Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς άκαρπες απέβησαν οι χθεσινές συναντήσεις του υπουργού Παιδείας Κ, Αρβανιτόπουλου με τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις με τον Σίμο Σιμόπουλο, Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Παναγιωτάκη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, και τον Κωνσταντίνο Γάτσιο, Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
"Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του", δήλωσε ο πρύτανης του ΕΠΚΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης μετά την δεύτερη, απογευματινή συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας.
"Το μείζον είναι να λειτουργήσει. Κλήθηκα και συζητήσαμε για τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητα. Εγγράφως έθεσα σειρά ερωτημάτων και περιμένω απάντηση. Να μη χάσει κανείς τη δουλειά του. Να μη διωχθούν οι 172 που δεν απογράφηκαν. Να διορθωθούν τα λάθη στις λίστες για τη διαθεσιμότητα. Αναμένω απάντηση. Θα θέσω όσα συζητήσαμε στα αρμόδια όργανα. Βούληση του υπουργού και δική μου είναι να ανοίξει το πανεπιστήμιο. Ποτέ δεν ήταν κακό το κλίμα ανάμεσα σε μένα και τον κ. υπουργό".
Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας
Αργά το βράδυ του Σαββάτου, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι "σχεδιάζει και υλοποιεί σταθερά την κυβερνητική στρατηγική επιλογή της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης". Ο κ. Αρβανιτόπουλος προωθεί νομοθετική ρύθμιση για να μπουν άμεσα σε διαθεσιμότητα οι διοικητικοί υπάλληλοι που δεν απογράφηκαν και έχουν τεθεί σε αργία και να επιστρέψουν στην εργασία τους ισάριθμοι συνάδελφοί τους.
"Με τη διαθεσιμότητα των 1165 Διοικητικών Υπαλλήλων ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Παράλληλα, αρχίζει άμεσα η διαδικασία της Πανεπιστημιακής Κινητικότητας για την επανατοποθέτηση των 650 εξ αυτών.
Το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει εντός των προσεχών ημερών, όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της απογραφής τους. Η υποβολή των ενστάσεων πρέπει να συνοδεύεται από τις σχετικές βεβαιώσεις πιστοποίησης των αιτιάσεων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/ Προσωπικού του οικείου Πανεπιστημίου.
Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων θα συμβάλει στις μεταρρυθμιστικές δράσεις και τη συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – όπως και των υπολοίπων ιδρυμάτων - με στόχο την κατάρτιση και έγκριση του Οργανισμού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπο-στελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει, θα αντιμετωπιστεί με δια-ιδρυματική κινητικότητα από Διοικητικούς Υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, εκπληρώνοντας σταθερά το στόχο της ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, προέβη το 2013 στην πρόσληψη 454 μελών Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και θα προβεί εντός του 2014 στην πρόσληψη άλλων 400. Προσλήψεις νέων επιστημόνων, που εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία και οι οποίες αναβαθμίζουν το διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό των ιδρυμάτων και θέτουν φραγμό στην «διαρροή επιστημονικού δυναμικού» στο εξωτερικό.
Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων ολοκληρώνει εντός του έτους την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων. Συνεπώς, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και η επανατοποθέτηση του διοικητικού προσωπικού θα πραγματοποιηθεί χωρίς τις επικαλύψεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κατέχουν τα σχετικά προσόντα, να τοποθετηθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 79 του Ν. 4009.
Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων διαπιστώνει ότι λόγω της μη απογραφής ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκ του νόμου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που αφαιρούνται από το δυναμικό του ΕΚΠΑ υπερβαίνει τους πλεονάζοντες που καταργούσε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13ης Οκτωβρίου. Γι’ αυτό προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Όλα αυτά προϋποθέτουν ανοιχτά Πανεπιστήμια" αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Αρβανιτόπουλου.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποχώρησε από την συνάντηση χωρίς να κάνει δηλώσεις. Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Παιδείας χαρακτήρισαν τη συνάντηση εποικοδομητική. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι προχωρά σε συμβολική αναστολή της λειτουργίας του, με τη Σύγκλητο να υποστηρίζει ότι το ίδρυμα λόγω της διαθεσιμότητας δε θα μπορεί να διεκπεραιώσει σημαντικές διοικητικές λειτουργίες, όπως εγγραφές φοιτητών, επιλογές μαθημάτων, διανομή συγγραμμάτων, μισθοδοσίες.
Επίσης, ο κ. Αρβανιτόπουλος, θα συναντηθεί με τους προέδρους των συλλόγων των διοικητικών υπαλλήλων Ιδρυμάτων, που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διαϊδρυματικής κινητικότητας και επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του δημοσίου, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Στο μεταξύ, σε αλλαγές του προγράμματος συναντήσεων με τις πρυτανικές αρχές προχώρησε το υπουργείο Παιδείας. Η προγραμματισμένες για την Τετάρτη διαδοχικές συναντήσεις με τους Πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μυλόπουλο και Θεσσαλίας, Γιάννη Μεσσήνη θα πραγματοποιηθούν :
Σήμερα Κυριακή στις 11 το πρωί με τον Πρύτανη Θεσσαλίας, και τη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι με τον Πρύτανη του ΑΠΘ.
Στο πλαίσιο της Συνόδου των Πρυτάνεων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διά του Πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου, ζήτησε διάλογο με "διευρυμένη ατζέντα" που "να μην περιορίζεται στην παροχή τεχνικής βοήθειας, όσον αφορά τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων μετά τη διαθεσιμότητα".
Ο κ. Μυλόπουλος τόνισε, όπως μετέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι "το θέμα της διαθεσιμότητας δεν έχει κλείσει" και δεν εξαντλείται σε "κατ' ιδίαν συζητήσεις", που ζητεί ο υπουργός με τους πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων, αποδεχόμενος πάντως την πρωτοβουλία του να τους καλέσει και προσθέτει ότι θα είναι όλοι οι συνάδελφοί του με τους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικά "στη διάθεσή του από τη Δευτέρα".
Νέα προκαταρκτική εξέταση για τις απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων
Την ίδια ώρα, νέα εισαγγελική έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου για την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ που αφορά την 19η Νοεμβρίου έως και σήμερα.
Η επιτροπή που συστάθηκε ως "γέφυρα" προς την κυβέρνηση
Αναφορικά με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγκροτείται επιτροπή, υπό τον Πρύτανη, από τα μέλη της Συγκλήτου κ. Θ. Φορτσάκη Πρόεδρο της Νομικής Σχολής, Αθ. - Μ. Δημόπουλο Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής και Ελ. Καραμαλέγκου Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, προκειμένου να απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.
Κατόπιν, ζητείται, με παρέμβασή τους, να οριστεί διαμεσολαβητής που θα συζητήσει με τα δύο μέρη προς άρση του απόλυτου αδιεξόδου και με σκοπό να λειτουργήσει το Ίδρυμα "με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο προς το συμφέρον του Πανεπιστημίου και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
"Τα μέλη της Συγκλήτου εμμένουν στην απόφασή τους να θέσουν στη διάθεση του Πρύτανη τις παραιτήσεις τους, παρά την άρνηση του Πρύτανη να τις αποδεχθεί", καταλήγει το κείμενο.
Η Σύγκλητος του Μετσόβιου
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η συνεδρίαση της Συγκλήτου δεν ολοκληρώθηκε, αλλά θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.
Ωστόσο, σε ανακοίνωση διδασκόντων στο Πολυτεχνείο, αναφέρεται ότι η Σύγκλητος επαναβεβαιώνει ότι "με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενη εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει" και ότι "η ίδια η Σύγκλητος αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος υπό αυτές τις συνθήκες".
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Συμβολική αναστολή, της διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, αποφάσισε η έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, μετά από διεξοδική συζήτηση επί του θέματος της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων του.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Συγκλήτου, “το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από την αρχή του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, αντιμετωπίζει τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που επιβάλλουν την πλήρη αποδιοργάνωση της διοικητικής λειτουργίας του”.
Η Σύγκλητος υποστηρίζει ότι η οριστική διαθεσιμότητα των 48 διοικητικών υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την προ ενός έτους διαθεσιμότητα άλλων 19 υπαλλήλων, πλήττει τις πιο καίριες και απαραίτητες δομές του Πανεπιστημίου, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την απομάκρυνση από το ίδρυμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαλλήλων Η/Υ, 15 στους 17 υπάγονται σε διαθεσιμότητα και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα βρίσκεται σε αδυναμία να διεκπεραιώσει σημαντικές διοικητικές λειτουργίες, όπως εγγραφές φοιτητών, επιλογές μαθημάτων, διανομή συγγραμμάτων, μισθοδοσίες.
Επίσης, με τη διαθεσιμότητα του συνόλου των υπαλλήλων φύλαξης, των υπαλλήλων του τεχνικού κλάδου και των υπόλοιπων κατηγοριών του προσωπικού, δημιουργείται μια σειρά από αδυναμίες φύλαξης και συντήρησης των υποδομών του Ιδρύματος.
“Όλες οι παραπάνω δυσμενείς και καταστροφικές συνέπειες αναμένεται να ενταθούν από την τρίτη, κατά σειρά περικοπή, κατά 15% του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που από 17 εκατομμύρια το 2010 θα καταλήξει το 2014 σε 6 εκατομμύρια ευρώ. Ο συνδυασμός όλων αυτών των δυσμενών εξελίξεων για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, οδηγεί το Ίδρυμά μας σε διάλυση και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ιδιωτικοποίηση”, τονίζεται στην ανακοίνωση.