Στη Δικαιοσύνη, με εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προσφεύγει ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προκειμένου να ανοίξουν τα πανεπιστήμια.
Σχεδόν μια εβδομάδα μετά το τελεσίγραφο του υπουργού προς τους Πρυτάνεις ΕΜΠ και ΕΚΠΑ να εκπληρώσουν το καθήκον τους, ασκώντας τις αρμοδιότητες που τους δίνει ο Νόμος για να ανοίξουν τα ιδρύματα, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο, ο κ. Αρβανιτόπουλος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.
Από τη στιγμή που οι Πρυτάνεις δεν ανταποκριθήκαν, ο υπουργός Παιδείας, εκπροσωπώντας το Δημόσιο, και με σκοπό την προάσπιση του δημοσίου και του εθνικού συμφέροντος, καταθέτει αγωγή ενώπιον του αρμόδιου Πρωτοδικείου κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, με σκοπό την αναγνώριση της απεργίας τους, ως παράνομης και καταχρηστικής και την άμεση επαναλειτουργία των ανωτέρω ιδρυμάτων.
Αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας θα αποτελέσει ανακοίνωση του Συμβουλίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με την οποία στρέφεται κατά του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη στον οποίο καταλογίζει ευθύνες για την κατάσταση του πανεπιστημίου, το οποίο δεν λειτουργεί λόγω απεργίας του διοικητικών υπαλλήλων.
Με εντολή της Εισαγγελίας, η ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ, που περιλαμβάνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", θα συσχετιστεί με την ήδη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, με αντικείμενο αν προκύπτει -εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας του πανεπιστημίου- διάπραξη αδικημάτων, όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους των υπευθύνων για τη λειτουργία του. Η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση είχε ξεκινήσει μετά από αναφορά στον Άρειο Πάγο του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου.
Ο ίδιος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να προβεί στις νόμιμες ενέργειες αν κρίνει ότι έχει παραβεί το καθήκον του. "Μία από τις φορές που επισκέφθηκα τον υπουργό Παιδείας, του ανέφερα ότι η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων οδηγεί στην παύση λειτουργίας του Πανεπιστημίου και αν μπορούμε να βρούμε έναν συγκεκριμένο αριθμό, ο οποίος να είναι αποδοτικός".
Όσον αφορά το συμβούλιο του Πανεπιστημίου ανέφερε χαρακτηριστικά: "Μπορεί κάποιος να έχει άποψη όταν από τα μέλη ενός συμβουλίου βρίσκεται το ένα στο Παρίσι, το άλλο στη Φιλαδέλφεια ή οπουδήποτε αλλού;".