Πορεία των διοικητικών κατά τις διαθεσιμότητας στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζεται την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου για δεύτερη μέρα, στη Θεσσαλονίκη, η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων.

Κυρίως ασχολείται με ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα των πανεπιστημίων και μεταξύ άλλων, τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων.

Τους Πρυτάνεις, που συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη, απασχολεί κυρίως "η μείωση των προϋπολογισμών την τελευταία τριετία ως και 60%" και η "περικοπή για φέτος επιπλέον 15%" αλλά και τα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της διαθεσιμότητας σε οκτώ πανεπιστήμια.

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο ΕΚΠΑ και η παραπομπή του πρύτανή του Θεοδόση Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Ο ίδιος, μιλώντας στη Σύνοδο το απόγευμα της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου, υποστήριξε ότι "το πρόβλημα λύνεται με διάλογο, όσο επίπονος κι αν είναι αυτός" και επίσης, ότι "καταβάλλεται προσπάθεια να επιτραπεί η πρόσβαση στις αίθουσες διδασκαλίας".

Οι πρυτάνεις θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου με τα συμπεράσματα της συνόδου.

Στο μεταξύ, από το πρωί της Παρασκευής, διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο λεβητοστάσιο του Πανεπιστημίου για να καταδείξουν τα προβλήματα της θέρμανσης.

Κατόπιν, έκαναν πορεία μέχρι το ξενοδοχείο όπου γίνεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών έγινε δεκτή μέσα στη σύνοδο για να εκθέσει στους Πρυτάνεις τις αντιρρήσεις για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας.