Κρίνεται το εξάμηνο στα Πανεπιστήμια

Οι σύλλογοι των υπαλλήλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου συνεδριάζουν τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, προκειμένου να καθορίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Συνεπώς, τη Δευτέρα είναι τα σπουδαία στο χώρο των Πανεπιστημίων. Ουσιαστικά αυτή την εβδομάδα κρίνεται το εξάμηνο για τις σχολές, με τα δύο μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας να έχουν καταρτίσει ειδικό πρόγραμμα εξετάσεων και μαθημάτων με σκεπτικό αναπλήρωσης των χαμένων ωρών.

Οι προθέσεις τους όμως προσκρούουν στην απεργία των διοικητικών και στο γεγονός ότι αρκετές σχολές, εννέα τον αριθμό, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο τελούν υπό κατάληψη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την περασμένη βδομάδα την προσφυγή των υπαλλήλων με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, αλλά η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων των πανεπιστημίων κήρυξε για τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου νέα 24ωρη απεργία, εντείνοντας την αγωνία των φοιτητών.

Στις προθέσεις των διοικήσεων των δύο ιδρυμάτων είναι να ξεκινήσουν μέσα στην εβδομάδα, με το Καποδιστριακό να έχει ορίσει ως ημέρα έναρξης την Τρίτη 19 Νοεμβρίου. Ωστόσο, όλα είναι στον αέρα!

Οι πρωτοετείς φοιτητές δεν έχουν ακόμη εγγραφεί και η εξεταστική του Σεπτεμβρίου δε διεξήχθη ακόμη και είναι άγνωστο αν θα αποπειραθεί η διεξαγωγή της, παράλληλα με τα μαθήματα του επόμενου εξαμήνου (του χειμερινού της νέας σεζόν).

Στο μεταξύ, δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία για τις μεταγραφές φοιτητών, οι οποίοι -όσοι δικαιούνται- περιμένουν να μετακομίσουν σε Ίδρυμα εγγύτερα στον τόπο κατοικίας τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", η εικόνα διάλυσης που επικρατεί έχει φέρει σε απόγνωση πολλούς εργαζομένους στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους οποίους, αρκετοί δεν μπορούν να δουλέψουν και δεν πληρώνονται παρότι δε συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.