Συνεχίζουν την απεργία, οξύνουν την αντιπαράθεση οι διοικητικοί

Τις αντοχές της κυβέρνησης δοκιμάζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι αποφάσισαν δύο ακόμη 48ωρες απεργίες ως το τέλος της εβδομάδας.

Ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε ουσιαστικά οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος να παρατείνουν την απεργία τους για ενδέκατη εβδομάδα, αντιδρώντας στο θέμα της διαθεσιμότητάς τους.

Το θέμα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση μετά από αυτή την εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει πάρει θέση, με τη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία συνοψίζεται στα εξής: "Οι καθηγητές, οι μαθητές και οι πρυτανικές αρχές πρέπει κανονικά να πάνε στα μαθήματά τους και από εκεί και πέρα αν παρεμποδιστούν από τον οποιοδήποτε το λόγο έχει η Πολιτεία, αλλά σε καμία περίπτωση και οι πρυτανικές αρχές και ο οιοσδήποτε μπορούν να χρησιμοποιήσουν την απεργία των διοικητικών ως πρόσχημα για να κρατούν κλειστά τα Πανεπιστήμια".

Ως απάντηση στις δηλώσεις Αρβανιτόπουλου, ο επικεφαλής των διοικητικών υπαλλήλων, κ. Ζαχαρίας Τριγάζης, δήλωσε: "Να έρθουν να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια με τα τανκς, όπως έκαναν 40 χρόνια πριν με τα γεγονότα του Νοέμβρη του '73 στο Πολυτεχνείο".

Είμαστε εδώ απέναντι στον υπουργό να αντιδρούμε και να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και το δικαίωμά μας να αντιδράμε ελεύθερα", πρόσθεσε.

Το μπαλάκι βρίσκεται πια στην πλευρά των ανώτατων Αρχών των Πανεπιστημίων, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών ζητούν και από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος που συνεδριάζει στις 15:00 της Δευτέρας να καλύψει την απόφασή τους για νέα απεργία.

Θα συνεδριάσει όμως για να καλύψει ή όχι την απόφαση του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων της Αθήνας και η Ομοσπονδία τους, εν αναμονή και της αντίστοιχης απόφασης των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Η απεργία, που έχει αποφασιστεί, έχει προγραματιστεί να γίνει με βάση το σχετικό πλαίσιο των προηγούμενων εβδομάδων της, δηλαδή με περιφρούρηση όλων των εισόδων των Ιδρυμάτων, ώστε να μην εισέρχονται σ΄αυτά φοιτητές ή καθηγητές στα αμφιθέατρα τους.

Ήδη από το ΑΣΕΠ ανακοινώθηκαν οι πρώτες πρόχειρες λίστες του με τη μοριοδότηση των υπαλλήλων των οκτώ ανωτάτων ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας πιέζει για άμεση εφαρμογή των σχεδίων: "Τα περιθώρια χρόνου ήταν και παραμένουν ασφυκτικά και πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια. Όλοι οι Έλληνες έχουμε ματώσει. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να γίνει είναι για τον οποιονδήποτε λόγο να μη μένουν κλειστά τα ιδρύματα".

"Ο χώρος της Παιδείας, δυστυχώς, δεν εξαιρέθηκε από τη συνολική δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Αυτό που κάνουμε είναι να είμαστε συνεπείς ως προς τις εθνικές επιταγές και να ανατάξουμε το εκπαιδευτικό σύστημα", πρόσθεσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ο υπουργός κάλεσε το πρωί τους διοικητικούς υπαλλήλους "να κατανοήσουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θα απορροφηθούν σε άλλα ιδρύματα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν χρωστάνε σε τίποτα οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να υφίστανται αυτόν τον αποκλεισμό από τον ναό της δημοκρατίας και της γνώσης που είναι τα Πανεπιστήμια".

Εκ του αποτελέσματος, εκείνοι του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τουλάχιστον, δεν τον άκουσαν...

"Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις, όταν δεν γίνονται μαθήματα, υπάρχουν μετεγγραφές που είναι στον αέρα, υπάρχουν μαθήματα που είναι στον αέρα και κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο. Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς και δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικεί το όποιο δίκιο του καταπατώντας τα δικαιώματα των άλλων", συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.