Παιχνίδια εξουσίας στις εκλογές κοσμητόρων στο Παν. Αθηνών

Ενδοπανεπιστημιακές αναταραχές φαίνεται να έχει προκαλέσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η απόφαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος να μη δεχτεί την υποψηφιότητα της κυρίας Ελένης Καραμαλέγκου για τη θέση της κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εκλογή κοσμητόρων των νέων αναβαθμισμένων σχολών τους.

Παράλληλα, από το Μάρτιο και έπειτα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι εκλογές των νέων πρυτάνεων με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Για την απόρριψη της υποψηφιότητας της κυρίας Καραμαλέγκου, δόθηκε επίσημα η εξήγηση ότι τα μέλη του Συμβουλίου δεν πείστηκαν.

Καθώς γίνεται αντιληπτή η εξουσία που έχουν τα μέλη του Συμβουλίου στα χέρια του, η ένταση αυξάνεται.

Πηγές από την πλευρά του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρουν ότι η υποψηφιότητα δεν προχώρησε, επειδή η κυρία Καραμαλέγκου πρωτοστάτησε σε όλες τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων που πρόσφατα οδήγησαν στο κλείσιμο του Ιδρύματος.

Ακόμη, η Ελένη Καραμαλέγκου ψήφισε υπέρ της αναστολής της λειτουργίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε κρίσιμη περίοδο ως διαμαρτυρία για θέματα πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, με τα οποία δεν συμφωνούσε μερίδα του προσωπικού του και έδωσε την εντύπωση ότι ο νέος νόμος για τη διοίκησή του δεν πρέπει να εφαρμοστεί.

Τα μέλη του Συμβουλίου μπορούν, βάσει νόμου, να επιλέξουν βάσει βιογραφικών και άλλων κριτηρίων τους αναγνωρισμένου κύρους επιστήμονες που θα προτείνουν για τις θέσεις των κοσμητόρων των σχολών.

Για το θέμα της Ελένης Καραμολέγκου, ανακοίνωση εξέδωσε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, κ. Στάθης Ευσταθόπουλος.

"Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος (ΣΙ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για τη μη έγκριση της μοναδικής υποψηφιότητας που είχε υποβληθεί για τη θέση του κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής. Το νομικό θέμα, κατά πόσο δηλαδή το Συμβούλιο Ιδρύματος υπερέβη τις αρμοδιότητες που ορίζει ο νόμος ("το Συμβούλιο με απόφασή του [...] επιλέγει [...] τρεις υποψηφίους μεταξύ αυτών που συγκεντρώνουν τα τυπικά προσόντα") είναι κάτι που θα κριθεί από τους νομικούς» αναφέρει ο κ. Ευσταθόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή «επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι το ΣΙ έχει αποκοπεί από την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ που εξέλεξε τα εσωτερικά του μέλη. Ίσως δεν είναι τυχαίο το ότι ήδη προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος λειτουργίας του, έχουν παραιτηθεί τα δύο από τα οκτώ εσωτερικά εκλεγμένα μέλη του (ο πρώτος και ο τρίτος σε ψήφους κατά την εκλογή σε αυτό) ενώ μόλις πριν από μερικές ημέρες παραιτήθηκε και ένα από τα σημαίνοντα εξωτερικά του μέλη".