Ποιες παθήσεις σας αποκλείουν από τις στρατιωτικές σχολές

Με αφορμή την εγκύκλιο που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας για τις στρατιωτικές σχολές . Το news.gr παρουσιάζει σημαντικές πληροφορίες για τους υποψηφίους των σχολών αυτών  αλλά και όσους φοιτούν ήδη.   

Εκτός οι δυσλεκτικοί μαθητές 

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείο για τους υποψηφίους του 2015 δεν θα ισχύσει το ΠΔ   133/2002 (ΦΕΚ 109 Α΄) αλλά το ΠΔ του 2014 που φέρνει μερικές αλλαγές. 

Από τις σπουδαιότερες αλλαγές είναι ότι οι διαταραχές της μάθησης με έναρξη στην παιδική ηλικία όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμισία κ.α που επιτρέπουν την προσαρμογή στο στρατιωτικό περιβάλλον χαρακτηρίζουν έναν υποψήφιο ως Ι3-Ι4 που σημαίνει ότι κρίνεται ακατάλληλος για τις στρατιωτικές σχολές. 

Όσοι μαθητές εξετάζονται προφορικά δεν θα μπορέσουν να κριθούν ικανοί για φοίτηση στις στρατιωτικές σχολές. 

Σύμφωνα με  τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα οι υποψήφιοι καθώς και οι μαθητές των Στρατιωτικών Σχολών κρίνονται κατάλληλοι ή ακατάλληλοι. Οι προϋποθέσεις για να κριθεί κάποιος υποψήφιος είναι αρκετά αυστηρές και ακόμα και αν πάσχουν από νοσήματα με ένδειξη Ι2 κρίνονται ακατάλληλοι . Κάποια εκ των νοσημάτων θα παρουσιαστούν ακολούθως. 

Τι ισχύει για το βάρος και ύψος 

Όσον αφορά το ύψος και το βάρος σύμφωνα με το ΠΔ οι γυναίκες πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1.60 και οι  άνδρες ύψος 1.70. Όσον αφορά το Δείκτη Μάζας Σώματος για τους μεν άνδρες πρέπει να βρίσκεται από 19 έως 27 και για τις γυναίκες από 18 έως 25.

Σχολή Ικάρων 

Οι υποψήφιοι άνδρες του τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων κρίνονται Ακατάλληλοι λόγω εργονομικών περιορισμών των πτητικών μέσων και υλικών εφόσον έχουν ανάστημα μεγαλύτερο από το ένα μέτρο και ενενήντα εκατοστά (1.90), μικρότερο από το ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1.70) και ύψος κορμού μεγαλύτερο από ένα μέτρο (1). Οι υποψήφιες γυναίκες του τμήματος Ιπταμένων κρίνονται ακατάλληλες λόγω εργονομικών περιορισμών εφόσον έχουν ανάστημα μεγαλύτερο από ένα μέτρο και ενενήντα εκατοστά και μικρότερο από ένα μέτρο και εξήντα και πέντε εκατοστά (1.65) και ύψος κορμού μεγαλύτερο από ένα μέτρο (1). 

Τι συμβαίνει αν κάποιος παρουσιάσει πρόβλημα υγείας κατά τη διάρκεια της φοίτησής του σε στρατιωτικές σχολές 

Στους μαθητές και μαθήτριες των στρατιωτικών σχολών αξιωματικών και υπαξιωματικών που κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους μέχρι και την ονομασία τους σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς παρουσιάζουν μια σειρά από  νοσήματα και παθήσεις ισχύουν τα ακόλουθα: 

1.     Εφόσον αυτά τα νοσήματα είναι ιάσιμα, χορηγείται αναρρωτική άδεια που προβλέπεται από τον Οργανισμό της κάθε σχολής με βάση τη γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής. Σ’ αυτή παραπέμπονται από το Νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύτηκαν ή από τη σχολή, ύστερα από ένδειξη του Νοσοκομείου. Στην περίπτωση που ο Οργανισμός της Σχολής δεν ορίζει τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας, μπορεί να τους  χορηγηθεί άδεια μέχρι έξι μηνών μετά από την οποία κρίνονται οριστικά.

2.     Εφόσον οι ασθένειες δεν είναι ιάσιμες ή δεν έχουν θεραπευτεί μετά τη λήξη της αναρρωτικής άδειας οι μαθητές των στρατιωτικών σχολών κρίνονται ακατάλληλοι για τη συνέχιση της φοίτησής τους και απολύονται/διαγράφονται από τη σχολή. 

3.     Ειδικά οι μαθητές στρατιωτικών σχολών ιπταμένων (Ίκαροι – ιπτάμενοι, Ραδιοναυτίλων) εκτός από τα όσα καθορίζονται πιο πάνω κρίνονται ακατάλληλοι για τη φοίτησή τους ως ιπτάμενοι, εφόσον για οποιοδήποτε λόγο χάσουν την πτητική τους καταλληλότητα. Στο 1ο έτος απώλεια της πτητικής καταλληλότητας συνεπάγεται την απομάκρυνση από τη σχολή. Στα επόμενα έτη τοποθετούνται σε ειδικότητες εδάφους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν κάποιος μαθητής στρατιωτικής σχολής διαγραφεί για λόγους υγείας αυτό δε σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την υποχρέωση για στράτευση αν φυσικά υπάρχει. Όπως αναφέρει το ΠΔ η σωματική ικανότητα των μαθητών των στρατιωτικών σχολών που κρίνονται ακατάλληλοι είναι άσχετη με την σωματική ικανότητα για εκπλήρωση στρατιωτικής υποχρέωσης. 

Μερικά νοσήματα που αποκλείουν έναν υποψήφιο από τις στρατιωτικές σχολές

Νοσήματα

 

Ακμή πολύμορφη πυκνή με αποστημάτια ή νεκρωτική

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ

Αλωπεκία τριχωτού κεφαλής εκτεταμένη (γυροειδής, ουλωτική, ψευδογυροειδής)

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ

Απόφραξη της μιας ρινικής κοιλότητας χωρίς λειτουργικές διαταραχές τα άλλης κοιλότητας

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ

Κάθε διαταραχή όσφρησης

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ

Χρόνια λαρυγγίτιδα οποιαδήποτε αιτιολογίας με ήπιες διαταραχές φώνησης

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ

Διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός του ενός ή και των δυο οφθαλμών μεταξύ 4,5-8 διοπτρίων (σφαιρικό ισοδύναμο)

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ

Δυσχρωματοψία που εξακριβώνεται με τους ψευδοισοχρωματικούς πίνακες

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ

Λεύκη εκτεταμένη σε ακάλυπτα μέρη του σώματος με επίπονες ψυχοσωματικές εκδηλώσεις

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προσοχή  αν κάποιες παθήσεις όπως η λεύκη ή η αλωπεκία (φαλάκρα) είναι περιορισμένες δεν αποκλείουν έναν υποψήφιο από τις στρατιωτικές σχολές. Συγκεκριμένα με βάση το ΠΔ κατάλληλοι χαρακτηρίζονται οι υποψήφιοι αν έχουν: 

  • Αλωπεκία σε περιορισμένη έκταση
  • Ακμή βλατιδοφλυκταινώδης υπό θεραπεία
  • Λεύκη περιορισμένης έκτασης σε ακάλυπτα μέρη του σώματος 

Αναλυτικά οι παθήσεις 

Καλόγηρος Βασίλειος