Προς εκτόνωση φαίνεται να οδεύει η κρίση στην ανώτατη εκπαίδευση, μετά και τις συναντήσεις του Υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τους διοικητικούς υπαλλήλους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβιο.
Οι υπάλληλοι εμφανίζονται θετικοί, μετά και τη διαβεβαίωση του Υπουργού Παιδείας, ότι κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του, αρκεί να επιστρέψουν στη θέση τους, και όσοι δεν απογράφηκαν να το πράξουν άμεσα.
Πάντως το μέλλον των κινητοποιήσεων τους θα αποφασίσουν σήμερα στις γενικές συνελεύσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού και του Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των δύο ιδρυμάτων, επαναλαμβάνοντας ότι η επίτευξη της όποιας συμφωνίας με τους πρυτάνεις προϋποθέτει ανοιχτά πανεπιστήμια.
Την ίδια ώρα, συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας ζητά η σύγκλητος του Αριστοτέλειου, ενώ τονίζει ότι οι έγγραφες προτάσεις του υπουργού όπως είναι διατυπωμένες, δεν επιλύουν κανένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η διαθεσιμότητα.
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε στους διοικητικούς υπαλλήλους ότι διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις και πως 650 υπάλληλοι θα επανατοποθετηθούν σε ιδρύματα που έχουν κενά. Ωστόσο, αυτό αφήνει απ' έξω πολλούς άλλους, καθώς με την Κοινή Υπουργική Απόφαση τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικοί από 8 ΑΕΙ.
"Είθε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για προγράμματα κινητικότητας από τα ιδρύματα ή άλλους φορείς του Δημοσίου που θα απορροφήσουν το σύνολο όσων είναι σε διαθεσιμόητητα", δήλωσε ο Κ. Αρβανιτόπουλος.
Ωστόσο, το κλίμα μεταξύ των απεργών στο Πανεπιστημίο κατά τη συνέλευση αναμένεται να είναι φορτισμένο. Η Απεργιακή Επιτροπή εργαζομένων στο ΕΚΠΑ εξέφρασε την αντίδρασή της για τις δηλώσεις του προεδρείου του ΔΣ των διοικητικών που "έσπευσε να ανακοινώσει την αποδοχή των προτάσεων Αρβανιτόπουλου, χαρακτηρίζοντάς τες ως θετικές", σημειώνοντας ότι για τίποτα δεν έχει δεσμευτεί ο υπουργός Παιδείας και πως καμία από τις προτάσεις του δεν υπάρχει εγγράφως.
Επιπλέον, καταγγέλλεται ότι δεν επετράπη η συμμετοχή στο διάλογο σε μέλος του ΔΣ και ταυτόχρονα της Απεργιακής Επιτροπής που μετέβη στο υπουργείο για να παρακολουθήσει τη συνάντηση.
Την ίδια ώρα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αθηνών η Σύγκλητος διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τις προτάσεις Αρβανιτόπουλου.