000.
Οι διαθέσιμες πιστώσεις, σύμφωνα με τον κ. Παληγιάννη, ανέρχονται σε 235 με τις 45 εξ αυτών να αφορούν πιστώσεις κρατικού προϋπολογισμού και 190 πιστώσεις ΕΣΠΑ. Λόγω της ιδιαιτερότητας των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και της κατανομής των πιστώσεων στους λεγόμενους Άξονες Προτεραιότητας, δηλαδή σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας οι 190 πιστώσεις αφορούν περιοχές χωρίς κενά.
Λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παληγιάννης «πως οι 190 πιστώσεις ΕΣΠΑ μπορούν να διατεθούν για προσλήψεις αναπληρωτών σε συγκεκριμένες περιοχές που προς το παρόν δεν παρουσιάζουν κενά».
Ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ με βάση τα παραπάνω στοιχεία αναφέρει ότι « είναι εύλογο πως το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου που εκδόθηκε στις 2/3/2015 σχετικά με προσλήψεις αναπληρωτών, μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας στις 2 Μαρτίου είχε προχωρήσει σε δελτίο τύπου το οποίο έφθασε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στους εκπαιδευτικούς συντάκτες με τίτλο «Προσλήψεις Μάρτιος 2015».
Σε αυτό αναφέρονταν ότι ανακοινώνεται η πρόσληψη 486 αναπληρωτών σε Α/θμια και Β/θμια ότι το Υπουργείο προβαίνει άμεσα σε προσλήψεις 195 αναπληρωτών διαφόρων ειδικοτήτων καθώς και ότι προωθεί προς υπογραφή την ΚΥΑ για προσλήψεις 500 εκπαιδευτικών στην ΠΔΣ των ΕΠΑΛ.
Όπως έγραψε το news.gr μετά από επικοινωνία με συνεργάτη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μας διευκρινίστηκε ότι οι 486 προσλήψεις ήταν παλιές και αναφέρονταν σε προσλήψεις που έγιναν μέσα στο Φεβρουάριο.
Ο κ. Παληγιάννης τονίζει ότι «σημασία έχει πως βρισκόμαστε στις αρχές Μαρτίου και πολλά σχολεία δεν διαθέτουν το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό. Υπάρχουν τάξεις χωρίς δασκάλους! Εκτός κι αν και η σημερινή πολιτική ηγεσία πιστεύει πως σχολεία και θεσμοί μπορούν να λειτουργούν χωρίς εκπαιδευτικούς».
Ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ κλείνει το ενημερωτικό του λέγοντας ότι «Επειδή το πρόβλημα των κενών δεν επιλύεται με «λόγια κι ευχολόγια», η πολιτική ηγεσία οφείλει να διασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την κάλυψη όλων των κενών και να ξεκαθαρίσει το θέμα της διαδικασίας πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών, γιατί οι δηλώσεις της έχουν δημιουργήσει σύγχυση και προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Ο Υπουργός Παιδείας οφείλει να γνωρίζει πως χιλιάδες εκπαιδευτικοί περιμένουν με αγωνία την τελική απόφαση για μόνιμους διορισμούς, ώστε να λήξει η ομηρία τους αφού πολλοί εξακολουθούν να εργάζονται πέντε, δέκα έως και δεκατέσσερα χρόνια με την ιδιότητα του αναπληρωτή.
Η νέα γενιά εκπαιδευτικών μπορεί να συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, φτάνει να γίνει αποδεκτό από τους κυβερνώντες ότι σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν και πως η κάλυψη των κενών με προσλήψεις αναπληρωτών είναι μια προσωρινή λύση».
Καλόγηρος Βασίλειος