Πρόταση για αποχή των καθηγητών των ιδιωτικών σχολείων από τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές θα εξετάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στις 26 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων.
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αντιδρούν για το πολυνομοσχέδιο που φέρνει ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και ήδη έχουν προγραμματίσει απεργιακή κινητοποίηση στις 14 Μαΐου ενώ στις 21 και 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν δίωρες στάσεις εργασίας σε Γυμνάσια-Λύκεια.
Από τη Δευτέρα 5 Μαΐου, εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε ιδιωτικά σχολεία με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία της 24ωρης απεργίας της 14/5 και της συγκέντρωσης στο Θέατρο ΑΛΦΑ.
Παράλληλα, η ΟΙΕΛΕ σε δελτίο τύπου της ασκεί δριμύτατη κριτική στην τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές και το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για θέματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ οι διατάξεις που περιλαμβάνονται καταστρατηγούν ευθέως τη συνταγματική επιταγή (άρθρο 16, παρ. 8) που ζητά την εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το κράτος.
Σύμφωνα με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, η απόσυρση της κρατικής εποπτείας από τα ιδιωτικά σχολεία θα προκαλέσει κατακλυσμιαίες συνέπειες στη δημόσια εκπαίδευση και συνολικά στην ελληνική κοινωνία, καθώς πλέον οι τίτλοι σπουδών των ιδιωτικών σχολείων καθίστανται παράνομοι, ενώ ναρκοθετούνται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Συνοπτικά, οι κυριότερες επιπτώσεις της τροπολογίας για την ιδιωτική εκπαίδευση, όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ έχουν ως εξής:
Με το άρθρο 5, παρ. 1 της τροπολογίας, απελευθερώνονται οι χρήσεις των ιδιωτικών σχολείων και μετά το πέρας του ωραρίου (εκτός διδακτικού ωραρίου κι εκτός διδακτικών ημερών) θα μπορούν να κάνουν εκτός προγράμματος κάθε είδους δραστηριότητα – εκπαιδευτική, ψυχαγωγική, και αθλητική - και να εκμεταλλεύονται όπως αυτά θέλουν τις εγκαταστάσεις τους. Σε συνδυασμό όμως με την κατάργηση του άρθρου 20 Υ.Α. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων θα επιτρέπεται ανεξέλεγκτα, οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, χωρίς να έχει δικαίωμα ελέγχου ο διευθυντής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ η ρύθμιση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να δουλεύουν πέρα από το διδακτικό τους ωράριο.
Με το Άρθρο 5, παράγραφος 2, εδάφιο ζ, καταργούνται το άρθρο 20 και η παράγραφος 30 του άρθρου 24 της Υ.Α. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002. Οι καταργήσεις αυτές έχουν τις ακόλουθες συνέπειες:
1. Τα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν πλέον εκτός επίσημου διδακτικού ωραρίου (απογεύματα-βράδια) χωρίς να μπορεί να παρέμβει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης.
2. Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν εγκρίνουν πλέον ούτε τους διορισμούς, αλλά ούτε και τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
3. Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν είναι πια οι πειθαρχικοί και διοικητικοί προϊστάμενοι των ιδιωτικών σχολείων.
4. Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν θα μπορούν πλέον να εποπτεύουν τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων (ωρολόγια προγράμματα, απουσιολόγια και λοιπές υποχρεώσεις).
Με την παράγραφο 3 δίνεται το δικαίωμα στα ιδιωτικά σχολεία που εδώ και 4 μήνες λειτουργούν χωρίς άδεια να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι την 15η Ιουλίου! Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, η παράταση της λειτουργίας των σχολείων χωρίς άδεια έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται το τεράστιο ηθικό, νομικό και πολιτικό ζήτημα της αναγνώρισης τίτλων σπουδών και της συμμετοχής των μαθητών των σχολείων αυτών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς τα παράνομα σχολεία έχουν προσωπικό και ωρολόγιο πρόγραμμα που δεν ελέγχεται πλέον από την Πολιτεία.
Κλιμάκιο της ΟΙΕΛΕ θα μεταβεί στη Βουλή για να ενημερώσει κόμματα και βουλευτές, ενώ την Πέμπτη, 8/5, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ΑΣΓΜΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων) που ήδη εκδηλώνει την έκδηλη ανησυχία της για τις εξελίξεις.
Καλόγηρος Βασίλειος