19.675 άτομα στα προγράμματα των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και Κέντρα Δια Βίου Μάθησης είναι μερικές από τις δομές που θα συντελέσουν, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού την Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση» στη βελτίωση της ισότιμης πρόσβασης στη δια βίου μάθηση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενότητα του ΕΠ, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ν. 2525/1997), που απευθύνονται σε ενήλικες (άνω των 18 ετών), οδηγούν στην απόκτηση τίτλου ισότιμου με το Απολυτήριο Γυμνασίου και έχουν ως στόχο την κάλυψη των υφιστάμενων εκπαιδευτικών κενών και την ανάπτυξη των βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε ειδικές κοινωνικά ομάδες. Κατά τη σχολική περίοδο 2012-13 λειτούργησαν 58 ΣΔΕ και 30 Τμήματα εκτός έδρας ΣΔΕ σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά, στο πλαίσιο της περιόδου 2007-2013 και μέχρι το τέλος του 2013 συμμετείχαν σε προγράμματα των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας 19.675 άτομα, εκ των οποίων 14.907 ήταν ηλικίας 25-64 ετών.

Τα ΣΔΕ θα διαδραματίσουν και στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 σημαντικό ρόλο στην παροχή «δεύτερης ευκαιρίας εκπαίδευσης» για όσα άτομα διαθέτουν χαμηλά τυπικά προσόντα (απολυτήριο Δημοτικού).

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας αναμένεται να συμβάλλουν, ως αντισταθμιστικό μέτρο, στην αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, επανεντάσσοντας τους νέους που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τυπική εκπαίδευση στο εκπαιδευτικό σύστημα, και να υποστηρίξουν τη διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, την απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, την ενίσχυση της προσωπικότητας και, τέλος, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας ως θεσμός του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εμπλέκεται στην υλοποίηση του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία», με στόχο την «ενθάρρυνση των ενηλίκων που εγκαταλείπουν την επίσημη τυπική εκπαίδευση να επανενταχθούν σε αυτήν με στόχο στην ανάπτυξη των προσόντων τους και των  δεξιοτήτων τους» και ωφελούμενους τους νέους 18-24 ετών.

Τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) αποσκοπούν στην ευρύτερη εφαρμογή του ν. 3879/2010 για την ανάπτυξη της διά βίου μάθησης με τη συμμετοχή και συνεργασία φορέων διοίκησης (πχ. Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθηση) και φορέων παροχής υπηρεσιών διά βίου μάθησης (Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) με αντικείμενο την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες. Τα ΚΔΒΜ θα υλοποιήσουν σε τοπικό επίπεδο δράσεις διά βίου μάθησης με ενδεικτικά θεματικά πεδία, όπως οικονομία – επιχειρηματικότητα, Ποιότητα ζωής – Περιβάλλον, Νέες Τεχνολογίες, Γλώσσα και Επικοινωνία, Κοινωνικές Δεξιότητες και Δράσεις, Πολιτισμός και Τέχνη, Προγράμματα Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων, ΑμεΑ, μεταναστών κλπ., καθώς και Συμβουλευτική Γονέων, στοχεύοντας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του ενήλικου πληθυσμού, αλλά και στην αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, μέσω της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης των γονιών.

Επιπλέον θα λειτουργήσουν ΚΔΒΜ τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες διά βίου μάθησης με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στην αξιοποίηση των περιβαλλοντικών πόρων και τη διαχείριση.

 

Καλόγηρος Βασίλειος