Ναι στην αξιολόγηση λένε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ

"Ναι" στην αξιολόγηση λένε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, καθώς 478 τμήματα έχουν πραγματοποιήσει εσωτερικές αξιολογήσεις σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης γεγονός που αποδεικνύει ότι οι όποιες αρνητικές αντιδράσεις και επιφυλάξεις υπήρξαν υπερκεράστηκαν και τη θέση τους έχουν δώσει σε μία πολύ θετική προσέγγιση της έννοιας της αξιολόγησης από τις ακαδημαϊκές μονάδες των ελληνικών ΑΕΙ.

Μάλιστα, πολλά ιδρύματα  που μέχρι πρότινος δεν είχαν καταθέσει καμία Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης, σπεύδουν πλέον να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης όλων των ακαδημαϊκών μονάδων τους.

Όσον αφορά την εξωτερική αξιολόγηση όπως αναφέρεται στην έκθεση της Αρχής ,έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις όπου τα ίδια τα Τμήματα των ΑΕΙ ζητούν πλέον από την Α.ΔΙ.Π. να δρομολογήσει τις διαδικασίες της. Μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2013 είχαν πραγματοποιηθεί 186 εξωτερικές αξιολογήσεις εκ των οποίων 101 αφορούσαν τα ΑΕΙ και 85 τα ΑΤΕΙ.

Ο βαθμός ολοκλήρωσης δεν προσεγγίζει αυτόν τον εσωτερικών αξιολογήσεων καθώς  από  τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι και τον Μάιο του 2013 είχε ανασταλεί η εξωτερική αξιολόγηση των Τμημάτων των ΑΕΙ εξ αιτίας της αδυναμίας συγκρότησης απαρτίας και λήψης σύννομων αποφάσεων για εξωτερικές αξιολογήσεις,

Σύμφωνα με την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης οι περισσότερες Εκθέσεις Εξωτερικής Αξιολόγησης είναι γενικά θετικές, μερικές μάλιστα υπερθετικές, κυρίως ως προς τις προσπάθειες που καταβάλλουν αρκετά μέλη του προσωπικού για εκπαίδευση και έρευνα υψηλής στάθμης κάτω από αντίξοες εξωτερικές συνθήκες. Συγχρόνως όμως αποκαλύπτουν και επισημαίνουν ένα πλήθος αδυναμιών, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν και είναι ευρύτατα γνωστές στα μέλη της ελληνικής ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.

Η παθολογία της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι βαρύτατες  οικονομικές και κοινωνικές της επιπτώσεις και οι συχνά βίαιες ή κραυγαλέες εκδηλώσεις της απασχολούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η οποία επενδύει στην εκπαίδευση το μέλλον της.

Σε θετική κατεύθυνση κινείται ο Ν. 4009/2011 κατά την Α.ΔΙ.Π καθώς  επιχειρεί να θεραπεύσει ένα σημαντικό μέρος από τα προβλήματα που είχε καταγράψει σε προηγούμενες εκθέσεις της, όπως εκείνο των "αιωνίων/λιμναζόντων" φοιτητών, της "ενδογαμίας" (in-breeding), της ενίσχυσης της «συμβουλευτικής» των φοιτητών, της αξιολόγησης και πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών, της ορθολογικής αξιοποίησης των υποδομών κ.ά. Για άλλα πάλι, όπως χαρακτηριστικά η καθιέρωση προαπαιτούμενων μαθημάτων ή η παρακολούθηση των μαθημάτων από τους φοιτητές κ.ά., δίδεται η δυνατότητα να αντιμετωπισθούν από τα Ιδρύματα με την αυξημένη πλέον ευθύνη των διοικήσεων των Α.Ε.Ι.

Εντούτοις, είναι φανερό πως ρυθμίσεις του ως άνω νόμου, κυρίως τεχνικού και εφαρμοστικού χαρακτήρα, επιδέχονται βελτίωσης, όπως συνάγεται από τα διαλαμβανόμενα στις Εκθέσεις Εξωτερικής Αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση παρατηρείται υπερβολική καθυστέρηση στην εφαρμογή των διατάξεων του ως άνω νομοθετήματος.

Όσον αφορά το σχέδιο "Αθηνά" η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π) υποστηρίζει ότι παρά τις σχετικές διακηρύξεις  το εν λόγω σχέδιο δεν κατάφερε να εισάγει την απαιτούμενη γενναία μεταρρυθμιστική τομή στο χάρτη των ΑΕΙ της χώρας.

Στην Έκθεση της Α.ΔΙ.Π. παρουσιάζει επιγραμματικά τα κυριότερα  ευρήματα προηγούμενων εκθέσεών της , ενώ αναφέρεται και στις ενέργειες που  πρέπει να αναληφθούν κατά προτεραιότητα με την υποστήριξη της Πολιτείας, όπου αυτή κρίνεται αναγκαία. Ακολούθως παρουσιάζονται οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν. Ξεχωρίζουμε την πρόταση της Α.ΔΙ.Π για Σχέδιο "ΑΘΗΝΑ ΙΙ".

Επίπεδο Πολιτείας – Γενικές παρατηρήσεις

1.Περιορισμός  της αδικαιολόγητης γεωγραφικής διασποράς των Α.Ε.Ι. και  των Τμημάτων  τους, καθώς και  των  άκριτων "πληθωριστικών" τάσεων σε πλήθος τμημάτων και κατευθύνσεων: (προτείνεται) Σχέδιο ΑΘΗΝΑ ΙΙ.

2.Αναθεώρηση των κριτηρίων εισαγωγής των φοιτητών με ευθύνη των Α.Ε.Ι.

3.Αποσαφήνιση  της  διακριτής  ταυτότητας  μεταξύ  προγραμμάτων  σπουδών των Τ.Ε.Ι. και εκείνων των  Πανεπιστημίων, καθώς και των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων.

4.Τόνωση της μεταλυκειακής επαγγελματικής κατάρτισης, με αντίστοιχη αποφόρτιση των ΑΕΙ.

5.Ανάπτυξη ερευνητικής πολιτικής και ενίσχυση της χρηματοδότησης της έρευνας.

6. Καθορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων για την κατανομή της χρηματοδότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

7. Τήρηση της αναλογίας φοιτητών και μόνιμου διδακτικού προσωπικού στα Α.Ε.Ι., σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές.

8.Αναβάθμιση και υποστήριξη των υποδομών διδασκαλίας και έρευνας.

9.Κάλυψη ελλείψεων σε τεχνικό προσωπικό.

Επίπεδο Ιδρύματος

1.Καλύτερος  συντονισμός και παρακολούθηση του εκπαιδευτικού έργου των διαφόρων ακαδημαϊκών Μονάδων.

2.Χάραξη  ερευνητικής  στρατηγικής, που θα περιλαμβάνει την οργάνωση,  το συντονισμό και την παρακολούθηση του ερευνητικού έργου.

3.Ενίσχυση  της κινητικότητας  φοιτητών και προσωπικού, μέσω συμμετοχής  σε συνέδρια,  μετακινήσεων για ερευνητικούς σκοπούς, φιλοξενίας ερευνητών από άλλα Ιδρύματα κλπ.

4.Θέσπιση της υποχρεωτικής παρακολούθησης των μαθημάτων από τους φοιτητές.

5.Ενδυνάμωση  αμοιβαίων δεσμών συνεργασίας με επαγγελματικές ενώσεις και άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Επίπεδο Ακαδημαϊκής Μονάδας

Προγράμματα Σπουδών

1.Ανάγκη αποσαφήνισης  στόχων και εξορθολογισμού προγραμμάτων και "κατευθύνσεων»"σε συνάρτηση με το εθνικό πλαίσιο προσόντων, τις απαιτήσεις της επιστήμης και τις ανάγκες της κοινωνίας.

2.Περιορισμός  των "πληθωριστικών" τάσεων στον αριθμό των προσφερόμενων μαθημάτων, ιδιαίτερα των κατ’ επιλογήν.

3.Τήρηση υποχρεωτικής αλληλουχίας μαθημάτων, όπου αυτό απαιτείται.

Διδασκαλία

1.Εισαγωγή σύγχρονης  εκπαιδευτικής  μεθοδολογίας, που θα ενισχύσει την ανάπτυξη ενεργού συμμετοχής  στη  μαθησιακή διαδικασία και της κριτικής σκέψης.

2.Λελογισμένη ενίσχυση της χρήσης νέων τεχνολογιών και σοβαρή ενδυνάμωση της χρήσης πολλαπλής βιβλιογραφίας, κατά περίπτωση.

3.Προσφορά συμβουλευτικής στήριξης.

4.Εξορθολογισμός της μεθόδου αξιολόγησης  της επίδοσης των φοιτητών σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους

Έρευνα

1.Χάραξη ερευνητικής πολιτικής σε επίπεδο ακαδημαϊκής μονάδας.

2.Σύνδεση της έρευνας με την εκπαιδευτική διαδικασία.

3.Ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

4.Τόνωση των ερευνητικών δυνατοτήτων στο νέο προσωπικό

Διοικητική υποστήριξη και Υποδομές

1.Εκσυγχρονισμός  διοικητικών υπηρεσιών, με ενίσχυση των προγραμμάτων επιμόρφωσης και της χρήσης σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.

2. Βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων υποδομών σε επίπεδο Τμήματος ή και Α.Ε.Ι., με άρση των αποκλειστικών στεγανών.

3.Περισσότερη  ενημέρωση  και  καθοδήγηση ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων.