Άμεση προτεραιότητα για τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στα σχολεία γεγονός που εξάγεται και από τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας.
Ο κ. Μπαλτάς είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι είναι εν εξελίξει μία μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή με παιδιά να πεινάνε, γονείς να αυτοκτονούν, σχολεία χωρίς θέρμανση, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε νέα πολιτική για την παιδεία, για την εκπαίδευση δεν μπορεί να ξεκινάει από την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής.
Μάλιστα ο υπουργός παιδείας ιεραρχώντας τις προτεραιότητας είχε τοποθετήσει στην πρώτη θέση την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αναφέροντας στη Βουλή «Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα έχουμε και θα έχουμε μια μέθοδο: Πρώτον, θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική καταστροφή».
Τα όσα είπε ο κ. Μπαλτάς προ λίγων ημερών κινούνται στη γραμμή των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Το Τμήμα Παιδείας στα άμεσα και κοστολογημένα μέτρα για την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση είχε εντάξει και τη θεσμοθέτηση της μαθητικής μέριμνας.
Στα πλαίσια αυτής προβλέπονταν:
1. Οργάνωση σχολικών συσσιτίων
2. Δεκατιανό για όλους τους μαθητές
3. Γεύμα στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία
4. Δωρεάν προληπτικός και υγειονομικός έλεγχος των παιδιών που δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη
5. Δωρεάν μετακίνηση σε μαθητές και μαθήτριες
6. Μειωμένη τιμή σε θέατρα και κινηματογράφους
Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές αναμένουν να δουν την υλοποίηση των πιο πάνω μέτρων άμεσα. Ωστόσο αύριο κιόλας 26 Φεβρουαρίου και ώρα 14.00, σύλλογοι γονέων καθώς και εκπαιδευτικών πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27) και στη συνέχεια στο Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17) με κύρια αιτήματα να δοθεί γεύμα σε όλα τα παιδιά, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους, δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών.
Τα αιτήματα είναι σύμφωνα τόσο με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας στη Βουλή όσο και με τις προεκλογικές αποφάσεις του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κείμενό της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας πέρα από τα αιτήματα αναφέρει ότι «περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας στη χώρα μας. Σχεδόν 25.000 παιδιά δεν έχουν εμβολιασθεί. Χιλιάδες παιδιά στα σχολεία της χώρας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς και σωστής διατροφής , είτε γιατί οι γονείς τους είναι άνεργοι, είτε γιατί το οικογενειακό εισόδημα δεν καλύπτει τις ανάγκες. Στο δήμο της Αθήνας οι καθημερινές μερίδες φαγητού που παρέχονται σε μαθητές, αν και ξεπερνούν τις χίλιες, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες. Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, λόγω έλλειψης προσωπικού στο Βρεφοκομείο Αθηνών, σταμάτησαν κι αυτές. Περιστατικά παιδιών με υποσιτισμό σε σχολεία του δήμου Αθηναίων, κοινοποίησαν εκπαιδευτικοί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.
Στον 21ο αιώνα είναι άμεση ανάγκη και σαφής δυνατότητα να σιτίζονται όλοι οι μαθητές στο σχολείο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μελέτη της ΑΣΟΕΕ καταγράφει την δυνατότητα αυτή, προσδιορίζοντας την και οικονομικοτεχνικά, λέγοντας ότι αν σιτιζόντουσαν όλοι οι μαθητές δημοτικού της χώρας για έναν ολόκληρο χρόνο η συνολική επιβάρυνση του ΑΕΠ θα ήταν 0,22%! Είναι λοιπόν ζήτημα άμεσης προτεραιότητας!
Μαθητές μας ζούνε σε σπίτια χωρίς ρεύμα, δεν έχουν ασφάλιση, έρχονται πεινασμένα στο σχολείο. Εκατοντάδες μαθητές ανά την Ελλάδα κινδυνεύουν να χάσουν την χρονιά τους, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το εισιτήριο για την μετακίνησή τους από και προς το σχολείο.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξοδεύει τεράστια κονδύλια για την προώθηση της αξιολόγησης (3,5 εκατ. ευρώ), των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Αποδεικνύεται ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για τις ανάγκες των μαθητών μας. Αυτή η Ε.Ε. και να πού πάνε τα περιβόητα κονδύλιά της!
Απέναντι στην βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, να αντιτάξουμε τον κοινό μας αγώνα, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας. Να μη μείνει κανένας μόνος του. Το σύνθημα ένας για όλους και όλοι για έναν, να πάρει σάρκα και οστά».
Καλόγηρος Βασίλειος