Πυριτιδαποθήκη η Παιδεία – Επιμένουν οι διοικητικοί

Πυροσβεστικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι Πρυτάνεις μπροστά στην "ανάφλεξη" που παρατηρείται στο χώρο της Παιδείας.

Ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη, τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών παραιτήθηκαν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου έχουν ταμπουρωθεί εντός της Πολυτεχνειούπολης, για να υπερασπιστούν και να περιφρουρήσουν την απεργία που κήρυξαν εκείνοι και οι συνάδελφοί τους του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι και την Παρασκευή για ενδέκατη συνεχόμενη εβδομάδα.

"Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το συνταγματικό δικαίωμά μας να απεργούμε και να διεκδικούμε. Θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Ας κοπιάσουν οι οποιεσδήποτε δυνάμεις καταστολής για λογαριασμό του κράτους...", δήλωσε το πρωί της Τρίτης από την Πολυτεχνειούπολη ο εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων, Ζαχαρίας Τριγάζης, ρίχνοντας ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, "με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί", ζητεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

"Η Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στα Ελληνικά Πανεπιστήμια το μέτρο της διαθεσιμότητας. Για το λόγο αυτό ζητάει άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας, με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, επέρριψε την ευθύνη για το αδιέξοδο στο υπουργείο.

"Τα Πανεπιστήμια θα ανοίξουν εφόσον το υπουργείο δεχθεί να συζητήσει σοβαρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει το αδιέξοδο", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "υπάρχει ελάχιστος χρόνος για να σωθεί το εξάμηνο".