Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε πολλά ΤΕΙ της χώρας λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού που σε μεγάλο βαθμό την αποδίδουν οι ιθύνοντες στην κωλυσιεργία του Υπουργείου καθώς όπως αναφέρουν Πρόεδροι των ΤΕΙ χρήματα υπάρχουν.
Όπως είναι γνωστό, ένα τμήμα του διδακτικού και εκπαιδευτικού έργου καλύπτεται κάθε χρόνο από έκτακτο προσωπικό. Φέτος όμως λόγω της δραστικής μείωσης των πιστώσεων του Υπουργείου Παιδείας πολλά Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα βρίσκονται στον αέρα.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 52% του διδακτικού χρόνου στο ΤΕΙ Κρήτης καλύπτεται κάθε χρόνο από έκτακτο προσωπικό αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να μη διδάσκονται το σύνολο των μαθημάτων. Φυσικά δεν είναι μόνο το ΤΕΙ Κρήτης που αντιμετωπίζει προβλήματα με το διδακτικό προσωπικό.
Το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Γούλας στο δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει ότι κάποια από τα Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας δε θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν κάποια από τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών τους, κάποια άλλα μάλιστα, δε θα έχουν καν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν.
Το πιο πάνω υφίσταται λόγω α) της έλλειψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, δεδομένης της συνταξιοδότησης αρκετών μελών Ε.Π. του Ιδρύματος, αλλά και της πρόσληψης ελάχιστου εκπαιδευτικού προσωπικού τα τελευταία χρόνια στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και β) λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού με το θεσμό των πανεπιστημιακών υποτρόφων.
O Πρόεδρος του ΤΕΙ στηλιτεύει το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν κάποια χρήματα για την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, είτε με το θεσμό του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού, είτε με το νέο θεσμό των πανεπιστημιακών υποτρόφων, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), η οποία θα καθορίζει επακριβώς το καθεστώς που θα διέπει και θα διευκρινίζει συγκεκριμένα κρίσιμα ζητήματα όπως ο τρόπος πρόσληψης, ο τρόπος πληρωμής, ο προσδιορισμός των εργοδοτικών εισφορών και άλλα θέματα.
Το ίδιο πρόβλημα καταγράφει σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που θεωρεί ως πρωταρχικό πρόβλημα τη μείωση του αριθμού των εκτάκτων εκπαιδευτικών ενώ το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει εγκρίνει τις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού ώστε να προχωρήσουν οι προσλήψεις με ιδία μέσα.
Στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας τα προβλήματα δεν είναι διαφορετικά από τα άλλα Τριτοβάθμια Ιδρύματα αφού το προηγούμενο έτος είχε 100 έκτακτους εκπαιδευτικούς και φέτος μηδέν (0). Το ΤΕΙ Κρήτης έκανε ένα βήμα παραπέρα καθώς αποφάσισε μάλιστα να αποστείλει επιστολή προς τους γονείς των μαθητών ώστε να γνωρίζουν ποιος ευθύνεται για την όλη κατάσταση.
Η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:
Η αδυναμία πλήρους έναρξης της εκπαίδευσης των φοιτητών του ΤΕΙ Κρήτης: Ποιος ευθύνεται;
"Το ΤΕΙ Κρήτης βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η Διοίκηση κρίνει απαραίτητο να ενημερώσει άμεσα τους φοιτητές, τις οικογένειές τους και την κοινή γνώμη για τη δραματική κατάσταση αυτής της περιόδου στα θέματα Εκπαίδευσης και για την αδυναμία πλήρους έναρξης του Διδακτικού Εξαμήνου.
Στο ΤΕΙ Κρήτης, όπως και στα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας, το Διδακτικό Εξάμηνο δεν έγινε δυνατό φέτος να ξεκινήσει κανονικά λόγω ανεπάρκειας Εκπαιδευτικού Προσωπικού για κάλυψη των 16 Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών του Ιδρύματός μας, σε 6 πόλεις της Κρήτης.
Οι Μόνιμοι Εκπαιδευτικοί του Ιδρύματος, μετά από σημαντική υπέρβαση των διδακτικών υποχρεώσεών τους, καλύπτουν μόνο το 48% του συνολικού απαραίτητου διδακτικού χρόνου.
Η Διοίκηση και οι εκπαιδευτικές μονάδες μας, με πλήρη κατανόηση της δημοσιονομικής δυσπραγίας και με πολύ μεθοδική προσπάθεια, έχουν μειώσει σταδιακά τα τελευταία 2 χρόνια τις απαιτήσεις σε Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, στα όρια σοβαρών κινδύνων για την επάρκεια και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Καταληκτικά, το 52% του εκπαιδευτικού χρόνου είναι απαραίτητο να καλυφθεί από Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό.
Αυτό, μετά από επανειλημμένα έντονα διαβήματα και πλήρη τεκμηρίωση των αναγκών μας, θα ελπίζαμε να το έχει εκτιμήσει το Υπουργείο Παιδείας. Αντί αυτού από μηνών πληροφορηθήκαμε την περικοπή του Έκτακτου αυτού Προσωπικού για αυτό το έτος κατά 90%! Ακόμα και τις απομένουσες 11 θέσεις τις παρέλαβε το Ίδρυμα δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του Εξαμήνου!!!
Σήμερα σε τι κατάσταση βρίσκεται το Ίδρυμα: Η Διοίκηση, με λεπτομερειακή έγγραφη τεκμηρίωση των ελαχιστότατων αναγκών και του επείγοντος, και με πολλαπλές καθημερινές επικοινωνίες με το Υπουργείο Παιδείας, διεκδικεί τις επιπλέον 68 απαραίτητες θέσεις, υπογραμμίζοντας ότι ο σχετικός Προϋπολογισμός ολόκληρου του έτους αντιστοιχεί στο 60% του περυσινού.
Οι Μόνιμοι Εκπαιδευτικοί πριν και μετά τα μαθήματά τους αντιμετωπίζουν εξαγριωμένους φοιτητές που έχουν μόνο τα μισά μαθήματα από το πρόγραμμά τους σε εξέλιξη, με μεγάλη αβεβαιότητα για το αν θα πραγματοποιηθούν τα υπόλοιπα.
Οι διαδηλώσεις πολλών φοιτητών διαφορετικών Τμημάτων στα γραφεία της Διοίκησης είναι καθημερινή εικόνα. Η ανησυχία για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης πολλών μαθημάτων για πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών είναι διάχυτη στο Ίδρυμα.
Ποιος ευθύνεται για την τραγική αυτή ανεπάρκεια, για την εκπαίδευση 15.000 περίπου ενεργών φοιτητών μας; Γιατί βραδυπορεί η έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της πρόσληψης των 68 Εκτάκτων Εκπαιδευτικών από κονδύλια Ταμειακών Υπολοίπων των προηγούμενων ετών, που το ΤΕΙ Κρήτης έχει στο ταμείο του στο πολλαπλάσιο του απαιτούμενου;
Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν εξηγεί στους φοιτητές και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς μας και την ευρύτερη κοινή γνώμη γιατί 3 εβδομάδες μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους ελλείπει το 52% των εκπαιδευτικών που απαιτούνται για την ελάχιστη εκπαίδευση;
Ποιος θα συγκρατήσει τους φοιτητές μας τις επόμενες ημέρες από δίκαιες αλλά και απρόβλεπτες εκδηλώσεις οργής μέσα και έξω από τα Ιδρύματα;
Το ΤΕΙ Κρήτης δεν εισακούεται. Αποθέτει την ευθύνη, απέναντι στους 15.000 ενεργούς φοιτητές μας και τις οικογένειές τους, στο Υπουργείο Παιδείας, τα συναρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση συνολικά".
Καλόγηρος Βασίλειος