Την αντίθεσή της με την Τράπεζα Θεμάτων εκφράζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας η οποία ζητά να εξεταστούν οι μαθητές με το παλιό σύστημα και σε όσα έχουν διδαχτεί ενώ στα αιτήματά της είναι και η εισαγωγή των μαθητών της Κεφαλονιάς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ άνευ εξετάσεων.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «το νέο σχολείο είναι πιο παλιό από το παλιό, θα αυξήσει τους ταξικούς φραγμούς και την αμορφωσιά, θα μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ της θεωρητικής και πρακτικής γνώσης, ενώ θα στρέψει την πλειοψηφία των παιδιών από τις λαϊκές οικογένειες στην πρόωση κατάρτιση και την μαθητεία».
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος θα μετατρέψει το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο ενισχύοντας τα φροντιστήρια και στρέφοντας πολλούς μαθητές που δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στα ΕΠΑΛ και ΣΕΚ.
Η ΑΣΓΜΕ καταγγέλλει την ύπαρξη των κενών στα σχολεία που έχουν ως αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση της ύλης, ενώ θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι 2 μήνες πριν τις εξετάσεις η Τράπεζα Θεμάτων είναι κλειστή με αποτέλεσμα κανένας εκπαιδευτικός ή μαθητής να μη μπορεί να εξασκηθεί στο νέο ύφος των θεμάτων «την ίδια στιγμή που κάποια μεγάλα φροντιστήρια φαίνεται να έχουν πρόσβαση».
Μπορεί η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας να εκφράζει την αντίθεσή της αλλά το νέο σύστημα, όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Παιδείας, θα εφαρμοστεί κανονικά. Ο κ. Αρβανιτόπουλος, όπως έχει γράψει το news.gr, υποστηρίζει ότι με το νέο σύστημα το λύκειο δεν υποβαθμίζεται, ούτε φροντιστηριοποιείται αλλά αντιθέτως αναβαθμίζεται. Επίσης έχει τονίσει ότι οι εξετάσεις της Α Λυκείου είναι προαγωγικές και ο βαθμός προαγωγής και απόλυσης των μαθητών ελάχιστα επηρεάζει την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού προηγουμένως αντικειμενικοποιείται με το "Βαθμό Προαγωγής και Απόλυσης" (ΒΠΑ). Κατά τον κ. Αρβανιτόπουλο η επιλογή των θεμάτων σε ποσοστό 50% από τον διδάσκοντα και σε ποσοστό 50% από την Τράπεζα Θεμάτων διασφαλίζει το κύρος και το αδιάβλητο των προαγωγικών εξετάσεων.
Καλόγηρος Βασίλειος