“Έχουμε υποχρέωση να επιτύχουμε υπέρβαση του ένα προς δέκα στον χώρο της εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτό τον κανόνα. Πρέπει να τον αλλάξουμε και να κάνουμε διαγωνισμό ΑΣΕΠ για 10.000 εκπαιδευτικούς, κυρίως νηπιαγωγούς, δασκάλους, μαθηματικούς, φιλόλογους και φυσικούς”.
Τα παραπάνω ανέφερε για ακόμη μια φορά ο Υπουργός Παιδείας, τονίζοντας την αναγκαιότητα των διορισμών, όπως έχει γράψει το news.gr. Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα τα πάνε καλά στα θέματα που αφορούν τις υποδομές, την πληρότητα στα βιβλία και σε επίπεδο προσωπικού, υπογραμμίζοντας ότι “δεν είναι εύκολο, γι’ αυτό παλεύουμε, υπάρχει πρόβλημα σε όλη την χώρα, αλλά φιλοδοξούμε φέτος η 11η Σεπτεμβρίου, που είναι η ημέρα έναρξης του σχολικού έτους να μας βρει έτοιμους στα περισσότερα θέματα”.
Ο Υπουργός τοποθετήθηκε μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων και στο θέμα της λειτουργίας του Ανοιχτού Ιδρύματος στην Καβάλα, δηλώνοντας ότι “η πρόταση που μας έχει κατατεθεί είναι για Πανεπιστήμιο. Εμείς συμφωνούμε για ίδρυμα, όχι για Πανεπιστήμιο. Η πρόταση είναι εξαιρετική διότι είναι συνεργατική. Όλα τα ΤΕΙ θα κάνουν ένα πρόγραμμα. Εμπεριέχει την πολύ σύγχρονη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Αυτή είναι μία πρόταση που μας ενθουσίασε. Είμαστε θετικοί, θα κοιτάξουμε την συντομότερη δυνατή έναρξη λειτουργίας, αλλά φυσικά δεν πρόκειται για Πανεπιστήμιο”.
Επίσης ο κ. Λοβέρδος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι “από την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των οκτώ πανεπιστημίων προέκυψε ότι χρειαζόμαστε περισσότερους διοικητικούς υπαλλήλους άρα αντιλαμβάνεστε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα απόλυσης”.
Ο κ. Λοβέρδος, ο Υφυπουργός κ. Δερμεντζόπουλος και άλλοι παράγοντες του Υπουργείου είχαν συνάντηση στη Ξάνθη με το προεδρείο του Σωματείου Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης και με εκπροσώπους Ιεροδιδασκάλων και μουσουλμάνων θεολόγων. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ομαλή έναρξη των σχολείων και ειδικότερα των δημοσίων σχολείων για τους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες.
Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός δήλωσε ότι “θέλουμε στις 11 Σεπτεμβρίου όλα τα σχολεία σε όλη την πατρίδα να είναι ενεργά με δασκάλους και βιβλία. Εδώ υπάρχουν λίγα κενά και με το θεσμό της αναπλήρωσης θα τα καλύψουμε. Έχουμε ένα συγκρατημένο ενθουσιασμό, αλλά δε λέμε μεγάλες κουβέντες, διότι θα κριθούμε στις 11 Σεπτεμβρίου και όχι τώρα. Υπάρχουν εκκρεμότητες και είμαστε εδώ για να τις λύσουμε. Η ουσία της αποψινής συνάντησης ήταν η βελτίωση της εκπαίδευσης στα σχολεία με μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες. Δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε δηλώσεις, αλλά δώσαμε τον προγραμματισμό μας”.
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος δήλωσε με τη σειρά του ότι “τα προβλήματα της εκπαίδευσης στη χώρα δεν λύνονται μόνο από την Αθήνα. Λύνονται και επί τόπου. Αυτό το σκοπό έχει η επίσκεψή μας εδώ. Ένα μεγάλο κλιμάκιο, σχεδόν το 100% του Υπουργείου μας είναι παρών στην Θράκη για να αντιμετωπίσει συνολικά τα προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης”.
Καλόγηρος Βασίλειος