“Τα παιδιά έχουν δίκαιο, στο ότι στα σχολεία υπάρχουν κενά, υπάρχουν θέματα με τα οποία δεν έχουν δίκαιο, για παράδειγμα τα βιβλία έχουν διανεμηθεί στα σχολεία από τις πρώτες μέρες”, ανέφερε ο Υφυπουργός Παιδείας στη ΝΕΡΙΤ, λέγοντας ότι “έχουμε ένα υπόμνημα το οποίο είναι σε γενικές γραμμές ενιαίο για όλα τα σχολεία και θέτει μια σειρά από αιτήματα. Σαν Υπουργείο Παιδείας απαντάμε σε όλα αυτά τα αιτήματα”.
Εικόνα για τον αριθμό των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη, σήμερα Πέμπτη, θα έχει το Υπουργείο Παιδείας το μεσημέρι. “Η άποψή μας και αν θέλετε και η ευχή μας σαν Υπουργείο είναι η αποκλιμάκωση”, ανέφερε ο Υφυπουργός.
Σημαντική ήταν η πληροφορία που έδωσε ο Υφυπουργός Παιδείας όσον αφορά στην Τράπεζα Θεμάτων για τη Β' Λυκείου, για την οποία δήλωσε ότι θα δοθεί την Παρασκευή.
Ο κ . Δερμεντζόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι “υπάρχουν θέματα που τα παιδιά έχουν δίκιο. Λένε ότι δεν έχουν δωρεάν παιδεία, υπάρχουν βιβλία τα οποία τα πληρώνουν, όπως των ξένων γλωσσών. Αυτό το θέμα μπορούμε να το δούμε σαν Υπουργείο Παιδείας. Τα παιδιά εκφράζουν την αγωνία τους για την Τράπεζα θεμάτων όπως πέρυσι διαμορφώθηκε. Πέρυσι ήταν η πρώτη εφαρμογή της, φέτος και έγκαιρα δόθηκαν τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων για την Α’ Λυκείου και αύριο δίνεται και της Β’ τάξης”.
Ο Υφυπουργός τοποθετήθηκε και για τα επεισόδια και τις συλλήψεις στα σχολεία λέγοντας τα εξής:
“Οι συλλήψεις στα σχολεία δεν έγιναν από εμάς και ο Υπουργός και εγώ σας λέω ότι δεν ζητήσαμε ποτέ την παρέμβαση εισαγγελικών αρχών, δεν ζητήσαμε ποτέ τη δίωξη μαθητών. Τα μέτρα καταστολής είναι έξω από την αντίληψη του Υπουργείου Παιδείας. Εμάς η βασική μας θέση είναι ο διάλογος. Αυτό που κατάλαβα αυτό το πεντάμηνο ως Υφυπουργός Παιδείας είναι ότι τα παιδιά συζητούν πολύ ώριμα”.
Για το θέμα των σχολικών υποδομών δήλωσε ότι “είναι ένα θέμα που δεν είναι του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς να θέλω να πετάξω το μπαλάκι αλλού, αλλά η εποπτεία των σχολικών υποδομών έχει περάσει στο Υπουργείο Υποδομών και η λειτουργία τους στους δήμους, εμείς δεν έχουμε καμία ανάμειξη”.
Για τις αλλαγές στο Δημοτικό δήλωσε ότι η βάση της συζήτησης είναι περισσότερος δημιουργικός χρόνος, και ποιοτικός χρόνος που θα επιτευχθεί μέσα από τη συμπύκνωση και τη μείωση της ύλης ώστε να καλύπτει μεγαλύτερο φάσμα.
“Θα συνεδριάσει μέσα στο Νοέμβριο, το επόμενο δεκαπενθήμερο, το κομμάτι του ΕΣΥΠ που αφορά Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, να δώσουν τις προτάσεις τους. Το Υπουργείο θα δώσει τις δικές του. Στόχος μας είναι μέσα σε ένα διάλογο που θα διαρκέσει ένα τρίμηνο, γιατί διάλογος χωρίς ημερομηνία λήξης είναι ατέρμονος και δεν οδηγεί πουθενά, μέσα στον Ιανουάριο να έχουμε καταλήξει σε προτάσεις και θέσεις, έτσι ώστε να διαμορφωθούν νομοθετικά και μέσα στον Ιανουάριο να έχουμε κατάθεση στη Βουλή ενός σχεδίου νόμου με τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Μέσα από διάλογο και κυρίως, χωρίς αιφνιδιασμό”, υπογράμμισε ο κ. Δερμεντζόπουλος.
Καλόγηρος Βασίλειος