Κατάληψη γιατί τους έβαλαν μαθήματα το Πάσχα αλλά δεν μπορούν να σπουδάσουν

Το μοναδικό σχολείο ειδικής αγωγής στο οποίο πραγματοποιήθηκε αναπλήρωση μαθημάτων τις διακοπές του Πάσχα, όπως έγραψε το news.gr, ήταν το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α βαθμίδας Σοφάδων στο Ν.Καρδίτσας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Επιστημόνων Ειδικής Αγωγής οι μαθητές κατά το τρέχον σχολικό έτος προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη για το γεγονός ότι οι μαθητές της Ε΄ Τάξης κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν στα σπίτια τους, όπως ακριβώς συνέβη με τους συμμαθητές τους της περσινής Έ Τάξης οι οποίοι αποκλείστηκαν στα σπίτια τους για όλη την τρέχουσα σχολική χρονιά 2013-2014 ως συνέπεια των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας να μην ιδρύσει την μετέπειτα εκπαιδευτική βαθμίδα.

 

Ο Σύλλογος κάνει λόγο για υποκριτικό ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας και ζητά από την ΟΛΜΕ να εξετάσει τη νομιμότητα των ενεργειών και παραλείψεων των αρμοδίων Υπουργών-Υφυπουργών Παιδείας και της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σχετικά με το γεγονός της μη τήρησης της συνταγματικής υποχρέωσης της Πολιτείας για παροχή εκπαίδευσης και ίσων ευκαιριών σε άτομα με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (Ν. 3699, ΦΕΚ 199, τ.Α΄, 2-10-2008), να τοποθετηθεί για το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό όφελος της παρακολούθησης μαθημάτων στις διακοπές του Πάσχα από μαθητές με αναπηρίες και ζητούμε να προβεί στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α βαθμίδας η φοίτηση είναι 5ετής και με το τέλος της αποφοίτησής τους οι μαθητές μπορούν να εγγραφούν μεταξύ των άλλων στα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β βαθμίδας. Με το τέλος της Ε τάξης οι απόφοιτοι του ΤΕΕ Σοφάδων δεν είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους και αυτός ήταν και ο λόγος της κατάληψης.

 

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου τονίζεται ότι ο πρώην Υφ.Παιδείας κ. Ταλιαδούρος άλλα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερωτήσεις μέσα από τις οποίες τόνιζαν την αναγκαιότητα ίδρυσης ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής στους Σοφάδες ώστε αν δοθεί η δυνατότητα στος απόφοιτους του ΤΕΕ Α βαθμίδας να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Το Υπουργείο σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Ταλιαδούρου είχε απαντήσει ότι στάλθηκε έγγραφό από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής με το οποίο ζητούνται να γνωστοποιηθούν οι ανάγκες για ιδρύσεις, προαγωγές ή καταργήσεις σχολιών μονάδων Ειδικής Αγωγής.

 

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Ειδικής Αγωγής αναρωτιέται αν θα αποδοθούν ευθύνες στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής για το γεγονός ότι με τη στάση τους και τις ενέργειές τους ανάγκασαν μαθητές με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να παραμείνουν περιθωριοποιημένοι στα σπίτια τους παρά τη θέλησή τους και σε αντίθεση με το νόμο, μην απολαμβάνοντας δηλαδή το στοιχειώδες δικαίωμα της εκπαίδευσης και των ίσων ευκαιριών; Οι μαθητές που προχώρησαν σε κατάληψη «τιμωρήθηκαν» με την παρακολούθηση μαθημάτων στις διακοπές του Πάσχα. Τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας που στέρησαν και στερούν την εκπαίδευση σε μαθητές με αναπηρίες για μια ολόκληρη σχολική χρονιά θα «τιμωρηθούν» με κάποιο αντίστοιχο τρόπο;

 

Τέλος, στην ανακοίνωσή τους ενημερώνουν τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Κεδίκογλου ότι τις ημέρες της κατάληψης του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Σοφάδων όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου,ενδιαφερόμενοι για την ασφάλεια των μαθητών, ήταν παρόντες στη σχολική μονάδα νωρίτερα της καθιερωμένης πρωινής προσέλευσης, παρέμειναν μέχρι τη λήξη του σχολικού ωραρίου και της αποχώρησης όλων των μαθητών και κανείς από τους εκπαιδευτικούς δεν ήταν στο σπίτι του.

 

Καλόγηρος Βασίλειος