Πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν για τις δυσκολίες που εμφανίζουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Στο παρελθόν οι περισσότεροι τις απέδιδαν ή στο χαμηλό νοητικό επίπεδο του παιδιού ή στην τεμπελιά. Στη σημερινή όμως εποχή η χαμηλή επίδοση ενός μαθητή μπορεί να αποδίδεται στη δυσλεξία ή στην ελλειμματική προσοχή.
Φυσικά υπάρχουν και πιο σοβαρά προβλήματα όπως η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ή αλλιώς αυτισμός. Σίγουρα ένας ειδικός είναι ο καθόλα αρμόδιος για να διαγνώσει ένα από τα παραπάνω.
Υπάρχουν όμως και κάποιες ενδείξεις που κρούουν τον κώδωνα για τους γονείς. Όσον αφορά την εύρεση των συμπτωμάτων μπορούν οι γονείς να βοηθηθούν από το διαδίκτυο. Πράγματι υπάρχουν τεστ συμπτωμάτων για τη δυσλεξία, τη διάσπαση προσοχής, για προβλήματα λόγου και ομιλίας για τις δυσκολίες κινητικού συντονισμού και για τον αυτισμό.
Όλα τα παραπάνω τεστ είναι στην ελληνική γλώσσα και οι γονείς αν ανησυχούν για κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα δεν έχουν παρά να αφιερώσουν μερικά λεπτά από το χρόνο τους. Όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα που ανήκει σε κέντρο ειδικής αγωγής, τo αυτοματοποιημένo on line σύστημα συμπτωμάτων παρέχει δωρεάν και άμεση ενημέρωση για ενδεχόμενες ενδείξεις δυσκολιών.
Η σύντομη έκθεση που ακολουθεί αμέσως μετά από την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου δίνει στους γονείς μια ένδειξη για το αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις δυσκολιών ή όχι ενώ παράλληλα οι γονείς ενημερώνονται για το πώς μπορούν να βοηθηθούν από ειδικούς του κέντρου. Οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν ότι η έκθεση που θα λάβουν δεν αποτελεί διάγνωση αλλά μια σύντομη αξιολόγηση συμπτωμάτων που παραπέμπει σε ενδείξεις για πιθανές δυσκολίες.
Όσοι θέλουν να κάνουν τα τεστ μπορούν να πατήσουν εδώ
Εκτός από τον παραπάνω σύνδεσμο υπάρχει και άλλος ένας στον οποίο μπορούν αυτή τη φορά οι γονείς να αναθέσουν στα παιδιά τους να πραγματοποιήσουν ένα τεστ για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποια ένδειξη για δυσλεξία. Το τεστ αυτό, το οποίο απευθύνεται στα παιδιά έχει και γραφικό περιβάλλον ώστε να είναι πιο φιλικό. Το εν λόγω τεστ εκπονήθηκε από την κα Φ. Κατσαμάκη στα πλαίσια μεταπτυχιακής εργασίας του μεταπτυχιακού "ΤΠΕ στην Εκπαίδευση".
Οι ερωτήσεις του έχουν βασιστεί σε προτάσεις, απόψεις και τακτικές ψυχολόγων και ειδικών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να θεωρηθούν απόλυτα αντιπροσωπευτικά, αφού από τη διαδικασία διάγνωσης λείπουν στοιχεία όπως η φωνητική συμμετοχή του χρήστη.
Δείτε το τεστ εδώ