Από τη συνέχιση ή όχι των απεργιών κρίνεται το εξάμηνο

H Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου είναι μια αρκετά κρίσιμη ημέρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία για να σωθεί το εξάμηνο για χιλιάδες φοιτητές.

Αναμένονται οι αποφάσεις των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, αν θα συνεχίσουν ή όχι την απεργία τους εξαρτάται η τύχη του εξαμήνου.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι υπάλληλοι μοιάζουν να είναι χωρισμένοι στα δύο. Πολλοί από αυτούς, ήδη από την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου είχαν ήδη προσέλθει κανονικά στις εργασίες τους και τελικά στο τέλος της ημέρας, αποτελούσαν την πλειοψηφία.

Αν συνεχιστεί αυτή η τάση επιστροφής στις θέσεις εργασίας, είναι πιθανό τα Πανεπιστήμια να ανοίξουν, καθώς η απεργία μπορεί να καταψηφιστεί.

Ωστόσο, όσοι υπάλληλοι εμμένουν στην απεργία, έχουν ανακοινώσει ομάδες περιφρούρησης.

Το υπουργείο Παιδείας κατηγορεί τις ομάδες των διοικητικών, που επιμένουν να απεργούν παρεμποδίζοντας ακόμα και τους συναδέλφους τους που έχουν πλέον διαφοροποιηθεί και επιθυμούν να εργασθούν ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια και εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα.

Έτσι κι αλλιώς, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έχει ήδη από την Παρασκευή δηλώσει ότι διάλογος δε γίνεται με κλειστά Πανεπιστήμια.

Ευθύνες για την υπάρχουσα κατάσταση αποδίδονται από την κυβέρνηση στη στάση της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, σε non paper του υπουργείου Παιδείας. τονίζεται:

"Μετά τη διαθεσιμότητα, και κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τους Διοικητικούς Υπαλλήλους του ΕΚΠΑ, αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις μιας ισχνής μειοψηφίας συνδικαλιστών που επιχειρούν να μετατρέψουν τα ΑΕΙ σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, που στόχευαν να μετατρέψουν τα ΑΕΙ σε "πολιορκητικό κριό" για την κατάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο αυτό, όπως και το φθινοπωρινό με την απεργία της ΟΛΜΕ και τις καταλήψεις σχολείων, έπεσε και θα πέσει στο κενό".