Σε απόγνωση βρίσκονται οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λόγω των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων. Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΙΕΛΕ έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με βουλευτές προκειμένου να τους ενημερώσει για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η ψήφιση των άρθρων για την ιδιωτική εκπαίδευση.
Κλιμάκιο της ΟΙΕΛΕ, του ΣΙΕΛ και των Συλλόγων των Αρσακείων παραβρέθηκε στη Βουλή και είχε συναντήσεις με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ καθώς με μεμονωμένους Βουλευτές. Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εξήγησαν αναλυτικά τις συνέπειες της επίμαχης διάταξης του πολυνομοσχεδίου και κάλεσαν τα κόμματα να στηρίξουν τις θέσεις τους. Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ όλα ανεξαιρέτως τα προαναφερθέντα κόμματα, αλλά και ορισμένοι από τους μεμονωμένους βουλευτές δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τον αγώνα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της ΟΙΕΛΕ στη βουλή υπήρξε συνάντηση και με τον Υπουργό Οικονομικών στο καφενείο της βουλής. Σε διάλογο που είχε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ με τον κ. Στουρνάρα ειπώθηκε από τον Υπουργό ότι η ρύθμιση μπήκε στο πολυνομοσχέδιο με εντολή του κ. Αρβανιτόπουλου.
Για τη ρύθμιση που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο τοποθετήθηκε ο Συνταγματολόγος και Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Σε δήλωση του τονίζει ότι αντιστρατεύεται και υπονομεύει ευθέως τη ρύθμιση του άρθρου 16 παρ. 8 του Συντάγματος, που επιβάλλει στο κράτος με ειδικό νόμο να ρυθμίζει την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού των ιδιωτικών σχολείων. "Κατά την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι διατάξεις αυτές δεν προορίζονται να εξυπηρετήσουν τα συντεχνιακά συμφέροντα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Αντιθέτως, «αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος της εκπαίδευσης για το λόγο ότι εξασφαλίζουν στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς λειτουργούς σταθερές, κατά το δυνατόν, συνθήκες εργασίας, ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του σκοπού της παιδείας, ο οποίος έχει αναχθεί σε συνταγματικό σκοπό δημοσίου συμφέροντος".
Η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή της παρουσιάζει τα όσα προκαλεί η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο:
Πλέον οι καταγγελίες σύμβασης θα γίνονται αναιτιολόγητα και μαζικά και καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, με μόνο όριο τα όσα προβλέπονται για τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα (6 εργαζόμενοι το μήνα για επιχειρήσεις έως 150 απασχολούμενων, το 5% των εργαζόμενων για μεγαλύτερες επιχειρήσεις). Υπενθυμίζουμε ότι Τρόικα και Κυβέρνηση συζητούν την πλήρη απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Υπολογίζεται ότι ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορέσει να ανανεώσει το σύνολο σχεδόν του προσωπικού του σε λιγότερο από 18 μήνες.
Ελαχιστοποιείται το ποσό της αποζημίωσης
Οι καταγγελίες σύμβασης δεν θα ελέγχονται, πλέον, από τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ/ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ).
Όλες οι πτυχές της σχολικής ζωής και της εργασιακής κατάστασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών παύουν ουσιαστικά να εποπτεύονται από το κράτος. Βαθμοί, εξετάσεις, μισθολογικές καταστάσεις των εκπαιδευτικών, καταγγελίες σύμβασης δεν θα ελέγχονται πια από κανέναν, παρά μόνο από το σχολάρχη, γεγονός που θα προκαλέσει γιγάντωση της ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία.
Καταργούνται όλες οι συμβάσεις εργασίας και αντικαθίστανται από ατομικές. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι με την απειλή της απόλυσης οι εργοδότες θα μπορούν κάθε χρόνο να επιβάλουν νέες συμβάσεις με χειρότερους όρους εργασίας.
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν σήμερα 30/3 και ώρα 6 μ.μ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΟΙΕΛΕ και ακολούθως θα κατευθυνθούν προς τη βουλή.
Καλόγηρος Βασίλειος