Σχέδιο νόμου πιστοποίησης Φορέων πιστοποιητικών ξένων γλωσσών

Σε δημόσια διαβούλευση έχει θέσει το Υπουργείο Παιδείας το σχέδιο νόμου για την  διαδικασία πιστοποίησης και εποπτείας των Φορέων χορήγησης πιστοποιητικών γνώσης ξένων γλωσσών της ημεδαπής και αναγνώρισης φορέων της αλλοδαπής και αντιστοίχισης τίτλων γνώσης ξένων γλωσσών της αλλοδαπής με τα πιστοποιητικά της ημεδαπής, με σκοπό την αναβάθμιση των δομών και τη λειτουργία τους.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις   29 Δεκεμβρίου 2014 και γι αυτό το λόγο ο υπουργός Παιδείας καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν, παρατηρήσεις, σχόλια, προτάσεις.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση με το Σχέδιο Νόμου καθορίζεται η διαδικασία της πιστοποίησης και εποπτείας των Φορέων χορήγησης πιστοποιητικών γνώσης ξένων γλωσσών της ημεδαπής, καθώς και αναγνώρισης φορέων της αλλοδαπής και αντιστοίχισης τίτλων γνώσης ξένων γλωσσών της αλλοδαπής με τα πιστοποιητικά της ημεδαπής.

Συγκεκριμένα, με το κεφάλαιο Α’ ορίζονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής στην διαδικασία πιστοποίησης φορέων χορήγησης πιστοποιητικών γνώσης ξένων γλωσσών, τα ειδικότερα σχετικά με την υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., καθώς και η διενέργεια ελέγχου πληρότητας των δικαιολογητικών και χορήγησης της πιστοποίησης.

Με το κεφάλαιο Β’, περιγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πιστοποίησης των ανωτέρω Φορέων, προβλέπονται τα σχετικά με την οργανωτική δομή τους και τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα που πρέπει να διαθέτουν προκειμένου να πιστοποιηθούν, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εγχειρίδιο ποιότητας, αρχείο πιστοποιηθέντων φυσικών προσώπων, και διαδικασία εσωτερικού ελέγχου του συστήματος πιστοποίησης που εφαρμόζουν.

Με το κεφάλαιο Γ’, καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης και έκδοσης των πιστοποιητικών γνώσης ξένων γλωσσών, προβλέπεται η διενέργεια ελέγχου της χρήσης των εν λόγω πιστοποιητικών από τα φυσικά πρόσωπα, καθώς και η χρήση λογότυπου ή σήματος από τους Φορείς.

Το κεφάλαιο Δ’ περιγράφει την μέθοδο της εξεταστικής διαδικασίας για την πιστοποίηση γνώσης ξένων γλωσσών, καθορίζει την διαδικασία των εξετάσεων και τα βασικά χαρακτηριστικά του εξεταστικού συστήματος, ορίζει τους συμμετέχοντες στη διενέργεια εξετάσεων, μεταξύ των οποίων και τους επιτηρητές, θέτει τις ελάχιστες προδιαγραφές και το σύστημα εσωτερικού ελέγχου των εξεταστικών κέντρων, και προβλέπει την εφαρμογή Κεντρικού Διαχειριστικού Συστήματος της Πιστοποίησης (ΚΕ.ΔΙ.Σ.Π.),

Το κεφάλαιο Ε’ ορίζει την διαδικασία ελέγχου της λειτουργίας των Φορέων μετά τη χορήγηση πιστοποίησής τους από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π, την διαδικασία ανανέωσης της πιστοποίησης, την διαδικασία αναμόρφωσης του συστήματος εξετάσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών γνώσης ξένων γλωσσών, καθώς και τα σχετικά με την μεταβίβαση της απόφασης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. περί πιστοποίησης Φορέων.

Με το κεφάλαιο ΣΤ’ καθορίζεται το περιεχόμενο της εξεταστικής διαδικασίας της πιστοποίησης γνώσης ξένων γλωσσών για κάθε επίπεδο γνώσης. Επίσης με το κεφάλαιο Ζ’ ορίζει το αρμόδιο όργανο για την απόφαση αναγνώρισης των Φορέων της αλλοδαπής και αντιστοίχιση των τίτλων γνώσης ξένων γλωσσών της αλλοδαπής, καθώς και την αντίστοιχη διαδικασία ενώ τέλος, με το κεφάλαιο Η’ καθορίζεται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων στους Φορείς, καθώς και οι μεταβατικές διατάξεις.

 

Από τα 40 άρθρα να αναφερθούμε στο άρθρο 16 που παρουσιάζει τη μέθοδο της εξεταστικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

  1. Κάθε υποψήφιος εξετάζεται γραπτά και προφορικά. Η εξέταση στοχεύει στον έλεγχο των τεσσάρων βασικών επικοινωνιακών ικανοτήτων, δηλαδή του βαθμού στον οποίο ο υποψήφιος είναι σε θέση να κατανοεί και να παράγει γραπτά και προφορικά κείμενα. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι εξετάζονται στις ενότητες κατανόηση γραπτού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση προφορικού λόγου και παραγωγή προφορικού λόγου. Ανάλογα με το επίπεδο, στο οποίο ο υποψήφιος επιθυμεί να πιστοποιηθεί, είναι δυνατό, ύστερα από απόφαση της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής, να ελέγχεται και άλλη δευτερεύουσα επικοινωνιακή ικανότητα. Οι υποψήφιοι ενημερώνονται για όλες τις εξεταζόμενες ανά επίπεδο επικοινωνιακές ικανότητες μέσω «των προδιαγραφών σύνταξης θεμάτων». Για την εξέταση προβλέπονται μηχανογραφικά έντυπα και ειδικά τετράδια, στα οποία οι υποψήφιοι δίνουν τις απαντήσεις τους.
  2. Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι ομογενείς, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οι αλλοδαποί που έχουν νομίμως τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα.
  3. Οι θέσεις των υποψηφίων στις αίθουσες των Εξεταστικών Κέντρων είναι καθορισμένες και κάθε υποψήφιος καταλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση που ορίζεται με αλφαβητική σειρά, με την οποία φέρεται γραμμένος στον ενιαίο κατά γλώσσα και επίπεδο κατάλογο των υποψηφίων που ανήκουν στο ίδιο Εξεταστικό Κέντρο. Η Επιτροπή του Εξεταστικού Κέντρου, με βάση τον οριστικό ενιαίο κατά γλώσσα και επίπεδο αλφαβητικό ονομαστικό κατάλογο των υποψηφίων, καταρτίζει κατά κτίριο και αίθουσα ονομαστικές καταστάσεις, τις οποίες, μία (1) τουλάχιστον ημέρα πριν από την έναρξη των εξετάσεων, αναρτά στην είσοδο του Εξεταστικού Κέντρου, έτσι ώστε κάθε υποψήφιος να ενημερώνεται εγκαίρως για το κτίριο και την αίθουσα στα οποία θα εξετασθεί. Η κατανομή των υποψηφίων στις αίθουσες και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας γίνεται από τους επιτηρητές, οι οποίοι καταγράφουν όσους απουσιάζουν σε κάθε γλώσσα και επίπεδο.
  4. Για τη διαπίστωση της ταυτότητάς τους οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο εξεταζόμενου, την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο, εφόσον τούτο φέρει επικυρωμένη φωτογραφία όπως διαβατήριο, άδεια οδήγησης κ.λ.π. Παρόντες θεωρούνται μόνο οι υποψήφιοι που βρίσκονται μέσα στις καθορισμένες αίθουσες κατά τη λήξη του χρόνου προσέλευσης.
  5. Οι υποψήφιοι επιτρέπεται να χρησιμοποιούν στυλό διαρκείας μόνο χρώματος μπλε ή μαύρου και γομολάστιχα. Δεν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικού. Δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, γραπτές σημειώσεις ή άλλου είδους βοηθήματα. Απαγορεύεται, επίσης, ρητά να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα ή άλλα συστήματα τηλεπικοινωνίας.
  6. Η επεξεργασία των θεμάτων από τους υποψήφιους γίνεται σε μηχανογραφημένο έντυπο δοκιμασιών και απαντήσεων ειδικού τύπου που διανέμεται σε αυτούς από τους επιτηρητές. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται κακή εκτύπωση του ειδικού εντύπου, αυτό αντικαθίσταται άμεσα από τους επιτηρητές.
  7. Ο υποψήφιος είναι υποχρεωμένος να παραδώσει το έντυπο δοκιμασιών και απαντήσεων με τη λήξη του ορισμένου χρόνου δοκιμασίας ή νωρίτερα και πάντως όχι πριν από τον οριζόμενο χρόνο δυνατής αποχώρησης που για τις ενότητες «κατανόηση γραπτού λόγου» και «παραγωγή γραπτού λόγου» δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το ένα τρίτο (1/3) της συνολικής διάρκειας της εξέτασης κάθε ενότητας.
  8. Οι επιτηρητές κάθε αίθουσας παραλαμβάνουν τα έντυπα δοκιμασιών και απαντήσεων των υποψηφίων, παρουσία των οποίων ελέγχουν την ορθή καταγραφή των ατομικών τους στοιχείων και επικολλούν το αδιαφανές αυτοκόλλητο στο ενδεδειγμένο σημείο. Ειδικά, στο τετράδιο για την παραγωγή γραπτού λόγου» οι επιτηρητές υπογράφουν στο τέλος του γραπτού κειμένου του υποψηφίου. Μετά την αποχώρηση και του τελευταίου υποψηφίου, οι επιτηρητές παραδίδουν ταξινομημένα τα έντυπα δοκιμασιών και απαντήσεων στην Επιτροπή του Εξεταστικού Κέντρου.
  9. Οι υποψήφιοι στη διάρκεια των εξετάσεων έχουν υποχρέωση κόσμιας συμπεριφοράς και πειθαρχίας καθώς και πιστής τήρησης των υποδείξεων και συστάσεων, των μελών της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής, της Επιτροπής του Εξεταστικού Κέντρου και των επιτηρητών.
  10. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της παραμονής στην αίθουσα εξετάσεων δεν επιτρέπεται.
  11. Ο υποψήφιος που αντιγράφει ή εμποδίζει με οποιονδήποτε τρόπο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αποκλείεται από την περαιτέρω εξέταση στη συγκεκριμένη γλώσσα με απόφαση της Επιτροπής του Εξεταστικού Κέντρου μετά από προηγούμενη γραπτή απολογία του. Ομοίως και με την ίδια διαδικασία αποκλείεται υποψήφιος που διαπιστώνεται ότι, κατά το χρόνο της εξέτασης και παρά τη ρητή απαγόρευση, έχει μαζί του κινητό τηλέφωνο ή άλλο τηλεπικοινωνιακό σύστημα.
  12. Σε κάθε περίπτωση αποκλεισμού υποψηφίου από τις εξετάσεις, η Επιτροπή του Εξεταστικού Κέντρου συντάσσει σχετικό πρακτικό και σημειώνει το βαθμό μηδέν ένα (01) στο έντυπο δοκιμασιών και απαντήσεων. Κάτω από το βαθμό υπογράφει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξεταστικού Κέντρου και τίθεται η σφραγίδα.
  13. Όλα τα έντυπα δοκιμασιών και απαντήσεων των υποψηφίων παραδίδονται για βαθμολόγηση στα Βαθμολογικά Κέντρα, που έχουν ορισθεί για το σκοπό αυτό. Η Επιτροπή του Βαθμολογικού Κέντρου συνεπικουρούμενη από τη Γραμματεία ελέγχει τον αριθμό των εντύπων δοκιμασιών και απαντήσεων που παραλαμβάνει, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποστέλλονται από τις Επιτροπές των Εξεταστικών Κέντρων.
  14. Τα έντυπα δοκιμασιών και απαντήσεων της κατανόησης γραπτού λόγου και της κατανόησης προφορικού λόγου βαθμολογούνται με ηλεκτρονικό τρόπο με το σύστημα Optical Mark Reader (O.M.R.) με διατήρηση, όπου προκύπτει, του πρώτου δεκαδικού ψηφίου. Η βαθμολόγηση αυτή πραγματοποιείται με το εγκατεστημένο σύστημα ηλεκτρονικής αναγνώρισης στο ίδιο Βαθμολογικό Κέντρο, στο οποίο βαθμολογούνται και τα υπόλοιπα έντυπα με τις απαντήσεις των υποψηφίων. Η συνολική βαθμολογία και στις τέσσερις εξεταζόμενες ενότητες εξασφαλίζει εκατό (100) μονάδες. Η τελική βαθμολογία προκύπτει αθροιστικά από τη βαθμολογία όλων των εντύπων δοκιμασιών και απαντήσεων. Η μέγιστη δυνατή βαθμολογία κάθε επί μέρους ενότητας αποφασίζεται από την Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή και περιλαμβάνεται στις «Προδιαγραφές σύνταξης θεμάτων». Όπου κατά την τελική αθροιστική βαθμολογία προκύπτει άθροισμα με δεκαδικό, στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα.
  15. Σε περίπτωση που η εξέταση δύο επιπέδων γίνεται με κοινό διαβαθμισμένο τεστ, το τεστ αυτό θα περιλαμβάνει ίσο αριθμό ερωτημάτων και για τα δύο επίπεδα. Το σύνολο ερωτημάτων και στις τέσσερις ενότητες θα εξασφαλίζει συνολικά 200 μονάδες, από τις οποίες οι εκατό (100) θα εξασφαλίζονται από ερωτήματα του χαμηλότερου επιπέδου και οι υπόλοιπες εκατό (100) από ερωτήματα του υψηλότερου επιπέδου από τα κοινά εξεταζόμενα.
  16. Κάθε έντυπο παραγωγής γραπτού λόγου αξιολογείται από δύο βαθμολογητές. Ο ίδιος βαθμολογητής δεν μπορεί να παραλάβει για πρώτη ή δεύτερη βαθμολόγηση γραπτά εάν προηγουμένως δεν έχει παραδώσει στη Γραμματεία του Βαθμολογικού Κέντρου βαθμολογημένα τα γραπτά που τυχόν έχει προηγουμένως παραλάβει για το λόγο αυτό.
  17. Οι βαθμολογητές των εντύπων παραγωγής γραπτού λόγου, για να σημειώσουν στο γραπτό τις ατέλειές του, χρησιμοποιούν ο μεν πρώτος κόκκινο στυλό, ο δε δεύτερος πράσινο. Η βαθμολόγηση γίνεται σε ακέραιους αριθμούς. Κάθε ένας από τους δύο βαθμολογητές αναγράφει στα ειδικά πλαίσια του εντύπου το βαθμό με τον οποίο το αξιολογεί, τον οποίο και επικυρώνει με την υπογραφή του και την αναγραφή του κωδικού του αριθμού. Όλοι οι βαθμοί γράφονται διψήφιοι με την πρόταξη του αριθμού μηδέν στους μονοψήφιους αριθμούς. Ο βαθμός του πρώτου βαθμολογητή καλύπτεται με αδιαφανές κάλυμμα (αυτοκόλλητο).
  18. Μετά το τέλος της βαθμολόγησης των εντύπων παραγωγής γραπτού λόγου και από τον δεύτερο βαθμολογητή αποκαλύπτεται από τη γραμματεία του Βαθμολογικού Κέντρου ο βαθμός του πρώτου. Τελικός βαθμός αξιολόγησης κάθε γραπτού είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο βαθμολογητών με διατήρηση, όπου προκύπτει, του πρώτου δεκαδικού ψηφίου. Σε περίπτωση που η εξέταση δύο επιπέδων γίνεται με κοινό διαβαθμισμένο τεστ, ο τελικός βαθμός αξιολόγησης προκύπτει από την άθροιση των βαθμών των δύο βαθμολογητών.
  19.  Αναβαθμολόγηση των εντύπων δοκιμασιών και απαντήσεων δεν προβλέπεται. Εφόσον, όμως, η διαφορά στη βαθμολογία μεταξύ των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη από το 30% της συνολικής ή διαπιστώνεται ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία ή δεν εφαρμόσθηκαν τα προβλεπόμενα κριτήρια, ο συντονιστής ή η Επιτροπή του Βαθμολογικού Κέντρου ζητούν από τους βαθμολογητές να επανεξετάσουν τα συγκεκριμένα έντυπα δοκιμασιών και απαντήσεων.
  20. Η αξιολόγηση, για την οποία δεν απαιτείται αιτιολόγηση από τον βαθμολογητή, γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν τα χαρακτηριστικά του παραχθέντος λόγου και τα οποία έχουν γνωστοποιηθεί στους υποψηφίους μέσω της οικείας ιστοσελίδας.
  21. Οι αποξέσεις ή οι διορθώσεις βαθμολογίας στα ειδικά πλαίσια των εντύπων δοκιμασιών και απαντήσεων ισχύουν μόνο εφόσον μονογράφονται από τον αρμόδιο βαθμολογητή ή τον Πρόεδρο του Βαθμολογικού Κέντρου και σφραγίζονται με τη σφραγίδα της Επιτροπής αυτού.
  22. Κάθε υποψήφιος βαθμολογείται στην παραγωγή προφορικού λόγου από δύο εξεταστές. Τελικός βαθμός του υποψηφίου στην παραγωγή προφορικού λόγου είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο εξεταστών με διατήρηση, όπου προκύπτει, του πρώτου δεκαδικού ψηφίου. Σε περίπτωση που η εξέταση δύο επιπέδων γίνεται με κοινό διαβαθμισμένο τεστ, ο τελικός βαθμός αξιολόγησης προκύπτει από την άθροιση των βαθμών των δύο βαθμολογητών.
  23. Τα Βαθμολογικά Κέντρα αποστέλλουν σε ηλεκτρονική μορφή τη βαθμολογία των υποψηφίων, προς τον Φορέα για την τελική επεξεργασία και έκδοση των αποτελεσμάτων.
  24. Τα έντυπα δοκιμασιών και απαντήσεων των υποψηφίων φυλάσσονται στο Βαθμολογικό Κέντρο, στο οποίο αξιολογήθηκαν, μέχρι την επόμενη εξεταστική περίοδο της γλώσσας αυτής, οπότε και καταστρέφονται με μέριμνα της οικείας Επιτροπής αφού συνταχθεί το σχετικό πρακτικό.
  25. Επιτυγχάνει στις εξετάσεις ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τουλάχιστον το 60% της μέγιστης δυνατής συνολικής βαθμολογίας, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχει επιτύχει το 30% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας για κάθε μια από τις άλλες εξεταζόμενες ενότητες, πλην αυτής της παραγωγής προφορικού λόγου για την οποία δεν απαιτείται η προϋπόθεση αυτή. Όπου κατά τον προσδιορισμό του ποσοστού προκύπτει αριθμός με δεκαδικό μέρος, στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα.
  26. Σε περίπτωση που η εξέταση επιπέδων γίνεται με κοινό διαβαθμισμένο τεστ, επιτυγχάνει στις εξετάσεις ο υποψήφιος που συγκεντρώνει βαθμολογία ως εξής: Για το χαμηλότερο από τα κοινά εξεταζόμενα επίπεδα θεωρείται επιτυχών ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τουλάχιστον το 60% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας για το επίπεδο αυτό, δηλαδή του 100 και μέχρι 119 μονάδες, για δε το υψηλότερο το 60% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας για το επίπεδο αυτό, δηλαδή του 200.
  27. Η έκδοση των αποτελεσμάτων γίνεται με πίνακα επιτυχίας που καταρτίζεται από την Επιτροπή Έκδοσης Αποτελεσμάτων και κυρώνεται από τον Υπεύθυνο που έχει οριστεί. Με βάση τον πίνακα αυτό, εκδίδονται και χορηγούνται στους επιτυχόντες τα Πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας.
  28. Οι υποψήφιοι ενημερώνονται για την αναλυτική και συνολική βαθμολογία τους από τους ονομαστικούς πίνακες που ανακοινώνονται στην έδρα του Φορέα όπου είχαν υποβάλει την αίτηση συμμετοχής ή από την οικεία ιστοσελίδα στην οποία, επίσης, αναρτώνται οι πίνακες αυτοί, oι οποίοι είναι προσβάσιμοι με χρήση κωδικού.

 

Καλόγηρος Βασίλειος