Το Υπουργείο Παιδείας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση της πληρότητας των σχολικών μονάδων σε εκπαιδευτικό δυναμικό με στόχο την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους. Τα παραπάνω αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας ο οποίος και παρουσιάζει σε έγγραφό όλες τις δράσεις στις οποίες προχώρησε για την κάλυψη των κενών.
Με βάση τις δράσεις αυτές προσελήφθησαν από τον κρατικό προϋπολογισμό 475 αναπληρωτές πλήρους ωραρίου διαφόρων ειδικοτήτων. Επίσης έγιναν προσλήψεις 1357 προσωρινών αναπληρωτών πλήρους και μειωμένου ωραρίου μέσω του ΕΣΠΑ. Συνολικά μέχρι και τις 11 Μαρτίου ο αριθμός των αναπληρωτών στη Β/θμια εκπαίδευση ανέρχονται σε 1.832.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αναπληρωτών στη Β/θμια εκπαίδευση μειώθηκε κατακόρυφα συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Οι ειδικότητες της Β/θμιας εκπαίδευσης δέχτηκαν σημαντικό πλήγμα από τη δίωρη αύξηση του ωραρίου από τις β αναθέσεις και από τον περιορισμό των αποσπάσεων βασικών ειδικοτήτων. Αντίθετα στην Α/θμια εκπαίδευση η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη καθώς ο αριθμός των αναπληρωτών προσεγγίζει αυτόν του προηγούμενου έτους.
Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρεται και στις 100 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών ενώ κάνει αναφορά και στο θεσμό της ενισχυτικής διδασκαλίας όπου για τις προσλήψεις έγινε χρήση του Ενιαίου Πίνακα Αναπληρωτών. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε, όπως έχει γράψει το news.gr, ότι οι εκπαιδευτικοί που προσλήφθηκαν στην ενισχυτική θα εργαστούν μόλις για 2 μήνες και φυσικά δεν θα καταφέρουν να συμπληρώσουν τα ένσημα για να πάρουν ταμείο ανεργίας ενώ σε αρκετούς εκπαιδευτικούς ο αριθμός των ενσήμων δεν θα φθάσει ούτε για την ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας. Ένας αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου για τους 2 μήνες που θα εργαστεί θα λάβει περίπου 1000-1.200 ευρώ ποσό που δεν αρκεί για να ζήσει την οικογένειά του.
Τέλος ο Υπουργός Παιδείας αναφέρεται και στο θεσμό της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης που θα λειτουργήσει και το σχολικό έτος 2014-2015 και μετά από τις ενέργειες του Υπουργείου αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη και δύναται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Κοινωνικό φροντιστήριο και Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη θα λειτουργήσουν παράλληλα το επόμενο έτος. Στην ουσία πρόκειται για προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας που απευθύνονται και τα δυο στους μαθητές των λυκείων. Μέχρι στιγμής η διαφορά των δυο προγραμμάτων έγκειται στο γεγονός ότι στην ΠΔΣ εργάζονται μόνιμοι και αναπληρωτές για τη συμπλήρωση του ωραρίου ενώ στο Κοινωνικό Φροντιστήριο θα προσλαμβάνονται νέοι και μακροχρόνια άνεργοι εκπαιδευτικοί. Η παράλληλη λειτουργία των δυο προγραμμάτων ναι μεν προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής στους μαθητές αλλά δημιουργεί "εσωτερικό ανταγωνισμό" καθώς κάποιοι μπορεί να επιλέξουν την ΠΔΣ και όχι το Κοινωνικό Φροντιστήριο.
Καλόγηρος Βασίλειος