Στα ύψη είναι η αγωνία χιλιάδων φοιτητών που περιμένουν τις αποφάσεις των συνελεύσεων των καθηγητών για το αν θα σωθεί το εξάμηνο. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Παιδείας είχε αφήσει "ανοιχτό παράθυρο" για τη διάσωση του εξαμήνου, λέγοντας ότι είναι απόφαση του κάθε Τμήματος η πραγματοποίησή του με την προϋπόθεση να μη γίνουν εκπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η απόφαση του τμήματος της Νομικής να χαθεί το χειμερινό εξάμηνο προκάλεσε αναστάτωση στο φοιτητικό πληθυσμό και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι και άλλα τμήματα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νομικής.
Πάντως, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης οι καθηγητές δεν επηρεάστηκαν από την απόφαση των συναδέλφων τους και το χειμερινό εξάμηνο θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
Σύμφωνα και με την ανακοίνωση της παράταξης Αριστερή Ενότητα, "το Διοικητικό Συμβούλιο των καθηγητών αποφάσισε πως στο Πολιτικό θα έχουμε την διεξαγωγή δύο εξαμήνων διάρκειας 13 εβδομάδων και δυο εξεταστικών".
Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν μέχρι και τις 24 Δεκέμβρη και θα ξεκινήσουν στις 2 Ιανουαρίου.
Το εξάμηνο σώθηκε και στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το χειμερινό εξάμηνο, που ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου θα λήξει στις 21 Μαρτίου ενώ το εαρινό θα έχει ως ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα 7 Απριλίου και η παράδοση των μαθημάτων θα λήξει στις 4 Ιουλίου. Οι δυο εξεταστικές θα πραγματοποιηθούν 24/03 έως 05/04 και 07/07 έως 19/07.
Στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν πάρθηκε χθες απόφαση από τους καθηγητές καθώς, όπως μας ενημέρωσαν οι φοιτητές, η συνέλευση των καθηγητών διακόπηκε όταν 100 περίπου φοιτητές απαίτησαν να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία. Απόφαση δεν έχει παρθεί και όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά.
Δύσκολη είναι η κατάσταση για τα τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής που μέχρι και σήμερα τελεί υπό κατάληψη όπως και για τα τμήματα Βιολογίας και Φυσικής.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα τμήματα στο μαθηματικό φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση να σωθεί το εξάμηνο αν και ακόμα δεν έχουν λάβει απόφαση οι καθηγητές. Στο τμήμα Θεολογίας το εξάμηνο όπως όλα δείχνουν θα σωθεί ενώ σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι καθηγητές της Ιατρικής καθώς η διοίκηση της σχολής δεν επιθυμεί να χαθεί το εξάμηνο.
Αντίξοες οι συνθήκες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πάντως, το Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορεί να άνοιξε αλλά οι συνθήκες είναι αντίξοες όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Σχολής Θετικών Επιστημών:
"Πολλά αμφιθέατρα είναι κλειδωμένα και οι διδάσκοντες αδυνατούν να βρουν τρόπο να τα ανοίξουν, δεδομένης της κατάργησης του κλάδου φύλαξης. Υπάρχει παντελής έλλειψη θέρμανσης σε όλους τους χώρους, πράγμα που δημιουργεί έντονη δυσφορία τόσο στους φοιτητές όσο και στους διδάσκοντες.
Ιδιαίτερα οι τελευταίοι είναι αδύνατο να εργαστούν στα γραφεία τους. Αρκετοί ανελκυστήρες δεν λειτουργούν, εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης, με αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσβασης σε φοιτητές με κινητικά προβλήματα, ενώ ακόμη δεν μπορούν να μεταφερθούν ογκώδη αντικείμενα που απαιτούνται για τη λειτουργία των εργαστηρίων.
Η χρήση και αυτών που λειτουργούν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους διότι λείπει το προσωπικό που αναλάμβανε τον απεγκλωβισμό σε περίπτωση βλάβης. Πολλοί χώροι έχουν μείνει εντελώς χωρίς φωτισμό, με αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστοι μόλις νυχτώσει.
Οι βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Για τον ίδιο λόγο, έχει διακοπεί η παράδοση της αλληλογραφίας από το ταχυδρομείο, με αποτέλεσμα να μην παραλαμβάνονται υπηρεσιακά και άλλα χρήσιμα έγγραφα. Ταυτόχρονα οι Γραμματείες βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας και ουσιαστικά είναι κλειστές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκδοση πιστοποιητικών, πέρασμα βαθμολογιών, υποστήριξη ΓΣ, εκλεκτορικών και επιτροπών, διεκπεραίωση συγγραμμάτων, εξυπηρέτηση φοιτητών και ΔΕΠ.
Τα παραπάνω αποτελούν τα πρώτα εμφανή προβλήματα από την έλλειψη υποστηρικτικού προσωπικού λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών του Υπουργού ΠΑΙΘ. Δεδομένου ότι οι τεχνική υπηρεσία έχει αποψιλωθεί, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν υπάρξουν οποιεσδήποτε βλάβες σε υδραυλικές ή ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, πώς θα λειτουργήσουν εργαστήρια που έχουν ανάγκη παρασκευαστών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ή πώς γίνουν οι εγγραφές των πρωτοετών, με τις Γραμματείες των Τμημάτων να υπολείπονται σε προσωπικό κατά 67%".
Καλόγηρος Βασίλειος