Εισαγωγή στο Λιμενικό με πανελλήνιες εξετάσεις

Εδώ και χρόνια η εισαγωγή στις σχολές των δοκίμων σημαιοφόρων, υπαξιωματικών και λιμενοφυλάκων τους λιμενικού σώματος πραγματοποιείται εκτός πανελληνίων εξετάσεων. Όσοι επιθυμούσαν να εισαχθούν στις εν λόγω σχολές έπρεπε να περιμένουν κάθε χρόνο την προκήρυξη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που καθόριζε τα προσόντα και τις διαδικασίες.

Ωστόσο, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι η στοχεύει από τη νέα χρονιά η εισαγωγή στις σχολές του Λιμενικού να πραγματοποιείται μέσα από τις Πανελλήνιες εξετάσεις όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Ελληνική Αστυνομία.

Με τον τρόπο αυτό, θα σταματήσει η έντονη παραφιλολογία γύρω από το κατά πόσο είναι αδιάβλητη η εισαγωγή στο λιμενικό ενώ παράλληλα θα ενισχύεται το λιμενικό κάθε χρόνο με προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τελευταίο διαγωνισμό για τους σημαιοφόρους προκηρύχθηκαν 80 θέσεις που απευθύνονταν σε πτυχιούχους συγκεκριμένων τμημάτων των ΑΕΙ ηλικίας 27 ετών και περιελάμβανε τόσο δοκιμασίες – ψυχοτεχνικές, αθλητικές  όσο και γραπτές εξετάσεις.

Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε εκτός του ΑΣΕΠ και ήδη στο φως της δημοσιότητας για ακόμη μια φορά έχουν έρθει καταγγελίες από συγγενείς συμμετεχόντων για μεροληπτική στάση βαθμολογητών υπέρ κάποιων συμμετεχόντων ενώ υπήρχαν και στο παρελθόν υποψίες ότι κάποιοι γνώριζαν τα θέματα των γραπτών εξετάσεων πριν ακόμα διαγωνιστούν.

Μάλιστα, για το όλο θέμα σχετικά με τις καταγγελίες έχουν υπάρξει σχετικές ερωτήσεις στη βουλή από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ποιες είναι οι σχολές του Λιμενικού Σώματος

1) Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος

Η Σχολή λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού και η φοίτηση διαρκεί δέκα πέντε (15) μήνες. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης οι Δόκιμοι διαμένουν και σιτίζονται εντός της Σχολής. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν Έλληνες Πολίτες, πτυχιούχοι συγκεκριμένων Τμημάτων Πανεπιστημιακών ή Πολυτεχνικών Σχολών τα οποία ορίζονται στην εκάστοτε προκήρυξη του διαγωνισμού ή διπλωματούχοι Αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού κάτοχοι πτυχίου ΑΕΝ, Ανθ/ρχοι ή Μηχανικοί Γ' τάξεως με εξάμηνη τουλάχιστον θαλάσσια υπηρεσία μετά την απόκτηση του Διπλώματος.

Για την εισαγωγή τους στη Σχολή οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες και εξετάζονται σε μαθήματα (γραπτά-προφορικά) σύμφωνα με την προκήρυξη. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, παράλληλα με τη θεωρητική τους εκπαίδευση, ασκούνται πρακτικά σε υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και άλλες Υπηρεσίες. Η εξοικείωσή τους με τη ναυτιλία και τη ναυτική τέχνη επιτυγχάνεται μέσω του εκπαιδευτικού πλου σε όλο τον κόσμο.

Μετά την αποφοίτησή τους από την Σχολή οι Δόκιμοι ονομάζονται Σημαιοφόροι Λιμενικού Σώματος και εντάσσονται στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Καταληκτικός βαθμός της σταδιοδρομίας τους είναι ο βαθμός του Αντιναυάρχου Λιμενικού Σώματος.

2) Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Η σχολή λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της "Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών ναυτικού" του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά και διαρκεί εννέα (9) μήνες.

Κατά τη διάρκεια της, οι δόκιμοι διαμένουν και σιτίζονται εντός αυτής. Οι προϋποθέσεις εισαγωγής στη Σχολή ορίζονται στην εκάστοτε προκήρυξη.

Οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες. Οι Δόκιμοι παρακολουθούν μαθήματα, θεωρητικά και πρακτικά, προκειμένου να καταρτιστούν και να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα τους και στις απαιτήσεις του Λιμενικού Σώματος. Η εξοικείωσή τους με τη ναυτιλία και τη ναυτική τέχνη επιτυγχάνεται μέσω εκπαιδευτικών πλόων.

Μετά την αποφοίτησή τους, οι Δόκιμοι ονομάζονται Κελευστές Λιμενικού Σώματος και εντάσσονται στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Αποστρατεύονται με το βαθμό του Πλοιάρχου Λιμενικού Σώματος.

3) Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων Λιμενικού Σώματος

Η σχολή εδρεύει στον Πειραιά, είναι διάρκειας μέχρι έξι (6) μηνών και κατά τη φοίτησή τους οι δόκιμοι διαμένουν και σιτίζονται εντός αυτής. Οι προϋποθέσεις εισαγωγής στη Σχολή ορίζονται στην εκάστοτε προκήρυξη. Οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες.

Όσον αφορά την εκπαίδευση των δοκίμων Λιμενοφυλάκων ισχύουν τα ίδια κατ΄ αναλογία με αυτή των Δοκίμων Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος. Μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή οι Δόκιμοι ονομάζονται Λιμενοφύλακες και εντάσσονται στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.

Αποστρατεύονται αναλόγως με τα προσόντα που διαθέτουν με το βαθμό του Ανθυπασπιστή ή Σημαιοφόρου Λιμενικού Σώματος.