Μαθήματα ρωσικής γλώσσας πρόκειται να εντάξει στο πρόγραμμά του το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο συνεργασίας του με Πανεπιστήμια της Ρωσίας, για την εκπόνηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, την ενίσχυση των φοιτητικών ανταλλαγών σε προπτυχιακό επίπεδο και την ανάπτυξη του επιστημονικού τουρισμού.
Σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας με τον γενικό πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόφ, συζητήθηκε η αντίστροφη λειτουργία του επιτυχημένου προγράμματος “ΙΑΣΩΝ”, μέσω του οποίου το ΑΠΘ, εδώ και δύο δεκαετίες στηρίζει τις ελληνικές σπουδές σε 16 πανεπιστήμια στις παρευξείνιες περιοχές, παρέχοντας πλήρη προγράμματα και επίσημους τίτλους σπουδών.
Για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας στο ΑΠΘ η ρωσική πλευρά θα παρέχει υποτροφίες, βιβλιοθήκες, νέα τεχνολογικά μέσα διδασκαλίας και άλλα.
Παράλληλα, θα λειτουργήσουν θερινά σχολεία στο ΑΠΘ, που θα συνδυάζουν μαθήματα με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και λατρευτικούς χώρους. Τα θερινά σχολεία θα γίνονται στην ελληνική, ρωσική και αγγλική γλώσσα και θα απευθύνονται τόσο σε φοιτητές ρωσικών πανεπιστημίων, όσο και σε ενήλικες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό.
Εξάλλου, κοινές δράσεις και συνεργασίες εξετάζονται και με πανεπιστήμια της Τουρκίας όπως επιβεβαιώθηκε σε συνάντηση που είχε ο κύριος Μήτκας και με τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Τουγρούλ Μπιλτεκίν.
Το ΑΠΘ μέχρι σήμερα, έχει υπογράψει συμφωνίες με επτά τουρκικά Πανεπιστήμια. Πρόκειται για τα Istanbul Aydin University, Istanbul Technical University, Koc University, Mimar Sinan Fine Arts University, Namik Kemal University, Trakya University και University of Canakkale.
Στη συνάντηση ο κ.Μήτκας ζήτησε από τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν, μέσω του προγράμματος ERASMUS, στην Τουρκία καθώς έχει σημειωθεί αύξηση του αριθμού των ενδιαφερομένων.