Ποια είναι τα ατού για την πρόσληψη σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ

Μια θέση εργασίας με τίτλο "ζητείται φιλόλογος σε ΑΕΙ" είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον

Κατά καιρούς δημοσιεύονται θέσεις εργασίας σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας στα πλαίσια έργων  που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και τα οποία εκπονούν τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ζητούνται από απόφοιτοι λυκείου έως πτυχιούχοι ΑΕΙ κάτοχοι διδακτορικών. Όσον αφορά τις ειδικότητες αυτές ποικίλουν και στην ουσία καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα των αποφοίτων αφού ζητούνται φιλόλογοι, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι, βιολόγοι, γεωπόνοι, χημικοί και άλλες ειδικότητες.

Μια θέση εργασίας που τιτλοφορείται "ζητείται φιλόλογος σε ΑΕΙ" είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον χιλιάδων άνεργων φιλολόγων. Πολλές φορές πέρα από τα συνηθισμένα προσόντα που απαιτούνται, όπως πτυχίο, μεταπτυχιακό, γνώση μιας γλώσσας, γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, που τα έχουν αρκετοί υποψήφιοι, απαιτείται και εμπειρία σε ερευνητικά έργα τουλάχιστον 18 μηνών, όπως ανέφερε πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ΑΕΙ της χώρας.

Με το κριτήριο αυτό, αυτομάτως η μεγάλη μάζα των αποφοίτων ακόμα και με δύο μεταπτυχιακά, διδακτορικά τίθεται εκτός. Βέβαια πολλοί έχουν την ελπίδα ότι ίσως τους καλέσουν για εργασία. Μελετώντας τα αποτελέσματα διαδικασίας "αποδοχής πρότασης συνεργασίας" διαπιστώσαμε ότι από τους δέκα και πλέον υποψηφίους, που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, οι περισσότεροι δεν έγιναν αποδεκτοί γιατί δεν είχαν την 18μηνη εμπειρία σε ερευνητικό πρόγραμμα. Τελικά, για τις δύο θέσεις βρέθηκαν δύο άτομα που πληρούσαν όλα τα κριτήρια που είχε θέσει η επιτροπή. Τα δύο αυτά άτομα ήταν υπάλληλοι του πανεπιστημίου.

Βέβαια, η πιο πάνω διαδικασία δεν είναι παράνομη και όλα είναι νόμιμα. Σε περίπτωση που τα  ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα τα οποία ζητούνται είναι  γενικά όπως πτυχίο ΑΕΙ, άριστη γνώση μιας γλώσσας, Η/Υ, πάλι η επιτροπή έχει το δικαίωμα να επιλέξει την πρόταση που αυτή κρίνει ως κατάλληλη χωρίς να έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε σύνταξη πίνακα κατάταξης. 

Επίσης, αναφέρεται στις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος ότι όσοι επιλεγούν θα ειδοποιηθούν κατ’ ιδίαν. Για του λόγου το αληθές παρατίθεται και τμήμα των προτάσεων – όρων:

"Η διαδικασία υποβολής προτάσεων για σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου της παρούσης δεν είναι διαγωνιστική, ενώ τυχόν επιλογή αντισυμβαλλόμενου έχει τον χαρακτήρα αποδοχής πρότασης και όχι «πρόσληψης». Κατά συνέπεια δεν απαιτείται η διαδικασία της πρόσκλησης να ολοκληρωθεί με σύνταξη πίνακα κατάταξης, ενώ όσοι επιλεγούν θα ειδοποιηθούν κατ' ιδίαν".

Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις οι υποψήφιοι μπορούν να μάθουν για ποιο λόγο απορρίφθηκαν και επιλέχθηκε κάποιος άλλος ακόμα και αν πληρούν όλα τα κριτήρια. Συνήθως, αν αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες, πιθανόν να βρουν ένα έγγραφο που να αναφέρει ότι τα απαιτούμενα προσόντα τα πληρούσαν είκοσι άτομα άλλα η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά κριτηρίων όπως:

α) τις γνώσεις

β) την εμπειρία, την καταλληλότητα και την αντιστοιχία τους με το αντικείμενο του έργου που καλούνται να εκτελέσουν

και

γ) τις ειδικές γνώσεις τους στα θέματα της Πρόσκλησης.

Καλόγηρος Βασίλειος