«Οι μεταγραφές θα ζητηθούν από τους ενδιαφερομένους φοιτητές τώρα, οι αποφάσεις θα βγούνε με άνεση. Όπως κάθε χρόνο συντελούνται οι μεταγραφές τον Ιανουάριο, έτσι και φέτος. Το πρώτο εξάμηνο τα παιδιά θα το κάνουν εκεί που μπήκαν. Άρα θα έχουμε χρόνο και εμείς και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα και πώς θα το λύσουμε».
Τα παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ δίνοντας την πληροφορία ότι το Α εξάμηνο όσοι ζητούν μετεγγραφή θα φοιτήσουν στο τμήμα που έχουν εισαχθεί.
Ας μη ξεχνάμε ότι και στις υπό κατάθεση Υπουργικές Αποφάσεις γίνεται αναφορά στο άρθρο 35 του του Ν.4115/2014 που αναφέρει τα εξής:
Από το ακαδημαϊκό έτος 2012−2013 δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές που εισάγονται σε Τμήμα των Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες εκκλησιαστικές Ακαδημίες, να αναγνωρίσουν μαθήματα τα οποία έχουν διδαχθεί και εξεταστεί επιτυχώς στο Τμήμα προέλευσής τους.
Η αναγνώριση των μαθημάτων, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ή του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Τμήματος, κατά περίπτωση και οι φοιτητές απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων ή των ασκήσεων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής που διδάχθηκαν στο Τμήμα προέλευσης και δύνανται να ενταχθούν σε διαφορετικό εξάμηνο από αυτό της εγγραφής τους.
Να τονίσουμε ότι αν ένας φοιτητής έχει περάσει όλα τα μαθήματα του εξαμήνου στο Τμήμα εισαγωγής δεν είναι σίγουρο ότι θα αναγνωριστεί το σύνολο των μαθημάτων από το Τμήμα που θα μεταφέρει τη θέση του καθώς η Γενική Συνέλευση ή το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσουν για το αν θα αναγνωριστεί το σύνολό τους ή μέρος αυτών.
Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε στη συνέντευξή του ότι στην περιοδεία που κάνει στη Θεσσαλία έρχονται γονείς και του λένε για τις μετεγγραφές υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να βοηθήσουμε όχι αυτούς που κάνουν κέφι να πάνε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, αλλά αυτούς που δεν μπορούν να συντηρήσουν δυο και τρία σπίτια, και από την άλλη, πρέπει να επιτρέψουμε στα τμήματα να λειτουργούν. Δίνω ένα παράδειγμα που μου αρέσει. Ένας διανοούμενος το έχει δώσει. Καφές με μία, ή δυο, ή τρεις κουταλιές ζάχαρη είναι καφές. Καφές με ένα κιλό ζάχαρη είναι ζάχαρη. Δεν είναι καφές. Εάν ένα τμήμα αντέχει, μάλλον, προβλέπεται να πάρει 150, αντέχει στα ακραία όρια κάνοντας φροντιστήρια και εργαστήρια και το καλοκαίρι, άλλους 200. Αν, όμως, του στείλεις 1.000, το τμήμα δεν θα λειτουργήσει. Δεν θα πάρει κανέναν».
Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό τα ακόλουθα:
«Άρα λοιπόν εμείς κάναμε παρεμβάσεις στη Βουλή όπου είπαμε το δικαίωμα όπως το όρισε ο νόμος δικαίωμα, γιατί ήταν πάντα δυνατότητα, τώρα ο νόμος 4 Μαΐου το είπε δικαίωμα, το δικαίωμα αυτό έστω το έχουν οι φτωχοί και οι μεσαίοι που ταλαιπωρούνται. Δεν το έχουν τα παιδιά των πλουσίων ή όσοι θέλουν να πάνε να σπουδάσουν όπου τους αρέσει περισσότερο. Μόνο αυτοί που δεν μπορούν. Και αυτοί οι οποίοι ασκώντας αυτό το δικαίωμά τους καταφέρνουν να ζήσουν με ένα ή δυο σπίτια και όχι με τρία ή περισσότερα.
Αυτό πιστεύουμε, όπως λένε και οι Πρυτάνεις και οι πρόεδροι, αυτή η ρύθμιση που κάναμε προχθές ίσως μειώσει τον αριθμό. Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία γιατί το Υπουργείο Παιδείας θα δέχεται τις αιτήσεις και θα σας ενημερώνω κάθε μέρα».
Καλόγηρος Βασίλειος