Βάσεις 2014: Δείτε αναλυτικά τις εκτιμήσεις που διαμορφώνονται

Σχετικά συγκρατημένη άνοδο στις βάσεις δείχνουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται πως υπάρχει ελαφρώς ανοδική τάση των βάσεων στο 1ο, 2ο, 3ο και 4ο επιστημονικό πεδίο και σταθεροποιητική τάση στο 5ο επιστημονικό πεδίο με ελαφρώς πτωτική πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης έγραψε φέτος το 35,5%, ενώ πέρυσι το 57,8% και στα Μαθηματικά Θετικής ποσοστό 28,5%, έναντι 47,8%.

Η πτώση στο 5ο επιστημονικό πεδίο, οφείλεται στην αύξηση των προσφερόμενων θέσεων και στη μείωση των εισακτέων κατά 21%.

Διαβάστε ακόμη: Σε ιστορικό υψηλό Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνικές σχολές

Από τα φετινά αποτελέσματα, οι εκτιμήσεις δείχνουν μια μικρή άνοδο βάσεων στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο (δηλαδή στις θετικές επιστήμες) και το τρίτο πεδίο (στις επιστήμες υγείας).

Συγκρατημένη η άνοδος και στο τέταρτο (τεχνολογικό πεδίο).
Μεγαλύτερη αναμένεται η άνοδος στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (αυτό των ανθρωπιστικών επιστημών).

Στο πέμπτη επιστημονικό πεδίο (των οικονομικών), ο αριθμός των υποψηφίων ήταν εντυπωσιακά μικρότερος από τον περσινό: 20,6%.

Τα παραπάνω αποτελέσματα θα προκαλούσαν μεγάλη άνοδο των βάσεων αν το υπουργείο Παιδείας δεν διέθετε το επιπλέον 20% των θέσεων των ειδικών κατηγοριών στη γενική σειρά όλων των υποψηφίων.

Ανοδικές πιέσεις αναμένεται να καταγραφούν και σε σχολές της περιφέρειας οι οποίες έχουν το ίδιο αντικείμενο σπουδών με αυτές των αστικών κέντρων (πχ μαθηματικές, φιλοσοφικές) δεδομένου ότι φέτος οι μετεγγραφές είναι ελεύθερες για τις ειδικές κατηγορίες.

Όλα τα στατιστικά