“Έχουν γίνει εθιμικό δίκαιο οι καταλήψεις στην Ελλάδα”

Για τη σημασία διενέργειας διαγωνισμού ΑΣΕΠ, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και για τις καταλήψεις σε σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος σε συνέντευξή του που παραχώρησε στα Παραπολιτικά FM και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Συγκεκριμένα ο κ. Δερμεντζόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα διενέργειας διαγωνισμού ΑΣΕΠ καθώς δεν υπάρχει τρόπος για να κλείσουν τα κενά την επόμενη χρονιά όπου τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω μειωμένων πιστώσεων.

Όσον αφορά τον αριθμό των κενών, δήλωσε ότι είναι 1.000 με 1.200 και ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την κάλυψή τους.

"Αυτή τη στιγμή πολλοί εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι σε 192 φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας σε διοικητικές θέσεις. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί όπου είναι δυνατόν θα επιστρέψουν στην εκπαιδευτική τους διαδικασία", υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας.

Ο κ. Δερμεντζόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα των καταλήψεων, δηλώνοντας: "Οι καταλήψεις είναι πλέον ένα φαινόμενο το οποίο έχει γίνει “εθιμικό δίκαιο” στη χώρα το Νοέμβριο να έχουμε καταλήψεις με ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που πολλές φορές είναι υπερβολικό γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα".

"Το κομμάτι όμως των διεκδικήσεών τους που έχει βάση το ακούμε, το αφουγκραζόμαστε και πραγματικά έχουμε τη διάθεση να το βελτιώσουμε.  Η εικόνα που έχουμε είναι ότι οι καταλήψεις είναι μόνο δύο ημερών, σήμερα τα σχολεία είναι κλειστά λόγω των εκλογών των υπηρεσιακών συμβουλίων, χθες είδαμε ότι υπήρξε πτωτική τάση, δεν μπορώ όμως να σας πω αν θα συνεχίσει να υπάρχει πτωτική ή ανοδική τάση. Επισημαίνω όμως, όπως έχω πει και εγώ και ο κ. Λοβέρδος ότι θα εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την αναπλήρωση των ωρών για να μην έχουμε απώλεια από  τη διδακτέα ύλη", ανέφερε μεταξύ των άλλων ο υφυπουργός Παιδείας.

Για τις εκλογές των αιρετών, δήλωσε τα εξής:

"Το υπουργείο δεν είναι ένα Υπουργείο που αποφασίζει και διατάζει, αλλά λειτουργεί συλλογικά.

Απαραίτητοι συνεργάτες και αναγκαίοι για την αναβάθμιση της Παιδείας είναι οι εκπαιδευτικοί όπως εκφράζονται από τα συμβολικά τους όργανα. θεσμικά λοιπόν μέσα σε αυτή τη συνεργασία σημαντικό ρόλο παίζουν τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών στα οποία συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί και οι οποίοι εκλέγουν κάθε φορά τους εκπροσώπους τους, τους αιρετούς. Αυτούς τους αιρετούς λοιπόν σήμερα εκλέγουν οι εκπαιδευτικοί.

Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε στους συνεργάτες μας, στην ΟΛΜΕ για παράδειγμα, οι οποίοι πραγματικά δίνουν την ψυχή τους.

Όλες οι αλλαγές στην παιδεία, στα βιβλία, στην ύλη, αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση γίνονται σε συνεργασία με τα όργανα τα οποία εκλέγονται σήμερα. Να μην λέμε ότι για μια μέρα χάθηκε το σύμπαν".

 

Καλόγηρος Βασίλειος