Καταλήγουν για τους όρους εφαρμογής της “λευκής εβδομάδας”

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου θα ληφθεί τελικά η απόφαση για το θεσμό της σχολικής ανάπαυλας που έχει προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, στη νέα σύσκεψη των παραγόντων των ξενοδόχων, με τους υπουργούς Τουρισμού και Παιδείας.

Η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για εφαρμογή του θεσμού από το φετινό έτος έχει ήδη συζητηθεί την Τρίτη, αλλά αναζητούνται τρόποι εφαρμογής χωρίς τις ανάλογες επιβαρύνσεις, μετά από τις αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών.

Πληροφορίες φέρουν το υπουργείο Παιδείας να είναι θετικό στην υλοποίηση του θεσμού, μετά και από το "ναι" του Αντώνη Σαμαρά, άλλα δε θα υιοθετήσει στο σύνολο την πρόταση των ξενοδόχων, καθώς προτεραιότητα είναι "να μη διαταραχθεί -και να μην επιμηκυνθεί- το διδακτικό έτος".

Με βάση τα παραπάνω, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στο να αφορά ο θεσμός της "λευκής εβδομάδας" μόνο τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων, αν και η πρόταση της Ομοσπονδίας των ξενοδόχων αφορούσε και στα δημοτικά σχολεία.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι οι τέσσερις μέρες, που είχαν προταθεί αρχικά, όλα δείχνουν ότι περιορίζονται σε δύο, δηλαδή την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Μαρτίου αντίστοιχα, αμέσως μετά δηλαδή από την Καθαρά Δευτέρα.

"Μελετάμε με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή, και όχι αποσπασματικά, την πρόταση των ξενοδόχων για περισσότερες ημέρες χειμερινών διακοπών στα σχολεία, ώστε να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός", δήλωσε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη 14 Ιανουαρίου με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Η πρόταση των ξενοδόχων, πάντως, έχει προκαλέσει την αντίδραση γονέων και εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο μέλημα του υπουργείου Παιδείας είναι μην εμποδιστεί ή περιοριστεί η εκπαιδευτική διαδικασία μέσω του προτεινόμενου θεσμού.

Για το λόγο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έτους κάποιες μονοήμερες σχολικές εκδρομές ή επισκέψεις.

"Πρόκειται για μια πραγματική μεταρρύθμιση όπου τα επιχειρηματικά συμφέροντα επικαθορίζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα", ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσυφάκης.