Μπορεί να υπήρχαν κατά καιρούς δηλώσεις και δημοσιεύματα για μεγάλο κύμα μετεγγραφών που για μπορεί να έφθανε μέχρι και τις 40.000 ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τα νούμερα που έχει το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στο BHMA FM μέχρι χθες το βράδυ είχαν ζητήσει κωδικό 13.283 ενώ είχαν υποβάλλει αίτηση 12.315 πρωτοετείς φοιτητές ενώ δεν αναμένεται ο τελικός αριθμός των αιτούντων να ξεπεράσει τις 15.000.
“Είμαι ενθουσιασμένος γιατί φοβόμασταν μεγάλο πρόβλημα. Τελικά δεν είναι τόσο” ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας ενώ παρέθεσε και στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 84,5% των αιτήσεων αφορά Αθήνα-Θεσσαλονίκη – Πειραιά και το 15,5% τμήματα στην περιφέρεια. Το 84 επιμερίζεται σε 53% σε Αθήνα-Πειραιά και το 31 σε Θεσσαλονίκη.
Ο Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι δεν θα ερημώσουν τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ καθώς ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε κατά 20%και το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνιέται απο όσους ζητούν μετεγγραφή. “Άρα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα είναι όπως ήταν πέρσι της περιφέρειας. Αυτό είναι πολύ καλό” σημείωσε ο κ .Λοβέρδος.
Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι από εδώ και πέρα θα εξετάσουν τους αριθμούς των αιτούντων μετεγγραφής για τα κεντρικά πανεπιστήμια για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ανατροπή ή αν ο αριθμός των αιτούντων είναι τέτοιος με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν τα τμήματα εισαγωγής. Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ένα παράδειγμα του κ. Φορτσάκη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών σύμφωνα με τον οποίο ένα αεροπλάνο που χωράει 200 επιβάτες δεν θα το πετάξει ο πιλότος εάν μπούν 400.
Ο Υπουργός Παιδείας καθησύχασε όσους ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και αγωνιούν για το αν θα λάβουν τη μετεγγραφή καθώς στην ερώτηση «Όποιος έκανε αίτηση μετεγγραφής και πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις, να θεωρεί βέβαιο ότι θα μετεγγραφεί», ο κ. Λοβέρδος απάντησε θετικά.
Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να δημιουργούνται προβλήματα με τις μετεγγραφές στα τμήματα μεταφοράς της θέσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ οι αιτήσεις για μετεγγραφή φθάνουν τις 242, αριθμό που μπορεί να αντέξει το τμήμα και σε αυτό των Μηχανολόγων Μηχανικών τις 163.
Ο Υπουργός άφησε και ένα παράθυρο για ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασίων καθώς δήλωσε ότι “ φαίνεται να μπορούμε να τις πάμε και λίγο νωρίτερα, απ’ όσο είχαμε προαναγγείλει” ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει διάλογος με τα ΑΕΙ-ΤΕΙ μέσα στο φθινόπωρο ώστε τον Ιανουάριο να προχωρήσει το Υπουργείο σε νομοθετική παρέμβαση για τις μετεγγραφές του 2015-16.
“Εμείς τι θέλαμε; Να πάρουμε δυο καρπούζια ταυτοχρόνως και να τα μεταφέρουμε. Θέλαμε και τη φτώχεια και την οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσουμε, αλλά και τη λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ να μη θίξουμε. Φαίνεται ότι με τις παρεμβάσεις που κάναμε και με τον επίμονο διάλογο, να τα καταφέρνουμε. Δεν λέω την τελευταία κουβέντα, γιατί μπορεί σήμερα να γίνει κάτι απροσδόκητο, αλλά κατά την πορεία των πραγμάτων, νομίζω ότι είμαστε εντάξει” δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.
Για το αν αδικεί τους αριστούχους το σύστημα μετεγγραφών ο Υπουργός ανέφερε τα εξής:
Συμφωνώ απολύτως. Έλεγα ότι τόσο γενναιόδωρη ρύθμιση εγώ δεν θα έκανα, διότι το δικό μας σύστημα στηρίζεται στην επίδοση και σε ποια πόλη θα πας και σε ποιο τμήμα θα περάσεις.
Από την άλλη μεριά όμως καλός ο εκσυγχρονισμός, αρκεί να μη φέρνει δέκατα ή πυρετό. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε φτώχεια και δεν μπορώ να σας περιγράψω το πόση πίεση δεχόμαστε να μεταφέρουμε αυτή τη ρύθμιση και πέρσι και πρόπερσι.
Πολλοί οι τρίτεκνοι λίγοι οι πολύτεκνοι
Ο Υπουργός Παιδείας έδωσε και ένα ενδιαφέρον στοιχείο σύμφωνα με το οποίο οι περισσότερες αιτήσεις ήταν από τρίτεκνους ενώ λιγότερες αιτήσεις είχαν οι πολύτεκνοι, κοινωνική κατηγορία για την οποία ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι είναι εκείνη πρέπει να προστατευθεί περισσότερο καθώς δημιουργεί μικρότερο πρόβλημα.
“Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί σε αυτή την περί μετεγγραφών διαδικασία, είναι οι τρίτεκνοι που εάν είχε υπάρξει ένα εισοδηματικό κριτήριο εκεί, ευρύ δεν λέω εγώ στενό κατά τα φορολογικά, δηλαδή να λέγαμε πάνω από 40.000 δεν δικαιούσαι, θα είχαμε και μια καλύτερη επίδοση τελική” υπογράμμισε ο Υπουργός Παιδείας.
Στα παραπάνων να προσθέσουμε ως news.gr ότι η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων είχε κατά καιρούς υπογραμμίσει ότι οι πολύτεκνοι δεν δημιουργούν πρόβλημα καθώς είναι μικρός ο αριθμός τους, γεγονός που το επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του Υπουργού ενώ είχαν ζητήσει επέκταση του δικαιώματος και σε 723 φοιτητές τέκνα πολυτέκνων, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο Παιδείας.
Καλόγηρος Βασίλειος